27. sednica Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

20.09.2018.

Na sednici Odbora, održanoj 20. septembra, razmatrani su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o profesijama od posebnog značaja za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, koje je podnela Vlada.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju članovima Odbora obrazložio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, rekavši da su, važećim Zakonom o visokom obrazovanju, stvoreni uslovi za povećanje relevantnosti visokog obrazovanja za privredu i društvo u celini, sticanje funkcionalnih znanja studenata radi povećanja zaposlenosti i unapređenja kontrole kvaliteta visokog obrazovanja i njeno usaglašavanje sa evropskim standardima u toj oblasti.

Govoreći o Predlogu zakona o profesijama od posebnog značaja za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, Šarčević je istakao da je cilj tog zakona da uredi posebne uslove u pogledu minimuma potrebnih za obavljanje profesija od posebnog interesa za Republiku Srbiju, kao i postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za njihovo obavljanje.

Nakon rasprave, članovi Odbora su, većinom glasova, usvojili oba predloga zakona.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Ratko Jankov, doc. dr Mihailo Jokić, Nataša St. Jovanović, Dubravko Bojić, prof. dr Marko Atlagić, Milena Bićanin, prof. dr Milan Knežević, prof. dr Žarko Obradović i Marko Parezanović.

Prisutni članovi

...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Nataša Jovanović

Srpska napredna stranka
...

Dubravko Bojić

Srpska radikalna stranka
...

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka
...

Milena Bićanin

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Milan Knežević

Srpska napredna stranka
...

Žarko Obradović

Komunistička partija Socijalistička partija Srbije
...

Marko Parezanović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 20.09.2018, 13:50