Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/120-23

5. dan rada

25.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 19:00

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Srđan Milivojević

Demokratska stranka - DS
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za PU Grada Novog Sada – da li ste sinoć oko 21.30 sati reagovali po prijavi građana, naselje Grbavica koji su prvo prijavili remećenje javnog reda i mira, a potom i manji fizički incident između trojice muškaraca?

Po dobijenim informacijama od građana prvo je došlo do glasne svađe dvojice muškaraca, jednog starijeg oko 60 godina i jednog malo mlađeg, oko 40 godina. Očevici tvrde da je svađa, a potom i fizički obračun usledio zbog novca. Naime stariji muškarac je za učešće na Vučićevom kontramitingu od strane Marka Bosanca Bosketa po sopstvenim rečima plaćen samo 3.500 dinara, a drugi mlađi muškarac je od strane Slobodana Milića Bocare plaćen 20.000, čime se javno hvalio po kraju.

Ova informacija je veoma razjarila starijeg muškarca koji je došao ispred lokalnog marketa gde se skupljaju i verbalno napao mlađeg muškarca, a potom počeo glasno da viče i na drugog muškarca koji se nalazio ispred prodavnice rečima – nećete me prevariti, hoću i ja 20.000 dinara, pozivajući Marka Bosanca Bosketa da i njemu isplati svih 20.000 dinara.

Kako je Marko Bosanac Boske odbio da to uradi, upućujući ga na Bocaru rečima – šta ja imam sa tobom, ja sam te lepo zvao na moj spisak, a ti si tvrdio da ćeš kod Bocare, sada idi kod njega pa nek te on isplati. Stariji čovek je u nastupu besa počeo nekontrolisano da viče – kakav Bocara, on kaže da je sve pare potrošio i poslao nas je kod tebe, jer ti radiš poslove po gradu bez tendera, ti nas isplati.

Nakon toga je dograbio pivsku flašu i po rečima očevidaca, gađao mlađeg muškarca, ali ga je promašio pogodivši staklena vrata frižidera koja su se razbila.

Pitam zašto učesnici kontramitinga iz Kruševca dobijaju samo 2.500, a u Merošini 2.000, jer je to sad povod novih sukoba i građani se masovno žale.

Pitam Agenciju za sprečavanje korupcije, poresku upravu, Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenje za privredni kriminal kriminalističke policije Srbije – da li je iko utvrdio poreklo ovog novca kojima se razbacuju čelnici SNS, dok decu lečimo SNS porukama? Da li je ovaj novac možda poreklom sa Jovanjice? Da nećemo sutradan da dobijemo neke nove prepiske sa skaj aplikacije i da vidimo da je Veljko Belivuk iz ćelije posebnog suda za organizovani kriminal i ćelije tog zatvora poslao svojim stranačkim kolegama novac za miting? Da li ovaj miting možda ne plaća Veljko Belivuk?

Imam pitanje – zašto će bolnice tog dana raditi samo sa 20% kapaciteta?

Takođe vas pitam – zašto se ove dve-tri bazne stanice Telekoma postavljaju za kontramiting Aleksandra Vučića? One su plaćene novcem svih poreskih obveznika.

Da li ćete i nama u subotu na mnogo većem skupu ostaviti te bazne stanice da budu u službi građana Republike Srbije? Ili ćete, možda, zajedno sa binom da ih sklonite?

Sledeće pitanje – čiji je to novac Telekoma i da li ja kao korisnik Telekomovih usluga imam pravo, kao i svi ostali građani, da koristim baznu stanicu Telekoma?

Takođe pitam Savet za regulatorno telo za elektronske medije – kako je partijsko glasilo tabloidnog karaktera Informer dobilo dozvolu? To je najbolji poziv na ovaj miting.

Na kraju, 27. maja, u ime slobode, u ime istine, građani Srbije, poručujem vam – Prošlog petka smo zaljuljali Gazelu, ali ni približno kako smo zaljuljali ovaj truli mafijaški režim. Zato vas pozivam da te plodove nasilja, mržnje i zla koji rastu na tom drvetu neslobode zajedno još snažnije zaljuljamo u subotu, 27. maja, u 18.00 sati. Dole tirani! Živela Srbija!