Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/120-23

5. dan rada

25.05.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 19:00

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Đorđe Todorović

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Hvala, predsedniče.

Moje pitanje upućeno je bezbednosnim službama, dakle, da li su preduzete sve mere kako bi se osigurala i garantovala bezbednost građana i njihovo pravo na slobodno okupljanje. Zašto to kažem? Danas je Spasovdan, danas se održavaju litije, od 19,00 časova. Na čelu tih litija biće patrijarh Porfirije. Danas je krsna slava grada Beograda.

Moje pitanje je usmereno iz prostog razloga i razmišljam naglas, postoje određene anarholiberalne snage u našoj zemlji koje su toliko glasne, toliko besne, pune mržnje, kao da se sam egzorcizam sprovodi nad njima, a mislim i na Biljanu Stojković, mislim i na Antonelu Riha, mislim na sve te ljude koji su opkoljavali Patrijaršiju, koji su oskrnavili mural blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, koji vode najbrutalniju kampanju protiv patrijarha Porfirija, koja nije viđena u poslednjih nekoliko decenija, a ti ljudi kažu, a ja se bojim da će na taj način da izazovu nemire, ako tako nešto budu hteli da urade, da će svete mošti vladike Nikolaja da bace psima. Ne znam kako će to da se organizuju da to urade, ne znam na koji način, ali smatram da će naše bezbednosne službe pravovremeno reagovati i sprečiti ovakav incident.

Ali, ovo nije jedini izliv besa i mržnje prema nekom skupu. I za sutrašnji skup, veliki narodni skup koji je najavio predsednik Vučić, skup „Srbija nade“, vidite unazad nekoliko dana, najmanje 10, iz tajkunskih medija kao da su dobili kvote, svaki tajkunski medij objavljuje najgore moguće vesti, pljuvačine protiv mitinga koji je će se, odnosno skupa koji će se sutra održati. I na stranu njihovu, dakle, to je njihov posao, mi to razumemo, taj antidržavani pristup, Šolakovih medija „N1“, „Nove S“, dakle, to je nešto što oni rade svakoga dana.

Međutim, ja ne mogu da verujem da oni podstiču dodatno ludake koji na Tviteru pišu, evo šta sve, kažu – krenuli na sektin miting, pošto su malo sporiji, moraju ranije da pođu i ovako predstavljaju građane, RTS to neće da prikaže, dakle, kao zombija. Onda kažu - SNS marva, pa kaže Pajtić - doći će pokretnim torovima, pa evo, šta misle o građanima Srbije, da su ovce. I to stoji jedna grupa ljudi.

Međutim, juče sam pročitao tvit Zajedno-Moramo, to su ovi ovde što sede, ovo je katastrofalan tvit, juče objavljen, poput zmijinog ujeda. Evo, ovako glasi – kada su Musolinijevi fašisti marširali ka Rimu 1922. godine, građani Firence su ostali u kućama i zatvorili žaluzine na svojim prozorima. Musolini je prošao kroz sablasan i prkosan grad.

Dakle, oni kažu najdirektnije da u Beograd dolaze sutra fašisti i nastavljaju, kažu – umesto razdraganih Beograđana koji dočekuju Vučića, pokažimo im prkosan grad, okačimo na svoje prozore crne trake i zastave na svoju odeću i automobile, crna obeležja marame i trake. To misle o vama, građani Srbije. To oni misle, ta drugosrbijanska elita, lažna elita, ti lažni ekolozi, sve je kod njih lažno. To misle o ljudima. Taj prkos i bes i takvu mržnju, ja sam video samo kod još jednog čoveka, kod Aljbina Kutija. Ista im je dimenzija, na isti način postupaju. Ovi ovde iz centralne Srbije hoće da zaustave autobuse da buše gume. Kaže Kurti - okej, vi ste organizovali na taj način, ja ću da pokušam da sprečim srpski narod sa Kosova i Metohije da dođe u Beograd. Koga će on da spreči?

(Tatjana Manojlović: Sram te bilo.)

Pre nekoliko dana desetine Srba sa Kosova i Metohije krenulo je za Beograd pešice da pokažu snagu, da pokažu jedinstvo, da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini i biće ih sutra još više, biće ih preko 10.000 na čelu sa Milanom Radojčićem i to vam smeta.

Smeta vam jer srpski narod zna da Vučić brani srpski narod na Kosovu i Metohiji, zna da Vučić nikad neće pustiti Kosovo u UN, zna da Vučić nikad neće priznati lažnu državu i zato se organizujete da mu otkinete glavu, jer samo tako možete da isporučite nezavisno Kosovo zapadu. Samo tako možete da uvedete sankcije Rusiji, da uvedete Srbiju u NATO. I ne biste tu stali, nastavili biste sa blokadama i SPC, ukinuli zastavu, ukinuli himnu, čitav identitet.

Zato pozivamo narod da dođe sutra u odbranu identiteta, u odbranu otadžbine na skup nade, a ne mržnje, koju vi propagirate, na skup budućnosti, a ne prošlosti u koju hoćete da nas vratite, na skup pijeteta, a ne klasične zloupotrebe emocije i tuge naroda kako biste ostvarili kakav takav politički cilj.

(Tatjana Manojlović: Jadno i bedno.)

Zato će nas sutra biti više nego ikada. A ovaj skup u subotu što su organizovali, to će biti jedan običan klasičan kontra miting.

Da zaključim, oni hoće da sve stane. Mi kažemo - Srbija ne sme da stane. Narode, vidimo se sutra na najvećem mitingu u istoriji Srbije. Živela Srbija!

Whoops, looks like something went wrong.