Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

11. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

11. dan rada

22.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 18:05

OBRAĆANJA

...
Pokret obnove Kraljevine Srbije

Nenad Tomašević

NADA - NOVI DSS - POKS
Uvaženi predsedniče Skupštine, potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, u ime Srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, tražim obaveštenje od predsednika države.

Kakvu poruku šaljete Srbima sa Kosova i Metohije koje na protestima tuče policija KFOR-a, odnosno NATO pakta, a u isto vreme imate vojne vežbe sa tim istim snagama NATO pakta, dok Kurti pomahnitali teroriše naše Srbe na Kosovu, a taj isti NATO pakt ne čini ništa da to spreči, a može na jedan poziv telefona?

Udaljenost na kojoj sadejstvuje naša vojska i NATO snage u odnosu na lokaciju na kojoj NATO tuče Srbe je manja od 30 kilometara. Da li znate to, predsedniče? I da vas pitam, predsedniče, ko vodi spoljnu i unutrašnju politiku Srbije? Da li je to Vlada Srbije ili je to američka vlada ili je to Evropska unija? Pojasniću. Gospodine predsedniče, rekli ste u više navrata da nećete da idete u Brisel, te dok se ne povuku ROSU, tek dok se ne formira ZSO, te dok se ne povuku gradonačelnici, na kraju postavili ste poslednji ultimatum, da nećete da idete u Brisel dok Kurti ne oslobodi nevino zatočene Srbe. Nije prošlo dugo vremena, prekršili ste, po ko zna koji put, datu reč i otišli ste, odnosno idete u Brisel.

Da li vaša reč vredi išta ili ne vredi ništa, što bi naš narod rekao, ni pušljiva boba? Da li vredi vaša reč išta ili slušate ono što vam kaže Gabrijel Eskobar? Vučić mora da ide u Brisel, gospodo, to je rekao Gabrijel Eskobar. Isto tako, Lajčak je rekao da Vučić treba i mora da ide u Brisel. Ukoliko ne bude išao, biće konsekvence. Ja vas pitam još jednom, ko vodi politiku u Srbiji? Da li vodimo samostalnu politiku ili je ta politika pod patronatom Evropske unije i SAD?

Drugo obaveštenje tražim od ministra pravde. kako je moguće da Predragu Koluviji, prvooptuženom u predmetu „Jovanjica“, vlasniku najveće plantaže droge u Evropi, bude ukinut kućni pritvor i skinuta nanogica samo dan nakon svedočenja pred Specijalnim sudom inspektora Dušana Mitića? Poznato vam je da je inspektor Mitić svedočio o vezama prvooptuženog Koluvije i ministra policije Bratislava Gašića, koji je u vreme otkrivanja plantaže sa 65.000 biljaka skanka bio, po rečima svedoka inspektora Mitića, u bliskom kontaktu sa Koluvijom.

Pitam vas, gospođo ministre, hoće li biti naloženo veštačenje telefona Bratislava Gašića, kako bi se utvrdila tačna priroda njegovog odnosa sa prvooptuženim Koluvijom i postojanje njegove eventualne krivične odgovornosti? Da li će se i ovaj slučaj zataškati samo zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio ranije da nije to tako strašno imati tonu marihuane, da je to kokain, pa onda bi imalo smisla da bude duže u pritvoru.

Još postavljam dva pitanja vezano za opštinu Bečej. Prvo objašnjenje tražim od ministra finansija. Aprila 2021. godine ministar finansija Siniša Mali javno je rekao da će opština Bečej dobiti sredstva od oko 20 miliona evra za 50 kilometara kanalizacije i prečistač otpadnih voda i da će se ugovor potpisati u avgustu iste te godine. Do dan-danas ovo nije realizovano. Apelujem na Ministarstvo i ministra da realizuju obećanje onako kako su to uradili.

Drugo, tražim obaveštenje od ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojoj je fazi projekat brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo, kad se planira početak i završetak radova, jer će to pomoći opštini Bečej u privlačenju novih investicija? Hvala.