Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

11. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

11. dan rada

22.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 18:05

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala vam.
Nastavljamo sa radom.
Obaveštavam vas da je sprečen da sednici prisustvuje narodni poslanik Veroljub Stevanović, a sprečeni su da prisustvuju i narodni poslanici Aleksandar Marković i Radomir Lazović.
Nastavljamo pretres o 3. tački dnevnog reda.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da su pozvani da sednici prisustvuju predsednik i članovi Vlade Republike Srbije, koje ovom prilikom pozdravljam.
Reč ima predstavnik predlagača.
Izvolite.
(Boško Obradović: Replika!)
...
Narodni pokret Srbije

Miroslav Aleksić

Narodna stranka
Da li ima pravo na repliku gospodin Obradović?
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Dao sam vam reč.

...
Narodni pokret Srbije

Miroslav Aleksić

Narodna stranka
Poštovane kolege poslanici, poštovani predstavnici Vlade, nastavićemo danas da razgovaramo o onome što nam se dešava u Srbiji, o potpunom raspadu sistema u državi.

Juče smo svedočili, takođe, neverovatnim izjavama predstavnika Vlade i već danas su stigli odgovori na to ne nas odavde, nego međunarodnih institucija i ambasada.

Juče je ministar unutrašnjih poslova gospodina Gašić rekao sledeće – mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke. Imamo slike sa aerodroma u Tirani kada je sleteo, imamo slike kada je ušao u Prištinu, imamo slike kada je ulazio u stan. Naše pitanje je stalno bilo i našim partnerima, prijateljima našim – dajte nam snimke satelitskih kamera. Kažu – ne može, bila je magla. Dakle, radi se o ubistvu Olivera Ivanovića i ovo je obrazloženje da je država Srbija otkrila ubicu navodnog, da se zna ko je i da ga skriva Nemačka, odnosno štiti ga Nemačka direktno.

Dobili smo od ambasade Nemačke demant i to ste verovatno videli, koja odbacuje optužbe ministra da je ubica Olivera Ivanovića pod zaštitom ove zemlje.

Ja sada moram da pitam naše službe kao prvo šta ste vi, gospodine Gašiću, kao tadašnji šef BIA-e preduzeli kada je Oliver Ivanović došao kod vas, obratio se i ukazao na probleme sa ugroženom bezbednošću njega lično?

Dalje, šta je sa snimcima sa kojima raspolažu naše službe bezbednosti na tom delu teritorije? Da li ih imate, pa ih krijete, ili ih nemate i time potvrđujete da apsolutno ne kontrolišete taj deo teritorije Republike Srbije? Manite se vi Tirane, magle, Nemaca. Šta naše službe bezbednosti rade? Da li je sever Kosova Srbija po vama ili nije? Da li vi to kontrolišete ili ne kontrolišete? To se od vas očekuje, a ne da govorite kako su Nemci ti koji kriju ubicu Olivera Ivanovića.

Dalje, ako već znate ko je ubica, kao što ste juče potvrdili i pokazali materijal, zašto Srbija do sada nije raspisala međunarodnu poternicu za tim ubicom? Šta se čeka? Raspiše se međunarodna poternica i tražite ubicu, ako ste otkrili da je on ubica. Umesto toga vi ste optužili nekog da ih krije.

Sledeće, zašto niste protiv njega pokrenuli sudski postupak da mu se sudi u odsustvu, ako već znate to? Očekujem da odgovorite na ovo, pre svega, zbog porodice stradalog Olivera Ivanovića, ali i zbog svih građana Srbije, jer reći – imamo ubice, znamo, na tako jedan paušalan način zaslužuje ozbiljne odgovore vezano za taj slučaj i za to što se dogodilo.

Dalje, juče je ministar Gašić rekao da su mene na Kosovu sačekali neki koji su osuđeni za trgovinu ili šverc droge, šta god. Evo je ta presuda, ministre Gašiću. Znate ko je među tim ljudima? Prvi koji je bio optužen je Zvonko Veselinović, prvi, broj jedan. Broj dva, Dražan Stojković. Broj tri, neki Strahinja Šuškić, ne znam ljude. Znate šta je problem? Oslobađaju se optužbe u ovoj presudi iz 2004. godine Okružnog suda u Kraljevu. Oni su oslobođeni, uključujući i Zvonka Veselinovića, a za koga mi ne odgovarate da li ima dozvolu za nošenje oružja ili ne, evo već dve nedelje. Niko. Niko od vas. Ćutite ko zaliveni.

Kada govorimo o školi, pitam – da li je škola „Vladislav Ribnikar“ imala akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, plan, projekat video nadzora, da li je to kontrolisano i kakvi su rezultati toga?

Ko je bio odgovoran za dete ubicu kada se sa zimskog kampa iz Francuske vratio zajedno sa drugarima i kada su roditelji i druga deca, a i nastavnici ukazivali na njegovo čudno ponašanje, da je bio sam u sobi sedam dana, da se nije ni sa kim družio, da je spavao u čudnom položaju? Šta su stručne službe uradile po tom pitanju? Šta je uradila porodica? Šta su uradile nadležne stručne službe iz škole?

Kažete ovde, svih ovih dana, da nemate odgovornost i da se nigde nije desilo da je iko podneo ostavku, pa pominjete i slučaj Brejvika i Norveške, pozivate se na to i kažete – pa šta, tamo se desilo, niko nije podneo ostavku.

Kao prvo, ostavku je podneo ministar policije i pravde zato što je imao objektivnu odgovornost. Vi je ne osećate, u tome je razlika. Nije ni on pucao, pucao je Brejvik, ali je on podneo ostavku.

Kao drugo, tadašnji norveški premijer, a današnji vaš prijatelj i prijatelj Aleksandra Vučića, Jans Stoltenberg, nakon tog masakra, plakao je sa narodom, narod plakao sa njim. U trenucima najveće nacionalne žalosti pronašao je reči saučešća i utehe. Plakao je izjavljujući saučešće porodicama preminulih, donosio je cveće na mesto zločina, održao govor koji je bio preko potreban celoj naciji, ujedinivši narod u bolu, emocijama, gestovima pokazivao da je jedan od nekoliko miliona Norvežana.

Šta ste vi uradili? Jeste li se upisali u knjigu žalosti u školi „Vladislav Ribnikar“? Hoćete li da odgovorite na to već jednom? Jeste li izjavili saučešće? Jeste li pokazali tugu? Ne. Vi ste pravili na „Instagramu“ sprdnju, vi, Siniša Mali i predsednik Aleksandar Vučić. Da, smejali se ljudima koji su zbog bola i tuge izašli na ulicu da se ne bi desilo to, smejali se ljudima koji su tu na ulici sa pokušajem da se otreznite i osvestite vaše odgovornosti u ovom slučaju. Šta vi radite? Ništa. Pričate kako niko nije kriv, to je moglo svuda da se desi, eto, desilo se kao saobraćajna nezgoda, roditelji izgubili decu, nisu se vratila iz škole, u Mladenovcu tragedija koja se dogodila i nemate vi nikakvu odgovornost.

Kriva je opozicija, ova strašno loša opozicija, ovi rušioci države, ovi izdajnici, ove hijene, ovi lešinari. Mi smo krivi. Jel da? Znate, hajde prvo da odgovorite na ova pitanja što sam postavio, pa da vidimo, možda do kraja sednice i shvatite da ipak imate barem malo odgovornosti i vi lično i ministar Gašić, a i drugi koji vladate danas u Srbiji. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Pravo na repliku.
...
Srpska napredna stranka

Milenko Jovanov

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Najpre, gospodine Orliću, molim vas da reagujete kada se izađe iz teme dnevnog reda, jer pola od ovoga što je gospodin Aleksić govorio apsolutno nikakve veze sa tačkom dnevnog reda nema. On čovek vodi kampanju unutar svoje stranke, ali nije tu publika koja treba da ga sluša. Ne treba on nama da se dokazuje, mada neki njegovi poslanici kažu da radi za nas, ali oni koji treba da ga slušaju u preuzimanju stranke, uglavnom nisu u sali. Ima svega jedan, dva, tri, četiri, pet… Ovaj se ljudi kada mu kažemo da je član Narodne stranke. Znači, četiri člana, ima svega četiri člana Narodne stranke ovde u sali i nema potrebe nama da drži monologe kojima se kandiduje.

Što se tiče „Ribnikara“, gospođo Brnabić, molim vas da saslušate ovo. Prošle subote roditeljima „Ribnikara“ opozicija nije dozvolila da se okupe i obrate na protestu „Srbija protiv nasilja“, piše udruženje roditelja iz „Ribnikara“. Najpre su roditelji do samog subotnjeg jutra držani u neizvesnosti da li će im stranke koje formalno organizuju protest dozvoliti da govore, a onda je usledilo uslovljavanje. Prvo, da može govori samo jedan, i to tako što će opozicione stranke ko, pošto su neki roditelji kontraverzni, jer su nekada bili aktivni u pokretu „Novi 6. oktobar“ koji se bori za tranzicionu pravdu. Tražili su kontrolu nad sadržajem nastupa, i to jednog predstavnika roditelja koga su odabrali. Kada su roditelji objavili na društvenim mrežama šta se desilo, usledili su brojni pozivi na sastanke pred sam protest uz uobičajeno etiketiranje da svako ko ne igra onako kako opozicija svira pomaže režimu koji samo što se nije srušio, pod znacima navoda. Na protestu su posle svega govorili neki drugi.

Posmatrajući samo reklamiranje, kažu roditelji, opozicionih lidera na protestima došli smo do zaključka da se oni, nažalost, pretvaraju u njihovu predizbornu kampanju, ukoliko to nije bio slučaj od samog početka, kažu roditelji. Dalje, kažu roditelji, organizatorima protestima nije stalo do dece, oni izgleda žele da se malo odmaknu od „Ribnikara“ dok se na mestu krvoprolića peru podovi, uklanjaju sveće i cveće i direktno krše nalazi prosvetne inspekcije, sprema se početak nove školske godine, a svi odgovorni ostaju na svojim mestima. Roditelji „Ribnikara“ nisu poželjni na protestu koji su građani pokrenuli zbog masakra u „Ribnikaru“ i Mladenovcu i, na kraju, posedujemo SMS poruke iz kojih se vidi šta su od nas tražili, koje su uslove postavili, ali zarad opšteg interesa ih nećemo objavljivati.

Ja ću vam ovo dati. Ovo je objavljeno na jednom od njihovih portala. Ovo su objavili njihovi mediji i ovo je nešto što govori o njima i svaki put kada vas pitaju nešto o „Ribnikaru“ slobodno im prenesite ovo. To je njihov odnos prema toj deci. To je njihov odnos prema svemu. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala.
Što se tiče vaše napomene, značajno manje od pola je imalo bilo kakve veze sa temom dnevnog reda. Tek posle, čini mi se, pet i po minuta mi smo čuli prvi pokušaj rečenice da ima veze sa temom dnevnog reda, ali kada ne bi govorili o tome bilo bi prazno, ne bi imalo šta da se kaže, kao što su i jutros te klupe bile prazne.
Nije pet, dvoje ukupno, odnosno dvojica narodnih poslanika iz cele te poslaničke grupe je došlo jutros, ne uključujući predstavnika predlagača, Aleksića, koji je bio odsutan kao i juče.
Reč ima Aleksandar Jovanović.
...
Narodni pokret Srbije

Aleksandar Jovanović

MORAMO - ZAJEDNO
Dobar dan, zdravo živo!

Gospodina ministra, Batu, da pitam nešto pre nego što počnem, da li se slaže, da li bi, Bato, pristali da sada donesmo jedan poligraf laži da vas prikačimo, pre nego što mi odgovorite na pitanja, da vidimo šta će da se dogodi sa poligrafom? Pošto je vaš šef, kako ga vi nazivate ili predsednik vašeg božanstva odbio kada sam mu to predložio prošli put kada je bio ovde, da vidimo šta govori Bata Gašić i šta je istina od toga?

Pitanje za poslanike iz SPS, kolege iz SPS, pitanje za vas gospođo Brnabić i pitanje za vas Bato, zbog čega je Branislav Ružić, ministar prosvete, podneo ostavku? Koji su razlozi, zbog čega vaš ministar prosvete podnosi ostavku nakon tragedije u Ribnikaru?

Vidite ovako, gospodin Ružić je našao za shodno da to uradi, a vi gospodine Gašiću, da li se vi pitate nešto u svom životu uopšte?

(Više narodnih poslanika dobacuje sa mesta.)

Da, da, ja sam pijan.

Gospodine Orliću, slušajte dobro šta dopire sa ove strane. Da li vi čujete šta se dešava tu? A mene kažnjavajte za svako dobacivanje, a ovo što se dešava ovde? Da li se kaznili nekada nekoga ovde? Niste.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Vi znate Jovanoviću da kazne ne izričem ni vama ni bilo kome drugom kada jednom vikne. Nego, Jovanoviću, kaznu dobijete kada vam ukažem na to da to ne treba da radite, pa ponovite i treći put i peti put itd.
...
Narodni pokret Srbije

Aleksandar Jovanović

MORAMO - ZAJEDNO
Ne znam ja ništa, vi sve znate. Dakle, da mi bilo ko ovde od prisutnih odgovori, čekajte, zašto Bata Gašić ne daje ostavku, a Ružić daje ostavku? Šta to vas, Gašiću, čini tako nezamenljivim?

Whoops, looks like something went wrong.