Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

11. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

11. dan rada

22.06.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 18:05

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Nebojša Bakarec

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Hvala vam.

Poštovani gospodine predsedniče Skupštine, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani, ja imam pitanje za Ministarstvo finansija. Kolika će biti posredna i neposredna finansijska korist po Srbiju zbog toga što smo pobedili i dobili da organizujemo Svetsku izložbu EKSPO 2027. Tako je juče odlučila Generalna skupština međunarodnog biroa za izložbe.

Pobeda je izvojevana u žestokoj konkurenciji nad Španijom, SAD-om, Argentinom. Osvajanje EKSPO 2027 je fantastična vest i šansa za Srbiju i sve njene građane. To je kolosalan uspeh Srbije. To je ogromno priznanje Srbiji. To je dokaz da je Srbija na pravom putu, na Vučićevom putu.

Članovi našeg tima, predvođenog ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović i gradskim arhitektom Markom Stojčićem, su uložili neviđenu energiju u rad i znanje. Naša država već sutra kreće u velike radove nedaleko od mesta gde će se graditi nacionalni stadion u surčinskoj opštini i taj deo Surčina, ali i Novog Beograda i celog donjeg Srema će doživeti neverovatan razvoj i procvat.

Procene su da će oko 2,6 miliona turista posetiti EKSPO 2027. Direktan ekonomski efekat će biti 1,1 milijarde evra, ali postoji i indirektan ekonomski efekat - turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo Beograda i Srbije bukvalno će da procveta.

Aerodrom Beograd i naš nacionalni avio-prevoznik „Er Srbija“ će doživeti finansijski bum. Ovo je melem za Srbiju u ovim teškim danima u vezi Kurtijevog terora nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pobeda i dobijanje EKSPO 2027 je sjajna vest. Svet nam je dao najveće priznanje zbog našeg napretka, stabilnosti i činjenice da smo faktor mira na Balkanu, a podsetiću da su i neke zemlje regiona glasale za nas da dobijemo ovu izložbu.

Hvala svim azijskim i afričkim zemljama. Ovo je dokaz koliko svi cene Srbiju, koliko je Srbija ekonomski jaka, koliko je uzletela i napredovala zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS.

U ovu pobedu uloženo je mnogo rada i truda. Ovo će biti ogroman doprinos rastu BDP-a u godinama pred nama i daljem jačanju ekonomskih aktivnosti. Srbija je pobedila i pobeđivaće uvek.

Ukazana nam je velika čast i ogromno poverenje u Srbiju i ovo će biti još jedan veliki i ekonomski korak unapred.

Podsećam da kroz koji dan otvaramo obilaznicu oko Beograda koju smo jedino mi uspeli da izgradimo i završimo u poslednjih 40 godina i kroz godinu dana i vi sigurno, dragi poslanici i vi pripadnici drage nam opozicije, svi zajedno provozaćemo se prvom linijom metroa u Beogradu.

Ova EKSPO pobeda je ogroman izazov i mi ćemo raditi mnogo više da bismo mogli da opravdamo poverenje celog sveta koje smo dobili. Izgradićemo potpuno nove fantastične sajamske komplekse, nove smeštajne kapacitete za predstojeći EKSPO, a novoizgrađeni stanovi, to je jako važno, će posle izložbe dobiti prenamenu i biće dodeljeni ugroženim kategorijama stanovništva, sigurno pripadnicima institucija koje su esencijalne za državu i onima koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

Dakle, radimo, gradićem praktično potpuno novi deo grada, a time gradimo i budućnost Srbije.

Pokazali smo da u političkom smislu, u svakom smislu možemo da dobijemo podršku u svim delovima sveta i da pobedimo zemlje poput Španije i SAD.

I, po stoti put, samo kratko, demantovaću, i malopre smo čuli od pripadnika opozicije sve ove grube neistine u vezi saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, nikakve misterije tu nije bilo. Sudski je sve dovršeno. Krivac je kažnjen.

Nikada nisu nedostajala dva minuta. Ni minut snimka nije nedostajao. To je veštački izazvana afera, a sve što smo govorili više od četiri godine evo juče je potvrdila vaša novina, vaša draga novina, naša draga novina, Šolakova novina „Nova S“. Citiram, udarna pesnica Jelena Jelovac kaže – na snimcima se jasno vidi, pošto su dostavljeni svi snimci, izuzev satelitski, kojih nema, iako i to tražite. Kaže, na snimcima se jasno vidi da je snimano u kontinuitetu, bez prekida. Zabeležen je trenutak sudara i sve što se nakon toga dešavalo sa prednje i zadnje strane automobila. Dakle, to nisu snimci na kojima nedostaju dva minuta. Kraj afere.

Međutim, ja sam čuo već primedbe opozicije. Opozicija kaže da nisu dostavljeni Maksarovi satelitski snimci. Pa, nema tih snimaka. Ne postoje satelitski snimci ni iz jedne ove naplatne rampe u svetu.

Završavam. Srbija je danas jaka. To i vi znate. Zahvaljujući predsedniku Vučiću danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog predsednika Vučića. Aleksandar Vučić je, kao što to naša opozicija i priznaje, hvala im, vratio dostojanstvo Srbiji. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, lepi Srbiju, leči prošlost u sadašnjosti radi budućnosti.

Hvala vam.

Živela Srbija!

Whoops, looks like something went wrong.