Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

17. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

17. dan rada

11.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 17:25

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Radmila Vasić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Hvala, predsedniče.

Poštovani građani, u Srebrenici se nije desio genocid, već zločin i tražim pravdu za sve ubijene Srbe u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu i na čitavoj teritoriji Republike Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije.

Poštovani građani, Srpski pokret Dveri-Patriotski blok podneo je zahtev predsedniku Narodne skupštine i Vladi Republike Srbije kojim tražimo da donese odluku da udžbenici budu besplatni za osnovne i srednje škole za svu decu na teritoriji Republike Srbije i odluku o isplati finansijskog dodatka roditeljima 1. septembra u iznosu od 20.000 dinara za svakog školarca.

Udžbenici su besplatni u Beogradu. Donesite odluku da budu besplatni na teritoriji cele Srbije.

Tražimo odgovornost Vlade Republike Srbije zbog toga što se Univerzitet u Prištini ne nalazi na spisku državnih fakulteta u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, uz obrazloženje da se podaci ne evidentiraju od 1999. godine. Da li je moguće da ste sami izbacili Univerzitet u Prištini? Zbog čega i šta ćete preduzeti da ovu grešku ispravite?

Zahtevam od Vlade Republike Srbije da poništi Odluku u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 4.5.2023. godine i da isti bude povučen iz skupštinske procedure usvajanja zbog neustavne odredbe, koja omogućava besplatnu konverziju građevinskog zemljišta iz javne u privatnu svojinu.

Pozivam predsednika i Vladu Republike Srbije da zajedno sa nadležnim ministarstvima odustanu od rušenja starog Savskog mosta i prihvate ili predlog Srpskog pokreta Dveri, da ovaj most pretvori u zonu za pešake i bicikliste ili da prihvate predlog ruskih arhitekata koji predlažu da se stari Savski most pretvori u memorijalni kompleks, kao i da u neposrednoj blizini izgrade novi, ali preko potreban most preko Save.

Da li je tačno da su angažovane četiri ekipe hitne pomoći za rad na Adi Ciganliji u okviru ugovora koji je potpisan na iznos od četiri miliona dinara bez PDV-a za 75 dana rada? Da li je za toliko smanjen broj ekipa koje su potrebne za obezbeđivanje hitne medicinske pomoći građanima Beograda?

Zaposleni koji su angažovani u ovim ekipama plaćeni su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a da se novac od ugovora troši bez znanja nadležnog ministarstva. Tražimo da budžetska inspekcija i druge državne institucije provere finansijsko i organizaciono poslovanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tražimo i ne sporimo angažovanje ekipa za rad na te renu, posebno na Adi Ciganliji i na drugim mestima, ali to nikako ne sme biti od broja neophodnih ekipa za građane Beograda.

Meštani i članovi bivšeg saveta Mesne zajednice u Osipaonici, opština Smederevo, tražili su od Gradske uprave u Smederevu da na određenom mestu postave čuvara i kontejner koji će voditi računa o deponiji dugoj preko pet kilometara duž puta Osipaonica – Mihajlovac, koja je na trasi vodoizvorišta za ovo mesto.

Prekoputa ove deponije je najplodnije poljoprivredno zemljište. To iz Gradske uprave Smederevo nisu dozvolili i sada se naselje i cela okolina suočava sa totalnim ekocidom. Smeće se izbacuje svuda, na deponiji se pale ukradeni kablovi, a policija ne reaguje. Ne sprečava, ne zaustavlja krađu i paljenje kablova i šverc bakra.

Zagađenje koje nastaje paljenjem kablova, plastike, otpad od uginulih životinja predstavlja pakao za sve građane ovog mesta. Pozivam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sve inspekcije, opštinu Smederevo, MUP Republike Srbije da reaguju i zaustave trovanje ovih građana, kao i da utvrde odgovornost za propuste u radu i urede ovu deponiju u dogovoru sa građanima.

Građani beogradske opštine Barajevo pitaju nadležne koliko koštaju dve noći čistog vazduha kako bi bar dve noći mogli da otvore prozore i da udišu čist vazduh. Naime, u ovoj opštini dozvolili ste fabriku za skladištenje i preradu opasnog i neopasnog otpada „Junirisk“, koja radi bez ikakve kontrole i truje građane Barajeva i okoline.

Zahtevamo da nadležne institucije izvrše detaljnu kontrolu rada ove fabrike za preradu opasnog otpada i nalože mere da se spreči dalje trovanje građana.

Da li je tačno da je u užem izboru za izbor samostalnog prosvetnog savetnika u školskoj upravi u Kragujevcu predsednik opštine Batočina, lider SNS u Batočini Zdravko Mladenović, koji je poznat po vređanju novinara i pokušajima izbacivanja novinara sa sednice opštine Batočina…