Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/120-23

2. dan rada

19.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 17:00

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuju 86 narodnih poslanika.
Molim sve da ubace svoje identifikacione kartice u elektronski sistem, kako bismo utvrdili broj prisutnih u sali.
Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema, utvrđeno da je u sali prisutno 138 narodnih poslanika, odnosno najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju narodni poslanici Dubravka Kralj i Nataša Bogunović.
Nastavljamo pretres o prvoj tački dnevnog reda – Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji, nastaloj nakon masovnih ubistava u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, na području Smedereva i Mladenovca, u Malom Orašju i u Duboni.
Obaveštavam vas da su, saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika, pozvani da sednici prisustvuju: Ana Brnabić, predsednik Vlade, Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, prof. dr Danica Grujičić, ministar zdravlja, Maja Popović, ministar pravde, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju, Željko Brkić, državni sekretar, Veselin Milić, pomoćnik direktora, Simo Čulić, savetnik, Milan Stanić, zamenik načelnika Uprave za upravne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Nastavljamo sa razmatranjem Izveštaja o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, u Malom Orašju i Duboni, i sa izlaganjima ovlašćenih predstavnika, odnosno predsednika poslaničkih grupa.
Pre toga, da li želite da se neko od ministara obrati, pošto je više njih juče bilo prijavljeno za reč u trenutku kada smo završavali sa radom?
Reč ima ministar Bratislav Gašić, izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Bratislav Gašić

| Ministar odbrane
Zahvaljujem.
Gospodine predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, pošto smo juče čuli i svih ovih dana više priča o događajima, želeo sam da vam pročitam tačno šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova i policijska stanica Vračar, tj. Policijska uprava za grad Beograd učinila u prethodnom periodu i čini na teritoriji čitave Srbije, pa tako i u Beogradu, kada je zaštita škola u pitanju i da nemamo dileme da li je i ko postupio onako kako to zakoni nalažu.
Osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ se nalazi u Kralja Milutina br. 10, gradska opština Vračar. Navedenu školu pohađa 1.104 učenika, a nastava se odvija u dve smene, od 8 do 13.20 časova i druga smena od 14.00 do 19.20 časova.
Škola poseduje video nadzor, ima angažovano službeno fizičko-tehničko obezbeđenje, školsko dvorište je dobro uređeno i osvetljeno, ograđeno zidom i metalnom ogradom i u okviru njega se nalazi teren za mali fudbal, teren za odbojku, kao i teren za košarku.
Odlukom o utvrđivanju pozorničkih i patrolnih rejona na sektorima na području policijske ispostave Vračar, formiran je treći povremeni pozornički rejon, koji obuhvata prostor u zoni ulica Treće beogradske gimnazije i ulice Njegoševa br. 15 i zoni OŠ „Vladislav Ribnikar“, odnosno prostor ograđen ulicama Njegoševom od broja 6 do broja 8, Kralja Milutina od broja 2 do broja 10, Desanke Maksimović od broja 2 do broja 10 i Svetozara Markovića od broja 9 do broja 33, kao i Krunske od broja 30 do broja 38. Na povremenom pozorničkom rejonu delatnost obavlja policijski službenik angažovan na unapređenju bezbednosti učenika i škola, školski policajac, u redovnoj uniformi.
U izveštajnom periodu ostvareno je 189 pozorničkih delatnosti školske 2021/22 - 104, i 2022/23 – 85. Radno vreme policijskog službenika je usklađeno sa radnim vremenom škole, kao i sa bezbednosnim problemima učenika iz škole, od 7 do 15 i od 13 do 21 čas.
U školskoj 2022. godini opredeljeni školski policajac je bila Stojanov Zorica, koja je posao obavljala do maja meseca 2022. godine, a u školskoj 2022/23 godini poslove školskog policajca obavljao je školski policajac Stanković Milica, koja je i pored navedene škole zaduživala i za obilazak Treću beogradsku gimnaziju koja se nalazi u ulici Njegoševa br. 15.
Na području škole, pored školskog policajca, kroz patrolnu i operativnu delatnost obezbeđeno je delovanje drugih policijskih službenika, konkretnim zadacima u nalozima, što je posebno izraženo kada školski policajac nije radno angažovan. Kontrolna delatnost školskih policajaca se planira na mesečnom nivou, ali se vrši i vanredno, instruktivno, kontrolna delatnost. Kontrolu rada vrši pomoćnici komandira policijske ispostave i oficiri policije u policijskoj ispostavi zaduženi za koordinaciju poslova bezbednosti zaštite učenika i škola.
U izveštajnom periodu rukovodioci policijske ispostave Vračar izvršili su ukupno 15 kontrolnih delatnosti školskih policajaca angažovanih u ovoj školi koji prilikom nije bilo evidentiranih nepravilnosti.
Takođe, dana oktobra 2022. godine policijski službenici Uprave policije u sedištu Direkcije policije izvršili su instruktivno, kontrolnu delatnost u upravi policije i policijskoj ispostavi Vračar, u policijskoj Upravi za grad Beograd. Tokom kontrole delatnosti izvršen je obilazak područja policijske stanice Vračar i ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“, kontrolisanje policijski službenik angažovan na području škole, školski policajac kojom prilikom je utvrđeno da policijski službenik je svoju delatnost obavljao na pravilan način u skladu sa Pravilnikom o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskog službenika.
Policijska ispostava Vračar je u izveštajnom periodu ostvarivala neposredno i kontinuiranu saradnju sa predstavnicima OŠ „Vladislav Ribnikar“, predstavljala analizu stanja bezbednosti škole i zajedno sa predstavnicima škole preuzimala aktivnosti na unapređenju bezbednosti učenika. Saradnja sa upravom škole naročito je intenzivirana pre početka školske godine, kao i u vreme neposredno pred završetak školske godine sve u cilju preuzimanja zajedničkih aktivnosti usmerenih na bezbednost učenika završnih razreda na dan završetka nastave i tokom proslave maturske večeri male mature.
U školskoj 2022/2023. godini 28.8.2022. godine u prostorijama policijske stanice Vračar održan je sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola na kome je prisustvovala direktorka škole, Snežana Knežević gde je glavna tema bila početka školske godine i bezbednost učenika, odnosno kako istu unaprediti.
Takođe dana 22.3.2023. godine u gradskoj opštini Vračar povodom početka drugog polugodišta, kao i aktivnosti koje se tiču završetka školske 2022/2023. godine izvršili analizu prethodne školske godine. Tokom ostvarene saradnje predstavnici škole su pružili punu podršku radu policije, nije bilo pritužbi na rad školskog policajca i postupanje policijskih službenika policijske ispostave Vračar. U toku školske 2022. godine usred pandemije korona virusa nije bilo realizovanih predavanja, dok je u školskoj 2022/2023. godini imajući u vidu aktivnosti učenika i same škole održano je šest predavanja na kojima je prisustvovalo ukupno 339 učenika.
Dana 4.4. od 12,40 sati do 14,00 časova na temu – Nasilje kao negativna društvena pojava, učenicima šestog razreda, prisustvovalo 95 učenika. Dana 22.2 od 12,30 sati do 15,00 sati na temu – Nasilje kao negativna društvena pojava, učenicima šestog razreda, prisustvovalo 47 učenika. Dana 21.11 od 12,00 sati do 12,45 sati časovi na temu – Bezbednost korišćenja društvenih mreža, učenicima petog razreda, prisustvovalo 75 učenika. Dana 16.11 od 12,00 sati do 12,45 sati na temu – Bezbednost korišćenja društvenih mreža, učenicima petog razreda, prisustvovalo 75 učenika. Dana 10.10 od 8,00 sati do 8,45 sati, na temu – Šta radi policija, učenicima drugog razreda, prisustvovalo 23 učenika i istog dana od 8,45 sati do 9,30 sati, učenicima drugog razreda na istu temu.
U izveštajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih dela i prekršaja, a evidentirano je ukupno 12 ostalih bezbednosnih događaja u školskoj 2022/2023. godini po šest događaja. Školske 2022/2023. godine dana 29.9.2022. godine pod rednim brojem DD51335 evidentiran je događaja kada je prijavljeno da je radnica škole koja je raspoređena na poslovima održavanja higijene viče u prostorijama škole, lice upućeno da problem rešava kod nadležnih organa.
Dana 17.10 evidentiran je događaja kada je prijavljeno da je na štetu deteta K.J. izvršeno krivično delo utaje. Predmet krivičnog dela je mobilni telefon koji je pronađen u prostorijama škole i vraćen učeniku.
Dana 19.10.2022. godine evidentiran je događaj kad je dete O.V. za vreme školskih aktivnosti koje su se održavale u dvorištu škole fizički napao učenika škole i naneo mu povredu kapka desnog oka o otok nosa. Od strane odgovornih lica škole pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.
Dana 2.12.2022. godine evidentiran je događaj kada je dete B.Ć. loptom pogodilo učenika škole tom prilikom je imenovana dobila lake telesne povrede u vidu nagnječenja podlaktice.
Dana 29.12.2022. godine evidentirano je događaj kada je prijavljena da je 28.12. između petog i šesto časa dete P.Š. fizički napao bivše učenik A.Ž. Povodom navedenog događaja konsultovan je dežurni zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koji se izjasnio da se spisi predmeta dostave nadležnom tužilaštvu.
Što se tiče masakra u Smederevu, zamoliću vas da kasnije… da pronađem u mojim spisima, pa da nastavim izlaganje oko toga.
Pročitaću vam tačno pošto je juče bilo raznih priča oko toga da li je postupanje prema izvršiocu zločina u Mladenovcu bilo na adekvatan način od strane policije i od strane tužilaštva učinjeno, tako da ćete moći da dobijete i tu kompletnu informaciju.
Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Narodni poslanik Radomir Lazović, dva minuta.
Izvolite.
...
Zeleno-levi front

Radomir Lazović

ZELENO - LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO
Hvala, predsedavajući, za reč i repliku.

Dragi građani, juče dok se premijerka trudila da potroši svo vreme, kako narodni poslanici i opozicija ne bi mogli da postave pitanje i odgovore, desio se još jedan slučaj koji nam govori koliko je situacija bezbednosna u zemlji stabilna. Dakle, čovek je zoljom, raketnim bacačem, srušio kuću u Rumi. Dakle, to dovoljno govori koliko je nama situacija stabilna.

Takođe, hteo bih da vas pitam kako izgleda ovo razoružavanje Srbije? Dakle, pozvali ste građane da dostave oružje i građani su se odazvali iz pijeteta, saosećanja i odgovornosti prema žrtvama zaista velike tragedije koja se desila, ali ne možete sebi pripisivati to kao glavnu meru koja se sprovodi zato što ste vi trebali da obezbedite da se smanji taj broj unapred, a ne sada, nakon što se desio ovaj slučaj, govorite o tome kako sad ste od jednom počeli da radite.

Podsetiću javnost da je Radna grupa za sprečavanje nasilja u školama formirana već ranije i nije donelo ništa od rezultata u smislu sprečavanja ovako nečega.

Ne kažem da su ti ljudi, daleko od toga, krivi ili odgovorni za nešto od toga, nego da je potreban rez u ovom sistemu kakav sada imamo kako bi se na drugi način odgovorilo na velike probleme i nasilje i agresiju koja se dešava.

Ljudi, ne možete ignorisati zahteve ljudi na protestu. Ne možete ignorisati zahteve za zaustavljanje bujice nasilja koja dolazi sa „Pinka“, sa „Hepija“, koji truju naše društvo. To su fabrike zla i svako će se složiti da je tako. Nema čoveka u Srbiji koji se neće složiti da je tako i zato ja pozivam ljude da se odazovu na poziv na protest danas u 18 časova i da dođu ispred Narodne Skupštine kako bismo ovo zlo zaustavili.

Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
To bi bilo ta dva minuta.
Samo jedna stvar što se tiče tog vremena za raspravu, vama je sada pružena šansa da govorite dva minuta. Da li znate da li se to ikada desilo u istoriji naše Skupštine da neko dobije repliku sutradan?
Da ne biste govorili posle da ste za nešto strašno uskraćeni, pruža vam se mogućnost koju nikada niko nije imao, kao što vidite.
Replika sutradan, to nikada nije bilo, a vi ste je upravo sada koristili.
Reč ima Ministar Bratislav Gašić.
Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Bratislav Gašić

| Ministar odbrane
Zahvaljujem, gospodine predsedniče.
Da bi upoznali javnost, krenuću od toga da je ukupno od 8. maja 2023. godine od 7 časova do 18. maja 2023. godine do 19 časova predato 23.503 komada oružja, 1.222.268 komada municije i 5.643 komada minsko-eksplozivnih sredstava.
Juče ste citirali izvode iz izveštaja MUP-a. Morate samo jednu stvar da objasnite građanima Srbije, tamo gde su završeni upravni postupci mi možemo da prikažemo tu količinu naoružanja.
MUP je za proteklih šest meseci oduzeo u raznim akcijama, u raznim postupanjima 57.000 komada oružja, ali do završetka sudskih procesa, upravnih postupaka to nije nešto s čime mi možemo da raspolažemo i da izlazimo sa takvim informacijama u javnost.
Znači, raznih oružja pištolja, pušaka i svega ostalog, lovačkog naoružanja i svega ostalog.
U brdu ovih papira uspeo sam da… Znate, vi ste juče negde 17 puta ponovili – pa, nije normalno. Čini mi se da sam dobro računa. Sedamnaest puta nije normalno? Pa, nije normalno da vi lično pozivate na demonstracije protiv nasilja. Da vi pozivate nije normalno, a znate zašto to kažem.
Što se tiče Uroša Blažića…
(Radomir Lazović: Čekaj, čekaj, zašto nije normalno?)
Uvidom u evidenciju, utvrđeno je da je prema Blažiću…
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Bez vikanja iz klupe. Saslušajte pristojno.
Lazoviću, niko ne viče kada vi govorite. Pokažite toliko pristojnosti i saslušajte druge, a ne da se bečite i mašete rukama, nego da ne vičete iz klupe.
...
Srpska napredna stranka

Bratislav Gašić

| Ministar odbrane
Da ne bi dolazili do toga da sa informacijama koje dobijate sa raznih strana, a koje nisu ni proverene, ni tačne, ja ću vama da pročitam šta je urađeno kada je Uroš Blažić i njegova porodica u prethodnom periodu kada je postupanje policije. Za tužilaštvo ćete njih da pitate, a ja mogu što se aspekta policije tiče.
Uvidom u evidenciju, utvrđeno je da je prema Blažić Urošu, njegovom ocu Blažić Radiši i njegovoj majci Blažić Biljana postupano u sledećim događajima.
Policijska stanica Mladenovac, događaj od 31.5.2020. godine, protiv Blažić Uroša Više javno tužilaštvo za maloletnike podnelo je krivičnu prijavu broj KU 5292/20 za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, člana 323. kaznenog zakona. Vozio je motocikl. Nije se zaustavio na znak policijskog službenika i udari istog motorom, a policijski službenik zadobio povrede ramena i kuka. Prošao je dve patrole i treća ga je zaustavila.
Doveden je u PS Mladenovac, gde je utvrđeno da se radi o maloletniku. U prisustvu oca, Radiše Blažića, uručen mu je poziv da se 1.6.2020. godine licenciranom policijskom službeniku za maloletnike u PS Mladenovac. Tada mu je uručena i potvrda o privremeno oduzetom motociklu. Po konsultaciji sa zamenikom tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, protiv Uroša Blažića je podnesena krivična prijava za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i člana 323. u redovnom postupku.
Dana, 1.6.2020. godine, u prisustvu oca i advokata sačinjen je zapisnik o saslušanju osumnjičenog, koji je zajedno sa krivičnom prijavom prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
Takođe, 2.6.2020. godine dostavljen je izveštaj Centru za socijalni rad Zvezdara, Uroš Blažić ima prijavljeno prebivalište na Zvezdari, radi preuzimanja mera iz svoje nadležnosti. Nemamo ishod.
Drugo, PS Mladenovac, događaj od 28.7.2019. godine, protiv Blažić Uroša podneta je prekršajna prijava zbog prekršaja iz člana 8. stav 1. Zakona o javnom redu i mira, drsko ili bezobrazno ponašanje. Motornom testerom posekao je rampu kojom je Živorad Petković iz Dubone branio ulaz u svoje imanje. Prednjim točkom traktora, kojim je maloletnik upravljao, naneo Petroviću lakše telesne povrede.
PS Mladenovac, događaj od 15.12.2021. godine, protiv Blažić Uroša podneta prekršajna prijava zbog prekršaja iz člana 9. stav 2. Zakona o javnom redu i miru, izazivanje tuče.
PS Stari Grad, protiv Uroša Blažića podneta prekršajna prijava zbog prekršaja 48. stav 1. tačka 4. Zakona o oružju i municiji, posedovanje noža, obustavljen zbog apsolutne zastarelosti.
PS Grocka, 19.10. protiv Blažić Biljane Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u redovnom postupku podneta je krivična prijava za krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. Krivičnog zakonika. Krivična prijava je odbačena.
PS Mladenovac, događaj od 28.9.2018. godine, postupano po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrečene hitne mere Blažić Radiši, prijavljen od strane oca Blažić Najdana da ga je udario otvorenom šakom u predelu potiljka glave.
PS Mladenovac, događaj od 11.9.2020. godine, Blažić Radiša prijavio uginulu životinju u svom voćnjaku. ZOO higijena istu uklonila, događaj evidentiran.
PS, Mladenovac, događaj od 3.9.2021. godine, Blažić Radiša učesnik saobraćajne nesreće, kao i dana 23.4.2023. godine. Podneta je službena beleška o saobraćajnim nezgodama.
Dana11.11.2016. godine, Radiši Blažiću, od strane policijskih službenika PS Mladenovac, privremeno je oduzeto oružje u legalnom posedu i predato policijskoj stranici Zvezdara, radi sprovođenja upravnog postupka, lovačka puška „crvena zastava“ i malokalibarska puška „crvena zastava“. Dana 15.12.2021. godine isto oružje je ponovo privremeno oduzeto od strane policijskog službenika PS Mladenovac.
Evo, to je ono što je do sada kada je, da ne biste sa nepotpunim informacijama izlazili pred javnost i pred građane Srbije, šta je sve Policijska uprava u Mladenovcu postupala prema porodici Blažić. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Reč ima predsednica Vlade Ana Brnabić.
...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Narodne skupštine
Hvala vam.
Dakle, čuli smo da sam se juče trudila da potrošim sve vreme kako narodni poslanici ne bi mogli da postave pitanja. Pričala sam 30 minuta i danas sam se vratila.
(Narodni poslanik Radomir Lazović dobacuje iz klupe.)