Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2017.

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/254-17

23.11.2017

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:35 do 18:30

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Radoslav Milojičić

Poslanička grupa Demokratska stranka
Ne znam čemu negodovanje sa druge strane.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja, pre svega predsednici Narodne skupštine, na žalost po građane Srbije predsednici Narodne skupštine.

Prvo pitanje, da li može ovaj visoki Dom i ovaj parlament nekada da ima dostojanstven rad i nekada da rad počne na vreme? Danas je rad počeo sa zakašnjenjem od 45 minuta. Da li će predsednica parlamenta nekada da ispoštuje Poslovnik i da kaže ako nema kvoruma ili ako ona ima nekakvih obaveza? Uopšte ne želim da ulazim u razloge, već samo postavljam pitanje - da li ovaj parlament može nekada da počne na vreme sa radom, da svaka sednica ne kasni po 45 minuta? Svi poslanici ovde, bilo da se oni nekome sviđaju i njihova politika ili ne, su predstavnici građana i svaka poslanička grupa predstavlja određeni broj građana koji je za nju glasao, bilo da je manja, bilo da je veća, te vas molim da apelujete kroz ovo moje pitanje na predsednicu Skupštine da konačno počne da vodi sednicu onako kako je to predviđeno Poslovnikom.

Drugo pitanje takođe postavljam predsednici parlamenta – zašto omalovažava građane Srbije i zašto je akter svakog incidenta u ovoj Skupštini? Da li je to plan da se od ovog visokog Doma i od svih poslanika napravi nešto što oni nisu? Da li je to nečija ideja da se od ovog parlamenta napravi nešto što je opšte mesto da su svi poslanici loši, da svi poslanici ne rade ništa, a tako i sa drugim organima, ali u ovom trenutku pričamo o parlamentu, i zašto predsednica daje ton tome? To je još jedno pitanje.

Zašto je predsednica parlamenta sazvala današnju sednicu protiv Poslovnika i protiv pravilnika? Zašto je predsednica parlamenta celoj opoziciji, a pre svega DS-u ukrala i otela 50 izmena i dopuna loših, katastrofalnih naprednjačkih zakona i 25 anketnih odbora? Poslanici opozicije i poslanici DS imaju preko 100 izmena i dopuna zakona, što je naše pravo, a predsednica parlamenta nam je to pravo oduzela na jedan krajnje diskutabilan način. Evo, ovde imam i papir da sednica koja je za danas zakazana nije zakazana juče pre 10.00 časova. Da li može konačno da se uvede neki red u ovom parlamentu i da se poštuju zakoni ove države, da se poštuje Poslovnik i da svi radimo po zakonima i Ustavu ove države?

Ovo je dokaz da ste lažno sazvali ovu sednicu, ali to nije problem, jer sve što SNS radi i predstavlja je lažno. Kao lažni suficit, kao lažne investicije…(Isključen mikrofon.)