Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2018.

8. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/82-18

8. dan rada

08.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:15 do 13:00

OBRAĆANJA

...
Narodna stranka

Miroslav Aleksić

Poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka
Zahvaljujem predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, postavljam pitanje premijerki Republike Srbije gospođi Ani Brnabić, koji su razlozi za rekonstrukciju Vlade i da li će biti rekonstrukcija Vlade kao što je ona to najavila, s obzirom na činjenicu da je ona još u martu mesecu najavila rekonstrukciju sa obrazloženjem da postoji prevelika lična sujeta pojedinih ministara u Vladi koji imaju suviše samo promocije, kako je rekla i guraju svoju ličnu agendu.

Vidim ovih dana da je ministar Vujović podneo ostavku, čujemo da će njegov naslednik biti Siniša Mali, i ta sapunica i te španske serije koje traju od 2012. godine se nastavljaju.

Dakle i ta rekonstrukcija će verovatno da se razvlači tokom cele godine. time ćete zamajavati građane Srbije, skretati pažnju sa suštinskih, životnih problema, sa svih velikih problema sa kojima se građani Srbije suočavaju. Dakle ta rekonstrukcija Vlada neće rešiti ni standard građana, ni plate, ni nezaposlenost, ni to što nemamo protivgradne rakete da odbranimo naše poljoprivrednike od gradonosnih oblaka, ali eto imate temu. Naravno, to neće skrenuti, to zapravo treba da bude i razlog da se skrene tema sa onoga što želite da potpišete, a zove se sporazum sa Prištinom o neblokiranju članstvom u međunarodnim institucijama.

Dakle, postavlja se pitanje, prvo, zašto je ministar Vujović podneo ostavku, da li je iz ličnih razloga ili zato što nije želeo više da sluša naloge onih koji su protiv interesa države i koji su u interesu one države, one družine koja zapravo danas rukovodi Srbijom. Da li je razlog izveštaj Evropske komisije gde je eksplicitno navedeno da Srbija ima ozbiljne probleme sa pranjem novca, sa finansijskim kontrolama, sa sumnjivim kapitalom koji se investira u Srbiji? Da li je problem i to što se Srbija našla na crnoj listi FATF-a kao država koja je osumnjičena za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, zato što nisu usvojeni određeni zakoni iz finansijskih oblasti ili je razlog što ministar Vujović ne želi da radi u cilju i interesu onih mafijaških kriminalnih organizacija koje žele da kradu novac građana Republike Srbije, pa je onda potreban neko sposobniji da umesto njega uđe u Vladu, poput Siniše Malog, dokazanog majstora za afere, čoveka koji je najprepoznatljiviji u ovoj vlasti u korupcionaškim poslovima?

Naravno, kada njega dovedete na mesto ministra finansija, pored premijerke Ane Brnabić, sa kojom je on imao poslove van Vlade i van politike, dovešćete verovatno još i Igora Isailovića i brata od Ane Brnabić i cela ta ekipa koja je radila privatne poslove će se sada naći na čelu države da raspolaže parama naroda, da upravlja sa Srbijom i da nastavlja da se bavi korupcijom, kako se bavila i do sada.

Siniša Mali, ako bude bio ministar finansija imaće sledeće reference, Uprava za sprečavanje pranja novca je o Siniši Malom rekla da je imao najmanje 45 računa u različitim bankama, da je uplaćivao desetine hiljada evra nepoznatog porekla na svoj račun svoje supruge i svoje dece, iz of šor zona Britanskih devičanskih ostrva, Ligenštajna, Švajcarske i Hong Konga. Jednim fiktivnim poslom Siniša Mali je sebi uplatio 525.000 evra sa računa u švajcarskoj banci na račun u Srbiji. Siniša Mali je bio jedan od aktera 24 sporne privatizacije. Siniša Mali je bio jedan od aktera afera 24 stana u Bugarskoj, kada se branio da mu je falsifikovan potpis.

Takođe se istakao u akciji rušenja objekata u Sava Mali, kada se pokazao kao vrlo sposoban, jer je tokom noći uspeo da suspenduje državu. Predsednik Republike je njega kao čelnika gradske vlasti prozvao da su učestvovali u rušenju objekata u Sava Mali, nazvao ih kompletnim idiotima, e sada ti kompletni idioti verovatni više nisu idioti. Malo im je bilo što su bili gradonačelnici Beograda i obavljali druge funkcije, a sada treba da budu ministri finansija, tako da su to reference novog ministra finansija. Zapravo, tužno je za Srbiju da jedan častan čovek i profesionalac, kao što je bio ministar Vujović, jedan od retkih u ovoj i prethodnim vladama Aleksandra Vučića napušta ovu Vladu, a na njegovo mesto dolazi ovakav čovek kao što je Siniša Mali.