Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2018.

8. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/82-18

8. dan rada

08.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:15 do 13:00

OBRAĆANJA

...
Stranka moderne Srbije

Tatjana Macura

Poslanički klub Slobodni poslanici
Hvala.

Prvo pitanje upućujem predsednici Vlade. Predsednica Vlade je u odgovoru na poslanička pitanja, na sednici održanoj poslednjeg četvrtka u aprilu, izjavila sledeće - Ugovor o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“ objavljen na sajtu Komisije za javno-privatna partnerstva, ugovor sa Vansijem objavljen na sajtu u formi u kojoj u ovom trenutku može da se objavi na sajtu Ministarstva finansija, mislim Komisije za javno-privatna partnerstva. Dakle, svi osnovni elementi ugovora su objavljeni.

Istovremeno, istog dana u odgovoru koji je ministarka Zorana Mihajlović pisanim putem dostavila meni na ranije postavljeno pitanje sličnog sadržaja, navedeno je da će ugovor biti stavljen javnosti na uvid nakon dobijanja sertifikata budućeg operatera na aerodromu „Nikola Tesla“, odnosno nakon ispunjenja svih obaveza i Vansi Erport Srbija d.o.o. i Republike Srbije sa aerodromom „Nikola Tesla“ a.d. Beograd.

Skrećem pažnju predsednici Vlade da je njen odgovor netačan, ugovora nema na sajtu Ministarstva finansija, nema ga ni na sajtu Komisije za javno-privatna partnerstva, niti ova komisija pripada Ministarstvu finansija. Deo podataka iz ugovora, ne i sam ugovor, ne i koncesiona studija, objavljeni su samo na portalu javnih nabavki.

Nažalost, na sednici u aprilu mogli smo čuti potpredsednika Vlade i predsednicu Vlade kako daju paušalne ocene o uticaju Er Srbije i Etihada, recimo, na rad beogradskih kafića, ali nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja koje je otvorio „Insajder“ – Zašto je Er Srbija na prečac prešla na Erbas avione koje je morala da rentira od Etihada i to sa posadom, jer obučeno osoblje za ove avione nije imala i nije ga mogla brzo proizvesti? Zašto su višestruko preplaćivani radni sati i održavanje tih aviona, kako je pokazano na fakturama do kojih je „Insajder“ došao?

Građani imaju puno pravo da dobiju na uvid dokumentaciju iz koje će se nedvosmisleno videti da je model poslovanje Er Srbije i aerodroma zaista najbolji način raspolaganja javnim dobrima i da nema nijedne odredbe koja nedvosmisleno govori da koncesija aerodroma „Nikola Tesla“ nema nikakve veze sa preuzimanjem lokalnog aerodroma u Nišu od strane države. Ponavljam pitanje – kada i gde će biti objavljen ovaj ugovor?

Pitanje za ministra Stefanovića i ministarku Nelu Kuburović. Nekoliko neprijatnih vesti nas je iznenadilo juče. Dve vesti su vezane za slučajeve porodičnog nasilja. Prvi kada je ubijena majka troje dece i drugi kada je preminula beba u stomaku trudnice koja je bila gotovo pred porođajem zbog fizičkog zlostavljanja koje je pretrpela prethodnog dana. Iz prvog slučaja saznajemo da je u pitanju ponovljeno porodično nasilje i da je nasilnik od ranije poznat policiji, da je već jednom odležao zatvorsku kaznu zbog porodičnog nasilja i da je na sledeću kaznu po istoj osnovi, a u trajanju od godinu dana, čekao na slobodi i to u neposrednom okruženju žrtve koju je godinama zlostavljao.

Sa druge strane, imamo neverovatno brzu reakciju policije u slučaju žene, odnosno aktivistkinje iz Niša, inače onkološke pacijentkinje, koja je zbog fejsbuk statusa, a po privatnoj tužbi, u ranim jutarnjim satima istog dana, gotovo filmski zatvorena na 30 dana. Kako se određuju prioriteti prilikom zadržavanja u pritvoru osoba koje se sumnjiče da su učinioci nekog krivičnog dela i osoba koje je sud ranije osudio na služenje zatvorske kazne, a koji svoja krivična dela ponavljaju?

Pitanje za ministra privrede i ministra finansija u ostavci, odnosno za predsednicu Vlade, sredstva za finansiranje sistema odbrane od grada obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, dela premije osiguranja useva, drugih izvora u skladu sa zakonom.

Takođe, društvo za osiguranje je dužno da za finansiranje sistema odbrane od grada, 10% od uplaćene premije osiguranja useva i plodova, koji su u skladu sa Zakonom, uplatila registrovana poljoprivredna gazdinstva do 10-og u mesecu za prethodni mesec uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda.

Sredstva iz ovog stava prihod su budžeta Republike Srbije. Po osnovu osiguranja useva, prikupljeno je dve milijarde dinara. Dakle, po tom osnovu je za odbranu od grada iz osiguranja prikupljeno oko 2,6 miliona dinara. Želimo da znamo kako su potrošena ta sredstva? Hvala.