Peto vanredno zasedanje , 21.09.2017.

2. dan rada

OBRAĆANJA

...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Poštovani građani Srbije, u ime svih onih koji se, naravno ne slažu sa aktuelnom vlašću SNS, SPS, imam obavezu da postavim nekoliko pitanja onima koji su najodgovorniji u ovoj državi.

Pre svega, postavio bih pitanje ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću i državnom regulatornom telu za elektronske medije – da li razmatraju zabranu rijaliti programa u Srbiji, što imaju osnova po zakonu i što bi trebalo da bude obaveza i Ministarstva kulture i Republičkog regulatornog tela za elektronske medije? Dakle, kakav je stav ministra kulture i REM-a o rijaliti programima u Srbiji? Da li će oni biti zabranjeni?

Pod dva, kakav je stav ministra kulture i Republičkog regulatornog tela za elektronske medije po pitanju oduzimanja nacionalne frekvencije televizije „Pink“, što takođe ima osnov po zakonu i što smo tražili ne samo mi, nego i brojni građani, desetine i stotine hiljada građana koji su potpisali peticiju za zabranu rijaliti šoua u Srbiji?

Pod tri, naravno, ono što se tiče Javnog medijskog servisa, koji definitivno ne igra svoju ulogu Javnog medijskog servisa i ne ispunjava onaj svoj sloga „Vaše pravo da znate sve“, da li će ministar kulture, da li će REM reagovati i obezbediti makar jednu političku emisiju na Javnom medijskom servisu RTS i RTV u kome će omogućiti sučeljavanje između vlasti i opozicije? Dakle, šta mislim ministar kulture i šta misli REM, da li je normalno da trenutno u Srbiji na Javnom medijskom servisu nemamo ni jednu političku emisiju u kojoj može da se razgovara o aktuelnim društvenim temama, a da gostuju i predstavnici opozicije?

Drugo pitanje odnosi se na predsednika države, Aleksandra Vučića i to pitanje, što kaže naš narod, postavio bih i u slici i u reči. Da li poznaje ove novinare koji se vide na ovim slikama i koji su prebijeni mučki na dan polaganja zakletve Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne skupštine? Da li ih je obišao u bolnici? Da li je osudio nasilje nad ovim novinarima? Evo, ima tu još slika. Da li je, dakle, predsednik države inicirao rešavanje pitanja nasilja nad ovim novinarima koji su povređeni na dan njegove inauguracije?

Drugo pitanje tiče se jedne specifičnosti koja, mislim, a evo tražim i odgovor od predsednika države, ne postoji nigde na svetu, a to je da je jedan čovek predsednik države, predsednik vladajuće stranke, vršilac dužnosti predsednika Vlade i šef svih tajnih službi bezbednosti u našoj državi. Dakle, da li je, gospodine Vučiću, normalno da ste vi i dalje šef svih tajnih službi bezbednosti u Srbiji i kada ćete prestati da vršite i tu jednu od vaših mnogobrojnih funkcija?

Završno pitanje za gospodina predsednika - kada će Siniša Mali podneti ostavku na mesto gradonačelnika Beograda, jer je to obećao lično Aleksandar Vučić, a kao što vidimo, prođe leto i nema ostavke Siniše Malog.

Naravno, jedno pitanje za Tužilaštvo i za ministra prosvete, Mladena Šarčevića. Bogdan Laban gradonačelnik Subotice, da li, gospodine ministre prosvete, ste stali u zaštitu univerzitetskog profesora, kome je gospodin Laban obećao da ćemo iščupati grkljan i staviti mu betonske cipele na noge… (Isključen mikrofon.)