Treća sednica Drugog redovnog zasedanja, 27.10.2016.

3. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

...
Jedinstvena Srbija

Dragan D. Marković

Poslanička grupa Jedinstvena Srbija
Gospodine predsedniče Vučiću, želim da vam čestitam i da se zahvalim u ime svih lokalnih samouprava. Vaš obilazak Niša i nekoliko opština i gradova u tom delu Srbije sigurno će vam olakšati plan budžeta za narednu 2017. godinu. Do sada ste vi dobijali informacije iz druge, treće ruke, a dok ste bili u Nišu, videli ste, lično, kako izgledaju opštine, kako se ubira novac u gradovima i opštinama i šta su to izvorni prihodi. Zašto postoje određeni problemi u pojedinim opštinama? Zato što se čeka da se budžet napuni od izvornih prihoda. Lokalna samouprava mora da stvori uslove i da zarađuje pare, nešto što se ne zove izvorni prihod, da stvori uslove da se prave zgrade, da se prave objekti, a da lokalna samouprava dođe do para od izgradnje objekata, poslovno-stambenog prostora po kvadratu, i to nisu baš male pare da lokalne samouprave mogu da dođu do tih para.

Ono što je najvažnije jeste da ste videli kako običan čovek živi, razgovarali ste sa običnim ljudima. Ja to znam. Meni je teško što razgovaram samo sa 80.000 stanovnika iz Jagodine, a mogu da razumem kako je vama sa sedam miliona stanovnika, da razumete sve populacije i sve probleme koje imaju građani u Srbiji.

Siguran sam da će lokalnim samoupravama biti lakše kada vam pošalju neki zahtev da nešto traže, a vi već znate da li može da se realizuje i šta su prioriteti.

Danas je najvažnije za svaku porodicu a i za budžet države grada, šta su prioriteti. Prioriteti su da ulažeš novac u nešto što ti vraća deo para, a ne da se ulaže novac u nešto što pojedinci imaju koristi a država i lokalne samouprave nemaju koristi od uloženih sredstava.

Želim da vam kažem da interesovanje stranih investitora nije opalo da dolaze u Srbiju i da mi siromaštvo možemo da smanjimo kada budemo zaposlili one nezaposlene. Ne slažem se sa pojedincima koji govore da su siromašni svi oni koji u procentu govore, danas je taj procenat, siguran sam, mnogo manji. U redu za bolesne, stare i nemoćne, ali vi imate od broja siromašnih građana 70% koji mogu da rade i da zarade novac. E to je neka budućnost gde i Vlada i gradovi u Srbiji treba da obezbede radna mesta i da ti ljudi žive od svog rada. Do sada su bila možda samo obećanja u pojedinim gradovima i opštinama, ali ja pratim ono što vi radite. Gde god ste otišli u siromašnu opštinu, vi ste rekli – ovde će biti….

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Aleksandar Vučić

| predsednik Republike Srbije
Pokušaću veoma kratko uz zahvalnost za određene ideje. Inače, ti koji govore da socijalna pomoć treba da se odvoji striktno od rada, zaboravljaju da kažu da su neke od najprogresivnijih zemalja sveta upravo to povezale. Između ostalog mislim i na Vladu Dejvida Kamerona koja je to predložila, i na mnoge druge zato što je besmisleno da ako neko može da zaradi svoj novac, da mu vi dajete socijalnu pomoć da on u stvari ne bi radio.

Nemamo mi problem da bežimo od toga, izvinjavam se što Srbima i građanima Srbije govorim istinu. Mnogo mi je žao što neko drugi voli da govori kako para ima i kako će da padaju sa neba. Pare mogu da se dobiju samo kada ih mi zaradimo i zato sam zahvalan ljudima u Srbiji, jer baš zato možemo da razmišljamo o boljitku i o nečemu drugačijem u budućnosti, baš zato što su verovali u to i zato što su znali da je to ozbiljan i odgovoran program.

U pravu ste gospodine Markoviću. Imamo više firmi i fabrika u onome što mi zovemo pajp-lajn, dakle u toj liniji koja dolazi u Srbiju, nego što smo ih imali ikada. Zato ćemo u narednom periodu iz dana u dan negde da otvaramo fabrike, negde da potpisujemo ugovore. Imaćemo i nove konferencije u Hamburgu. Odatle očekujem, kao što sam rekao, veoma povoljne vesti za Nišlije, nadam se i za neke druge opštine.

Verujem da ćemo i u Jagodinu dovesti još neku fabriku i da taj broj nezaposlenih smanjimo. U Jagodini je bilo mnogo problema, kao što znate. Od pivare do danas kablova i svega drugog i nije to lako da se reši. Jer, znate, stručnjaci to nisu prodali pošto to nisu bile cementare i nije bila naftna industrija i nije bilo mnogo para da se uzme u jednom trenutku, nego je trebalo da se brine na drugačiji način. E, za to nikad rešenja nije bilo, pa su slali svoje ljude da budu konsultanti u pojedinim pivarama.

Danas nam sole pamet ovde, pa su od tih pivara uzimali po milione dinara na sebe i na svoje supružnike i nisu se mnogo uzbudili zbog toga. Ali bi zato danas da nam drže pridike i da nam drže predavanja i da nam objašnjavaju kako, šta i na koji način treba da funkcioniše.

Dakle, što se tiče prihoda, a ja ću da vam kažem. Otišli smo iz Niša, i sada zovu iz grada Niša svaki dan – gde su pare za fasade. Ali ne traže oni pare za fasade, kao što ih uređujemo u Beogradu sada. Videli ste gotovo čitavu Karađorđevu u 19 objekata, rekao bih, najružnijih, prelepih objekata, ali sa oronulim, propalim fasadama koje će da zasijaju u punom sjaju i sve ćemo da uradimo dekorativno i u svetlu.

Bukvalno će biti prelep Beograd. Tako i Novi Sad, tako i Niš, tako i mnoga druga mesta gde smo bili i prošli. Daćemo i za Prokuplje i za mnoga druga mesta.

Ali je problem u tome što nam oni traže te pare zato što imaju problema sa keš-floom. Rekao sam – dostavite prvi projekat, evo vam pare. Samo to molim predstavnike lokalnih samouprava. Nemojte da dajemo novac i da nam to nestane u ćupu. Dajte projekat, mi ćemo da nadziremo da vidimo da li je to urađeno, novac ćete da dobijete. I to je ono što će Vlada Srbije da traži. Zato moramo da budemo strogi, zato moramo da insistiramo na tome jer bez toga, plašim se da ćemo samo da uđemo u još veće probleme. Vama još jednom hvala i na pažnji i na tome što podržavate to što radimo.