Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/120-23

5. dan rada

25.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 19:00

OBRAĆANJA

...
Nova Demokratska stranka Srbije

Zoran Sandić

NADA - NOVI DSS - POKS
Poštovani predsedniče Skupštine, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja isključivo premijeru ove zemlje Ani Brnabić.

Prvo, ko je i na koji način procenjivao sposobnost i kvalifikacije Jelene Milić, osnivača Centra za evroatlantske studije, i njeno imenovanje na funkciju ambasadora u Republici Hrvatskoj? Jelena Milić je čuveni NATO lobista, to svi znamo. Citiraću samo jednu od njenih sijaset izjava. Kaže Jelena Milić, citiram: „NATO je bio prinuđen da interveniše zbog nemogućnosti da se na drugi način spreče zlodela koja je učinio Miloševićev režim“.

Dalje, Jelena Milić je bila na promociji knjige Mate Granića. Mate Granić je bio potpredsednik Tuđmanove vlade, posle ministar spoljnih poslova. Čuvena njegova izjava da je ponosan što su 7. avgusta 1995. godine MIG-ovi hrvatske vojske prešli na teritoriju Bosne i Hercegovine i bombardovali srpsku kolonu, gde je stradalo na stotine srpskih i vojnika i civila. Molim kameru da zabeleži. Ovo je naš ambasador u Hrvatskoj, koga mi plaćamo iz budžeta, koji je na promociji knjige Mate Granića, a gle ironije, knjiga se zove „Diplomatska oluja“, naravno, aludira se na „Oluju“ gde je proterano preko 200.000 Srba. I na ovoj slici se vidi, samo što ga nije izljubila.

Pa pitam, da li smo mi mazohisti, da li ova žena zaslužuje da bude ambasador i da bude plaćena našim sredstvima, te pozivam Vladu da što pre razreši ovog ambasadora koji nije dostojan da bude na tom mestu, koja je pljunula na sve žrtve i „Bljeska“ i „Oluje“?

Drugo pitanje, zbog čega je prekršen Zaključak Vlade Republike Srbije o moratorijumu na izvođenje vojnih vežbi sa stranim partnerima? Naime, znamo da od 16. do 30. juna, baš na Vidovdan NATO i njihovi saveznici vrše vojne vežbe na teritoriji naše zemlje, postoji Zaključak Vlade o moratorijumu.

Ministarstvo odbrane kaže – moratorijum važi, ali ovo je izuzetak. Zbog čega je poštovani građani Srbije, zbog čega je kolege poslanici NATO baš taj izuzetak? Da li vam je NATO prijatelj? Da li vam je NATO saveznik? Ne, NATO nas je bombardovao 78 dana, stradalo je preko 2.500 civila, sve u cilju da nam otme 17% naše svete zemlje Kosova i Metohije i mi sada pravimo izuzetak NATO-u. Pitam se da li ćemo napraviti izuzetak i napraviti vojne vežbe sa Ruskom Federacijom ili kako će Ruska Federacija reagovati, a već je reagovala, na ovaj sraman čin, čak smo dobili i pohvale iz SAD. Neka nam služi na čast, a imam informaciju da će svi vojni obveznici, posle ove vojne vežbe vratiti svoje vojne knjižice, jer neće da budu obveznici u takvoj zemlji gde Srbija vrši vojne vežbe sa NATO.

Treće pitanje šta je sa vodom u Zrenjaninu? Vlada Srbije je preuzela ingerencije da će Zrenjanin da dobije zdravu, pijaću vodu 2015, 2017. i 2020. godine, zadnje obećanje da će biti na proleće ove godine tehnička voda, a iduće 2024. godine zdrava pijaća voda. Samo jedna geneza „Waser tehnik“ nemačka firma je dobila posao za prečišćavanje zdrave pijaće vode, raskinut je ugovor 2012. godine. Posle toga „Grupa Zilio“ famozna grupa u APR, jedan zaposleni. Silne malverzacije su tu bile po rečima predsednika države Aleksandar Vučića, da je to kriminal i javašluk, to je rekao predsednik države. Raskinut je ugovor sa „Grupom Zilio“, sada je arapska firma „Metito“ koja je dobila posao na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pitam vas da li su građani Zrenjanina ovo zaslužili? Da li su građani Zrenjanina zamorčići? Da li građani Zrenjanina 20 godina troše svoja sredstva iz budžeta kupujući zdravu pijaću vodu u prodavnicama. Zrenjanin je po glavi stanovnika prvi potrošač flaširane vode. Premijerka Brnabić je izmenila Zakon o komunalnim delatnostima da se dozvoli privatniku da se bavi prečišćavanjem i distribucijom vode i tako dalje. Kada će Zrenjanin dobiti zdravu pijaću vodu?

Četvrto pitanje, kako je moguće da je lice bez odgovarajuće stručne spreme dospelo mesto pedagoškog asistenta u vrtiću u Odžacima? Radi se o Igoru Orošu. Kako je moguće da on bude asistent, posrednik između dece, vaspitačice i roditelja, lice koje je moralo da prođe po Zakonu prvo komisiju, drugo da nije krivično osuđivan i treće psihološki test u Zavodu za zapošljavanje. Takvo lice je prošlo sve to, znači sistem je zakazao, niko nije prepoznao da se radi o pedofilu koji je posle toga slikao nažalost nagu decu.

Ovde je izborna lista SNS.