DIGITALIZACIJA U PRIVREDI - POTENCIJALI I IZAZOVI

02.09.2021.

Javno slušanje na temu: „Digitalizacija u privredi - potencijali i izazovi“, u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održano je danas u Naučno tehnološkom parku, u Čačku.
Na početku javnog slušanja, obratio se akademik Muamer Zukorlić, istakavši značaj održavanja javnih slušanja, a naročito organizovanje javnih slušanja van sedišta Narodne skupštine, na kojima učestvuju pored narodnih poslanika, predstavnici izvršne vlasti kao i predstavnici relevantnih institucija.
Ideja o otvaranju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku pokazala se kao odlično rešenje, naročito u pogledu privlačenja investitora iz sveta, kao i mogućnosti da se građani upoznaju sa savremenom tehnologijom koja se razvija u parkovima, naveo je Zukorlić.
Istakao je da je u planu osnivanje naučno- tehnološkog parka u Novom Pazaru, te da su ova iskustva i saznanja u tom smislu dragocena.
Muamer Zukorlić, osvrnuo se na današnju temu Javnog slušanja: „Digitalizacija u pripremi – potencijali i izazovi“ i ocenio da je digitalizacija izuzetno važna za privrednike jer omogućava lakšu realizaciju privrednih procesa. Istakao je da digitalizacija pruža veću efikasnost i bolji kvalitet u poslovanju kroz olakšanu komunikaciju između državnih organa i privrede. Takođe, dodao je da će digitalizacija omogućiti svakom građaninu koji je konzument privrede, olakšanu komunikaciju sa privrednim subjektom.
Dr Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine čestitao je Odboru na organizovanju javnih slušanja koje se bave digitalizacijom u raznim oblastima, sa velikim uspehom, pokazujući šta se do sada digitalizacijom postiglo, koji se izazovi koje digitalizacija nameće, kao i koji su budući projekti koje digitalizacija uslovljava. „Pokazali smo da smo u stanju da se bavimo važnim temama koje su dostojne milenijuma u kom se nalazimo na pravi način“. On je istakao da se samo udruživanjem privatnog i javnog sektora može napraviti iskorak u smeru digitalizacije. Ukazao je na to da se digitalizacija u privredi može posmatrati iz različitih uglova, omogućavajući da poslovni trendovi budu brži i dostupniji, zatim omogućavajući privlačenje domaćih i stranih investitora, kao i kreiranje novih usluga, poput digitalnih arhiva i korišćenje takvih usluga od strane svetskih kompanija, pa sve do ostvarivanja potpuno novih poslova za građane.
Prisutnima se obratila i Marina Raguš, predsednik Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju, koja je istakla da su prethodna javna slušanja organizovana kako bi se svim zainteresovanim stranama predstavili postignuti rezultati digitalizacije u različitim oblastima. Ona je pohvalila Kancelariju za e-upravu i informacione tehnologije, koja se danas međunarodno prepoznaje po uspešnoj primeni samog procesa vakcinacije, ali i drugim servisima koje Kancelarija nudi svojim građanima. O uspešnosti primene digitalizacije navela je i data centar Kragujevcu, u kom se nalaze pohranjeni podaci svih građana Srbije, a sa kojima posluju neke od najvećih kompanija informacionih tehnologija u svetu. Raguš je istakla da će digitalizacija i veštačka inteligencija transformisati svakodnevicu države, društva i pojedinca i najavila javna slušanja Odbora koja će se održati u Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru.
Skup je pozdravio i Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka, koji je prisutnima poželeo uspešan rad i izrazio zadovoljstvo što je Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine prepoznao Čačak kao grad koji ide u korak sa vremenom kada je u pitanju digitalizacija.
O aktivnostima Državnog data centra i Naučno-tehnološkog parka Čačak, odnosno dosadašnjim rezultatima i budućim planovima, govorili su dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Slaviša Antić, pomoćnik direktora Kancelarije i Mirko Pešić, v.d direktor Naučno-tehnološkog parka Čačak.
O digitalizaciji u privredi, odnosno potencijalima i izazovima, govorili su i dr Saša Stojanović, pomoćnik ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci, prof. dr Miloš Cvetanović, državni sekretar, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Nenad Milivojević, šef Odseka za industrijski razvoj, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavio je Strategiju industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine, sa Akcionim planom za njeno sprovođenje, za period 2021-2023. godine, sa akcentom na poseban cilj strategije: „Unapređena digitalizacija poslovnih modela industrijske proizvodnje”.
O digitalizaciji u privredi govorio je i Predrag Nikolić, iz Privredne komora Srbije, odnosno Centara za digitalnu transformaciju Srbije, a prisutnima se na skupu obratio i Dragan Filipović, član Gradskog veća Grada Čačka.
Javnom slušanju prisustvovao je veliki broj članova i zamenika članova Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Vladica Maričić, Milijana Sakić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Milica Dačić, Biljana Jakovljević, Nataša Jovanović i Bratislav Jugović, koji su učestvovali u diskusiji, nakon predstavljanja postignutih rezultata u privredi digitalizacijom.
Javno slušanje je održano uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prisutni poslanici

...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
...

Nataša Jovanović SNS

Srpska napredna stranka
...

Marina Raguš

Srpska napredna stranka
...

Milijana Sakić

Srpska napredna stranka
...

Biljana Jakovljević

Srpska napredna stranka
...

Milica Dačić

Srpska napredna stranka
...

Bratislav Jugović

Pokret socijalista Srpska napredna stranka
...

Vladica Maričić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 02.09.2021, 13:58

Whoops, looks like something went wrong.