Peto vanredno zasedanje , 21.09.2017.

2. dan rada

OBRAĆANJA

...
Stranka moderne Srbije

Tatjana Macura

Poslanička grupa Dosta je bilo
Prvo pitanje ide za ministra Đorđevića. Da li je Ministarstvo izvršilo neophodnu kontrolu rada u centrima za socijalni rad nakon poslednja dva ubistva koja su se dogodila ispred centara za socijalni rad u Rakovici i na Novom Beogradu? Ukoliko jeste, molim vas da Ministarstvo obavesti javnost kako je onda moguće da Osnovni sud u Pančevu, u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Pančevu, dodeli starateljstvo čoveku koji je nožem iskasapio svoju suprugu nakon što je to dete izjavilo da ima strah od oca koji je ovo učinio? Ko je procenio da je čovek, koji je od svoje bivše supruge napravio trajnog invalida, sposoban da vodi računa o maloletnom detetu?

Drugo pitanje, znate li da se više od godinu dana kasni sa donošenjem Zakona o ravnopravnosti polova? Kako ste upoznati sa tim da se na Nacrtu radilo više od dve godine i da nije na tom zakonu samo radilo koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, već veliki broj civilnih organizacija, veliki broj pojedinaca i pojedinki koji su stručnjaci u ovoj oblasti, pa i samo Ministarstvo za rad, kao i nekadašnji ministar odbrane, odnosno nekadašnji ministar odbrane a danas ministar za rad, bili su upoznati sa radom na ovom zakonu, kako je moguće da danas taj isti ministar insistira da se Nacrt zakona o ravnopravnosti polova vrati na početak i da se formira nova radna grupa?

Šta je pravi razlog zbog kojeg se odlaže usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti? Da li je to strah tog jednog čoveka od toga da se u izvršnoj, zakonodavnoj i na nekim drugim mestima odlučivanje nađe veći broj žena?

Pitanje za Republičko javno tužilaštvo. Nakon što su se u javnosti pojavile informacije u vezi sa imovinom, odnosno vlasništvom nad trosobnim stanom u Opštini Zvezdara ministra Vulina, zanima nas šta je Republičko javno tužilaštvo učinilo tim povodom? Da li ste ispitali ministra Vulina o poreklu novca kojim je kupio stan na Zvezdari? Da li ste kontaktirali Upravu carina, NBS, kanadske i španske vlasti i utvrdili poreklo novca? Da li ste ispitali tetku supruge ministra Vulina, koja je navodno ministru Vulinu ustupila 200 hiljada evra kako bi kupio trosobni stan na Zvezdari? Da li ste postavili pitanje ministru Vulinu na koji način misli da vrati dug tetki svoje supruge ukoliko su mu primanja samo 100 hiljada dinara?

Pitanje za bivšeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države. Do sada smo sa skupštinske govornice postavili 24 pitanja ukupno i nijednom nismo dobili odgovor od Aleksandra Vučića. Naše 25. pitanje je sledeće. Naša lista, dakle, Lista SNS, Srpska lista je pre samo desetak dana ušla u Vladu zvanično nepriznatog Kosova tako što je ušla u koaliciju sa Ramušom Haradinajem. Da li to znači da nas ovim vašim potezom u stvari uvodite u proceduru izbacivanja preambule iz Ustava Republike Srbije? Da li ste upoznati sa tim da je za uspešnost referenduma po ovom pitanju potrebno da na isti izađe 50% plus jedan od ukupno upisanih birača u birački spisak, a da bi došlo do toga da se preambula izbaci potrebno je da od ovog ukupnog broja izašlih birača većina glasa za izbacivanje? Da li vam je jasno da vam ta naemra neće proći?

Dvadeset šesto pitanje za Aleksandra Vučića glasi: kada će predsednik države prestati da krši Ustav i podneti ostavku na funkciju predsednika SNS, kako ne bi bio u sukobu interesa i kako bi konačno postao predsednik svih građana Republike Srbije?

Pitanje za predsednicu Narodne skupštine. Ovo je 17. put da postavljamo pitanje Maji Gojković i ona dosledno ne daje odgovore. Ponovićemo ih: kada ćemo dobiti odgovor na prethodno postavljenih 16 pitanja i zašto ih još uvek nismo dobili? Kada će doneti plan rada Skupštine? Kada će predsednica Skupštine sazvati Kolegijum i zašto ga uopšte ne saziva? Kada će predsedavajuća na dnevni red staviti predlog o njenoj smeni, a obećala je?