Peto vanredno zasedanje , 21.09.2017.

2. dan rada

OBRAĆANJA

...
Narodna seljačka stranka

Marijan Rističević

Poslanička grupa Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje se odnosi na tužilaštvo: šta će ono preduzeti povodom činjenice da je bivši ministar odbrane, gospodin Šutanovac, koga u narodu zovu „zgrabinovac“, šta će tužilaštvo preduzeti povodom činjenice da je pronašao detelinu sa četiri lista na vračarskom pašnjaku? Ta detelina sa četiri lista se zove – ostatak deteline 300 hiljada evra na računu bivšeg ministra odbrane, koji nije imao tetku u Kanadi, a ima 300 hiljada evra na računu, sa platom od 800 evra, sa izgrađenih 320 kvadrata na Vračaru, na elitnoj lokaciji, a tih 320 kvadrata stambenog prostora vredi oko milion evra.

Moje pitanje tužilaštvu, odnosno sugestija, je da prilikom radnji koje treba da preduzme, zajedno sa policijom, obrati pažnju na prodaju ogromne vojne opreme, recimo, čamaca za 500 dinara, hiljadu dinara, aluminijumskih, koji su prilikom poplave u Obrenovcu i okolini i te kako nedostajali Vojsci Jugoslavije.

Takođe, a vidim da je gospodin Šutanovac ustao po telefonskoj vezi i da je živo zainteresovan za ovaj slučaj, da tužilaštvo ispita da li to ima veze sa pretopljenih 800 tenkova i da li je tih 300 hiljada evra proizvod korupcije, a s tim u vezi, mislim da tužilaštvo mora da ispita i određene ljude iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Jer, da su oni radili svoj posao, ne bi se nikada desilo da ministar odbrane ili ministar protivodbrane koji je jahao tamo na nekim nosačima američkih aviona ima 300 hiljada evra na računu, a plata mu je bila 800 evra. Ja znam da će se pojaviti tast sa estrade i reći kao za onaj penthaus koji je preneo na druga Babca, da je, eto, on to kupio od svojih estradnih primanja. Sugerišem tužilaštvu da ispita koliko je tast pomenutog ministra odbrane Šutanovca platio porez za tih godina kada je pomagao svog zeta? Gle čuda, pomagao ga je samo dok je ovaj bio vlast.

Sledeće moje pitanje je vezano za zloupotrebu u opštinama Čajetina, Smederevska Palanka i Inđija – šta će tužilaštvo i policija preduzeti povodom očiglednih, a u javnosti je to prezentirano, zloupotreba koje su izvršene u tim opštinama, hoće li to biti sankcionisano i s tim u vezi da tužilaštvo i organi gonjenja ispitaju kako je visoki funkcioner DS koju neki nazivaju opravdano depokratskom strankom, kako je funkcioner te stranke Goran Ješić kupio stan u Beču koji se procenjuje na 800 hiljada evra, kako je stekao penthaus koji se u Inđiji procenjuje na cenu od 250 hiljada evra, kako je stekao drugi stan u Inđiji koji se procenjuje na 100 hiljada evra, kako je nedavno kupio stan u Novom Sadu, gde je takođe prethodno imao stan koji je kupio u Novom Sadu, dakle ima dva stana u Novom Sadu?

O pripadnicima njegove familije gde nezaposleni ujak ima kuću sa bazenom, gde imaju kuću na Tatarskom brdu, kako su sve te nekretnine stečene sa platom od 800 evra i šta će tužilaštvo preduzeti povodom toga i da li će na odgovornost pozvati i Agenciju za borbu protiv korupcije ili kako je ja nazivam agencija za korupciju, koju je formirala DS i koja očigledno nije radila svoj posao.

Takođe, moje pitanje za tužilaštvo i policiju šta će preduzeti povodom“ Energo Zelena“, gde nas Belgijanci optužuju za 130 miliona evra, zbog očiglednog nemara i koruptivnih stvari koje je izvršila DS, odnosno njeni funkcioneri gde su Belgijancima obećali da će u Srbiji biti 250 hiljada tona klaničnog otpada i da će ta fabrika moći da radi punim kapacitetom, a desilo se da toga nema i sada nas Belgijanci tuže za 130 miliona evra, zato što, ja pretpostavljam da je neko prethodno za taj posao uzeo novac.

Ne sme država da plaća za njihove greške i moja pitanja su sva skoncentrisana na tužilaštvo, odnosno šta će preduzeti povodom ovih očiglednih slučajeva? Hvala.