Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2018.

8. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/82-18

8. dan rada

08.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:15 do 13:00

OBRAĆANJA

...
Srpska radikalna stranka

Vojislav Šešelj

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, ja sam već nekoliko puta zahtevao od predsednika Vlade Ane Brnabić, da se smeni ministar Dušan Vujović, zbog konkretnih kriminalnih afera, a izgleda da se ide na zataškavanje tih njegovih afera i da će se premijer zadovoljiti samo njegovom ostavkom. Afere su tako velike da ne sme ostati na ostavci, moraju svi detalji biti poznati javnosti. Ne pretendujem da poznajem sve detalje, ali već ono što ja znam je dovoljno krupno da Dušan Vujović ode u zatvor.

Prvo, Dušan Vujović, kao ministar finansija odgovoran je zbog nečinjenja u pogledu situacije u Upravnom i Izvršnom odboru Komercijalne banke. Vi znate da država ima 36% učešća u Komercijalnoj banci, ranije je imala i više i da se namerno srozava vrednost Komercijalne banke da bi ona bila bud zašto prodata. Tu su kombinacije pravljene sa EBRD, odnosno Evropskom banko za obnovu i razvoj.

Zatim, ministar Vujović je, a konto svoje funkcije i uloge u Komercijalnoj banci ostvario veze sa EBRD, ona je izgleda imala određen paket akcija u Komercijalnoj banci, i to mu je bio prolaz da uđe u aranžman sa sadašnjim nacističkim režimom u Kijevu, u Ukrajini, i da se tamo profesionalno angažuje kod obnove ukrajinskih železnica, a plan i program je vredan više milijardi evra. Plan je sadašnje ukrajinske vlade da sve železnice širokog koloseka pretvori u železnice tzv. evropskog normalnog koloseka. Dakle, sa ruskog velikog standarda da pređe na srednji evropski standard.

To je dakle, toliko krupan posao da će ojaditi i Ukrajinu za sva vremena, a i EBRD može tu da propadne, ovde je samo važno da će neki ljudi iz rukovodstva te banke da uzmu ogroman novac i da će u podeli novca učestvovati i Dušan Vujović kao nezavisni član Upravnog odbora Ukrajinskih železnica. Možete misliti? Srpski ministar finansija je postao nezavisni član Upravnog odbora Ukrajinskih železnica.

Tu se radi o povlačenju štetnih kredita. Vi znate da toliko veliko ulaganje u železnicu bezumno, samo da bi se šine menjale, zahteva ogroman novac, a ne donosi nikakav profit, apsolutno nikakav profit, čak se i nove šine dižu da bi se postavljale ove sa evropskim standardom. NJegova veza sa rukovodiocima ove Evropske banke za obnovu i razvoj bila je presudna za njegovo angažovanje, ali naravno nije suviše mala ni uloga njegove supruge, koja učestvuje tamo u raznoraznim mafijaškim poslovima, ona je inače Ukrajinka, ali u Budvi ima sedište, tamo joj je sedište, jer tamo najbolje prolazi ispod svih zakonskih kontrola. Vi znate, u sadašnjoj Crnoj Gori da mafija ima potpuno odrešene ruke i da se niko ne bavi suzbijanjem tih delatnosti.

(Predsednik: Vreme. Hvala. Pet minuta ste iskoristili.)

Nisam još završio. Samo još dve sekunde. One je i sa američkom ambasadom u Kijevu imao kontakte po toj osnovi.

Još jedno pitanje vama gospođo predsedniče Narodne skupštine, ako mi ne date ovako, moraću po Poslovniku. Da li ste vi obavešteni da Nenad Čanak nastavlja da divlja po Skupštini i da je bez ikakvih konsultacija pozvao Vioče Osmani Sadriju, lepo žensko ime Vioče, ona je predsednik Odbora za spoljne poslove ovog odmetničkog parlamenta,