36. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

09.09.2019.

Na sednici Odbora, održanoj 9. septembra, članovi Odbora razmatrali su u načelu, Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

Predloge zakona obrazložio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju je, kako je istakao Šarčević, model realizacije nastave na studijskim programima u visokom obrazovanju u kome se kroz aktivnu nastavu na visokoškolskoj ustanovi i praktičnu obuku i rad kod poslodavca stiču, usavršavaju i izgrađuju veštine, sposobnosti u skladu sa studijskim programom.

Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, takođe je obrazložio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, istakavši da se ovim zakonom uređuju minimalni uslovi osposobljavanja u Republici Srbiji za pristup i obavljanje profesija doktora medicine, doktora medicine specijaliste, doktora dentalne medicine itd, kao i priznavanje profesionalnih kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija u Srbiji. Srbija se obavezala da u periodu pre pristupanja EU donese pomenuti zakon, koji će imati odloženo dejstvo, odnosno primenjivaće se od momenta pristupanja EU, naveo je ministar.

Nakon konstruktivne debate, koja je usledila, članovi Odbora su jednoglasno usvojili sve predloge zakona dnevnog reda sednice.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Muamer Zukorlić a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Nataša Jovanović, Olena Papuga, doc. dr Mihailo Jokić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, prof. dr Marko Atlagić, Miletić Mihajlović, Andrijana Avramov, Arpad Fremond i prof. dr Žarko Obradović.

Prisutni članovi

...

Nataša Jovanović

Srpska napredna stranka
...

Olena Papuga

Liga socijaldemokrata Vojvodine
...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
...

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka
...

Miletić Mihajlović

Socijalistička partija Srbije
...

Andrijana Avramov

Srpska napredna stranka
...

Arpad Fremond

Savez vojvođanskih Mađara
...

Žarko Obradović

Komunistička partija Socijalistička partija Srbije
Poslednji put ažurirano: 09.09.2019, 10:05