Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2017.

1. dan rada

OBRAĆANJA

...
Socijaldemokratska partija Srbije

Predrag Jelenković

Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije
Hvala, predsedavajući.

Poštovane koleginice i kolege, tražim obaveštenje, tj. objašnjenje od Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.

Nakon usvajanja Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, ostalo je još nejasno da li mladi u Srbiji imaju svoj dan obeležavanja.

Naime, inicijativa za ovako nešto potekla je još u februaru 2015. godine na Četvrtoj sednici Saveta za mlade Vlade Republike Srbije od strane predstavnika, tj. delegata mladih i Grada Niša.

Na sednici su, pored ministara omladine i sporta, prisustvovali i predstavnici nekoliko ministarstava. Ideja za pokretanje ovakve inicijative je upravo skretanje pažnje da ne smemo zaboraviti šta su mladi učinili tokom vanrednih situacija u Srbiji, kada su skoro 10 hiljada, po zvaničnim podacima, bili organizovani kao volonteri.

Ovu inicijativu je inače podržalo 500 volontera mladih iz Grada Niša, jer upravo žele da skrenu pažnju da je osim 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, u Srbiji potrebno obeležavati i dan mladih Srbije. Davanjem nacionalnog dana kroz Zakon o mladima pokazali bi da shvatamo značaj angažovanja mladih, njihovo aktivno učešće, njihov značaj i jasno pozicioniranje države prema mladima kao prioritet u zdravu razvojnu kategoriju.

Praktično, pitanje glasi: u kojoj je fazi donošenje odluke o uvođenju obeležavanja ovakvog dana, donetoj na Četvrtoj sednici Saveta za mlade Republike Srbije? Zahvaljujem.