Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2017.

1. dan rada

OBRAĆANJA

...
Narodna seljačka stranka

Marijan Rističević

Poslanička grupa Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje za Vladu i Ministarstvo odbrane je da li će uskoro biti kompletirana eskadrila migova 29 i time ojačana borbena moć ove zemlje, da možemo da štitimo integritet, i da li će se nabaviti raketni sistem bilo kog oblika i bilo koje marke?

S tim u vezi, dame i gospodo, postavljam pitanje Vladi i tužilaštvu – šta će Vlada i tužilaštvo preduzeti protiv Borisa Tadića, Vojislava Koštunice povodom divlje izgradnje divlje države Kosovo na teritoriji naše južne pokrajine, jer 2008. godine, februara meseca, nisu ništa preduzeli povodom usvajanja u Prištini albanske kosovske deklaracije o nezavisnosti? Takođe, s tim u vezi, njihova odgovornost je još veća zato što su u daljem izgrađivanju tražili neobavezujuće mišljenje, menjali rezoluciju u UN i ovlašćenja sa UNMIK-a prebacivali na Euleks i tako eliminisali iz procesa Rusiju i Kinu koji su nam bili jedini prijatelji.

To je dokaz da je na određeni način izvršena veleizdaja. Moje pitanje za tužilaštvo i za Vladu – šta će preduzeti povodom toga, a tu bih dodao i Vuka Jeremića, u narodu poznatijeg kao Vuka potomka, jer je i on učestvovao u divljoj izgradnji divlje države KiM.

Moje drugo pitanje se odnosi na ministarku građevine. Da li je tačno da su Balša Božović i Dragan Đilas 2014. godine izložili projekat muzičke fontane na Slaviji? Ako jesu, da nam dostave odgovor, i da pri tome osude to što pomenuta dvojica to nisu završila, ali osuđuju one koji su izgradili ono što su oni projektovali.

Sledeće moje pitanje – šta će Narodna skupština uraditi, da se jasno i glasno odredimo prema narodnim poslanicima koji veličaju neonacističke organizacije koje pozdravljaju njihove rezultate, pozdravljaju njihove pokrete, tipa bugarske Atake koja baštini bugarske vojne snage u Drugom svetskom ratu, Alternativa za Nemačku koja je veoma blizu nacističke organizacije, i šta ćemo kao Narodna skupština preduzeti povodom tog pitanja, da se jasno i glasno odredimo prema tim pojavama, odnosno prema poslanicima koji podržavaju takvu vrstu pokreta?

Nadalje, moje pitanje za tužilaštvo – šta će preduzeti povodom nestanka, odnosno prodaje za vreme vlasti bivšeg režima 21 miliona grama zlata koje, po mojim informacijama, nije urađeno na zakonit način? Šta će preduzeti, jer to je vrednost preko 700 miliona evra? Da vas podsetim, to je trogodišnja subvencija u poljoprivredi. Za tih 700 miliona evra moglo se otvoriti 100 hiljada rdnih mesta, a oni su izbrisali, odnosno pustili 400 hiljada ljudi.

Nadalje, šta će Skupština preduzeti povodom nastupa predsednika Odbora za evropske integracije koji je ovih dana otišao u Kataloniju i nedvosmisleno podržao dezintegraciju jedne od zemalja EU i time iskomplikovao, na određen način, naš položaj i naš stav o KiM, odnosno naše ne priznavanje divlje države KiM? S tim u vezi, u javnosti je osuđeno ponašanje narodnih poslanika koji su pratili aktivnosti prilikom referenduma na Krimu, i to u tehničkim detaljima su neke kolege samo pratile kako taj referendum teče, a ovde se predsednik Odbora za evropske integracije politički angažovao i podržao nezavisnost Katalonije i time iskomplikovao naš međunarodni položaj i podržao dezintegraciju jedne evropske države. S tim u vezi, pitam Narodnu skupštinu i predsednika Narodne skupštine – šta će preduzeti povodom toga?