Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2017.

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/254-17

23.11.2017

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:35 do 18:30

OBRAĆANJA

...
Stranka moderne Srbije

Vladimir Đurić

Poslanička grupa Dosta je bilo
Hvala.

Ja sam Vladimir Đurić. Nisu koleginice čule ko je prozvan, pa moram da pojasnim. Hvala.

Predsednici Skupštine postavljamo pitanje 27. put i molimo da nam pisanim putem odgovori, bez usmenih komentarisanja sa mesta predsedavajućeg. Pitanje glasi – Kada će staviti na dnevni red zahtev za njenu smenu, kako je obećala, kako bi se u ovom domu razgovaralo o načinu na koji ona vodi ovaj dom?

Postavljamo i pitanje zašto je ovu sednicu zakazala na nezakonit način, kojim je onemogućena dopuna dnevnog reda predlozima opozicije, jer je saziv sednice na e-parlamentu evidentiran posle 10 časova, a na kalendaru sajta parlamenta tek negde oko 10.45 časova.

Ovo je 34. put da postavljamo pitanje i predsedniku države, a pitamo ga kada će podneti ostavku na mesto predsednika stranke, kako bi u skladu sa Ustavom vršio samo funkciju predsednika, a ne i neku drugu javnu funkciju?

Zatim pitamo da li je koalicija sa Ramušom Haradinajem u uvodu izbacivanja preambule iz Ustava i postavljamo jedno krajnje logično pitanje, da se građanima da objašnjenje.

Naime, tokom proleća sa Republikom Francuskom suspendovali smo odnose na tri meseca zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, koji je uhapšen po srpskoj Interpolovoj poternici. Želeli bismo da dobijemo objašnjenje na jedno krajnje logično pitanje – šta se to promenilo pa je Ramuš Haradinaj od lica kojeg država Srbija traži preko Interpola postao podoban koalicioni partner srpskim političarima na Kosovu, i to onim političarima koje je lično predsednik države birao za kandidate i preko direktora vladine Kancelarije za Kosovo pozdravljao i čestitao im na izbornom rezultatu? Da li se promenio Ramuš Haradinaj ili se promenio predsednik Srbije i kako građani to da razumeju?

Sledeće pitanje postavljamo republičkom javnom tužiocu i pitamo, šta tužilaštvo preduzima povodom navoda koje je predsednik Srbije izneo u intervjuu za „Insajder“, u kojem je nagovestio da je prekršen član 13. stav 3. Zakona o finansiranju političkih organizacija i aktivnosti, po kojem je zabranjeno davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica?

Ujedno, podsećamo i Agenciju za borbu protiv korupcije, da je prema članu 35. dužna da postupak u kojem utvrđuje postojanje povrede tog zakona, voditi po službenoj dužnosti, i molimo odgovor direktora Agencije na pitanje da li je taj postupak u toku i da li su pribavljene informacije prosleđene tužilaštvu?

Pitanje se ne odnosi na troškove finansiranja predizborne kampanje vladajuće stranke iz prethodnih izbornih ciklusa za koje znamo da je Agencija informacije već prosledila tužilaštvu. Pitanje se odnosi i Agenciji i tužilaštvu na troškove finansiranja predsedničke kampanje, tokom kojih je skoro sedam hiljada građana u identičnim iznosima, od po 40 hiljada dinara, učinilo donaciju istog dana u korist predizborne kampanje predsednika Srbije na prolećnim predsedničkim izborima, a za koje je i sam predsednik u pomenutom intervjuu nagovestio da se radi o novcu koje je uplaćivano preko trećeg lica, što član 13. zakona izričito zabranjuje.

Prema informacijama do koje je došao BIRN, radi se o donacijama novca koje su donatori na poziv preuzimali u stranačkim prostorijama vladajuće stranke i prema instrukcijama uplaćivali sa već pripremljenim uplatnicama na račune namenjene finansiranju predsedničke kampanje, što otvara pitanje porekla tog novca i otvara sumnju da se radi o šemi pranja novca i prikrivanja izvora novca nelegalno obezbeđenog iz nepoznatog izvora, a što predstavlja krivično delo po članu 38. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Ujedno ponavljam pitanje predsednici Vlade, koje sam postavio prošli put kada sam postavljao poslanička pitanja, naime, Upravni sud je 7. septembra 2017. godine doneo presudu, kojom nalaže generalnom sekretarijatu Vlade da u roku od 15 dana, dakle u roku koji je odavno istekao, u organizaciji Transparentnost Srbija, dostavi tražene informacije od javnog značaja u vezi sa koncesijom za aerodrom „Nikola Tesla“, dakle naš najveći aerodrom. Očigledno je da se informacije o postupku davanja aerodroma u koncesiju kriju, pa me zanima da li je Vlada Republike Srbije u propisanom roku, presudom Upravnog suda, organizaciji Transparentnost Srbija, dostavila traženu dokumentaciju? Da li je protiv bilo koga u Vladi pokrenut prekršajni postupak zbog sakrivanja ovih informacija?

Ministra finansija molimo da nam dostavi tabelarni pregled stanja obaveza svih preduzeća u Srbiji, koja imaju aktivirane garancije po osnovu dospelih, a neisplaćenih obaveza po preuzetim kreditima, jer prema informacijama te obaveze iznose negde oko milijardu evra na polovini ove godine.

Konačno, ovim putem koristim priliku da zbog načina na koji je sazvana ova sednica, najavim da će poslanička grupa Dosta je bilo, istu bojkotovati… (Isključen mikrofon)