Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

17. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

17. dan rada

11.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 17:25

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad sednice Trećeg vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije, konstatujem da sednici prisustvuje 82 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja tačnog broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim da ubacite svoje identifikacione kartice u elektronske jedinice.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 109 narodnih poslanika, što je više od 84 i imamo uslove za dalji rad.
Pošto su se stekli uslovi predlažem da najpre konstatujemo potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Narodne skupštine za upražnjeno poslaničko mesto kako bismo omogućili njegovo učešće u radu Narodne skupštine.
Uručeno vam je rešenje RIK o dodeli mandata narodnom poslaniku radi popune upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini.
Takođe, uručen vam je izveštaj Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine koji je utvrdio da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata narodnom poslaniku sa predlogom da Narodna skupština shodno čl. 134. i 135. Zakona o izboru narodnih poslanika konstatuje potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Ljubomiru Mariću izabranom sa izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.
Na osnovu rešenja RIK, izveštaja i predloga odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Shodno čl. 134. i 135. Zakona o izboru narodnih poslanika konstatujem potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Ljubomiru Mariću.
Čestitam narodnom poslaniku na izboru i molim da se pripremi za polaganje zakletve.
Poštovani narodni poslaniče molim da saglasno članu 17. Zakona pristupite polaganju zakletve.
(Predsednik čita tekst zakletve, narodni poslanik ponavlja.)
„ZAKLINjEM SE DA ĆU DUŽNOST NARODNOG POSLANIKA OBAVLjATI PREDANO, POŠTENO, SAVESNO I VERNO USTAVU, BRANITI LjUDSKA I MANjINSKA PRAVA I GRAĐANSKE SLOBODE I PO NAJBOLjEM ZNANjU I UMEĆU SLUŽITI GRAĐANIMA SRBIJE, ISTINI I PRAVDI“.
Molim narodnog poslanika da potpiše tekst zakletve.
Dozvolite da vam u ime Narodne skupštine i u svoje ime čestitam na izboru narodnog poslanika, poželim uspešan rad u tekućem mandatnom periodu. Hvala i čestitke. Dobro došli.
Mi nastavljamo rad.
Da li neko od predsednika poslaničkih grupa ili ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa želi da zatraži obaveštenje ili objašnjenje.
Reč ima Jelena Jerinić. Izvolite.
...
Zeleno-levi front

Jelena Jerinić

ZELENO - LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO
Hvala predsedavajući.

Poštovani građani i građanke Srbije počeću sa jednim pitanjem za ministra unutrašnjih poslova Gašića.

Govorili ste o tome ovde koliko je prijava unutrašnjoj kontroli podneta protiv inspektora Mitića i Milenkovića u pokušaju da ih iskreditujete kao svedoke tužilaštva u slučaju Jovanjica. Tada sam vas pitala na čiju stranu na taj način stavljate. Još uvek čekam taj odgovor.

Danas vas pitam – da li unutrašnja kontrola ispituje postupanje policije u slučaju nestanka i svirepog ubistva Noje Milivojev koja je tri nedelje nakon prijavljenog nestanka, pronađena mrtva i raskomadana upravo na mestu na kom je njena porodica od početka tvrdila da se nalazi. Koji su razlozi za ovakvo postupanje policije?

Moje sledeće pitanje odnosi ne na nedavno objavljeni spisak botova zaposlenih u raznim organima javne vlasti koji na društvenim mrežama u radno vreme, o trošku građana i građanki Srbije, obavljaju poslove za račun SNS.

Danima već nema reakcije SNS, pa je moje pitanje za predsednika Republike – da li možemo da očekujemo neko vaše vanredno obraćanje ili vi sa strankom više nemate ama baš nikakve veze?

Da li će se u tom obraćanju naći mesta i da opravdate postupanje bosa Surduličkog EPS-a Bobana Petrovića i vođe lokalnog tima Dragana Stojanovića ili kako to da Vlada Sekulić, generalni direktor „Laste“ i član glavnog odbora SNS objavljuje još jedna spot kojim se crtaju mete novinarima nezavisnih medija?

Da li ćete nam i ovog puta, kao 2017. godine ove dosta neobične okolnosti objasniti, kao kada ste nam objašnjavali da nema niče čudnog da skoro 7.000 ljudi uplati SNS baš 40.000 dinara, a da su neki istovremeno korisnici socijalne pomoći?

Konačno na današnji dan moramo da postavimo još neka pitanja.

Danas je 11. juli, dan kada je pre 28 godina počelo raseljavanje preko 20.000 žena, dece i starih i streljanje oko 8.000 muškaraca i dečaka na više lokacija na području Srebrenice.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine potvrdio je da je na taj način počinjen genocid. Moje pitanje za predsednicu Vlade da li je i dalje zvanična politika Vlade Srbije da zvaničnicima Srbije nije mesto u Srebrenici dok se ne odgovara za napad na Aleksandra Vučića 2015. godine u Potočarima.

Šta se konkretno takvom politikom postiže? Ja ne opravdam taj napad i slažem se da ga treba ispitati. Ipak, ne mogu da vas ne pitam da li je moguće da jedne polomljene naočare stavljate u ravan sa ubistvom osam i proterivanjem 20.000 ljudi.

Šta se tačno postiže negiranjem da se u Srebrenici desio genocid, odnosno šta se postiže time kada kažemo da je to bio samo običan ratni zločin ako tako nešto uopšte postoji?

Što se prava tiče, stvar je dosta jasna, jer je pravna definicija genocida veoma rigidna, a posle Drugog svetskog rata sudski je utvrđena samo u dva slučaj. Jedan od njih je Srebrenica 1995. godine. O tome možete čitati u knjizi „Haške nedoumice“ u izdanju Beogradskog centra za ljudska prava. U njoj ćete pročitati o tome kako se pojam genocida neretko zloupotrebljava u politici, a možda u tome prepoznate i neke od svojih postupaka.

Ako zanemarimo i pravnu definiciju i politički kontekst, istina je da negiranje genocida ne čini dobro ni srpskim žrtvama koje su i te kako brojne i bolne. Nema takmičenja u broju žrtava ratnih zločina. Svaka žrtva je previše. Priznanje da se u Srebrenici dogodio genocid ne znači nipodaštavanje ni jedne druge žrtve, ni jedne srpske žrtve. Naprotiv, to nam omogućava da krenemo dalje, a Srbiji da vodi aktivnu miroljubivu politiku i stvara prijateljstva sa onima koji žele isto i za to se zalaže Zeleno-levi front.

Ja sam 1995. godine imala 17 godina, živela sam u Srbiji i na državnoj televiziji nisam mogla da čujem šta se tamo dešavalo.

Gospođo premijerka, vi ste tada imali koju godinu više i bili ste na drugom mestu. Možda ste mogli da čujete još neke informacije.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
To bi bilo pet minuta.
...
Zeleno-levi front

Jelena Jerinić

ZELENO - LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO
Danas vaša politika kao predsednice Vlade drži i moju i sve sledeće generacije zarobljenim u devedesetim i to uključuje generaciju moje dece, zbog kojih danas postavljam ovo pitanje.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Reč ima Radmila Vasić.
...
Srpski pokret Dveri

Radmila Vasić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Hvala, predsedniče.

Poštovani građani, u Srebrenici se nije desio genocid, već zločin i tražim pravdu za sve ubijene Srbe u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu i na čitavoj teritoriji Republike Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije.

Poštovani građani, Srpski pokret Dveri-Patriotski blok podneo je zahtev predsedniku Narodne skupštine i Vladi Republike Srbije kojim tražimo da donese odluku da udžbenici budu besplatni za osnovne i srednje škole za svu decu na teritoriji Republike Srbije i odluku o isplati finansijskog dodatka roditeljima 1. septembra u iznosu od 20.000 dinara za svakog školarca.

Udžbenici su besplatni u Beogradu. Donesite odluku da budu besplatni na teritoriji cele Srbije.

Tražimo odgovornost Vlade Republike Srbije zbog toga što se Univerzitet u Prištini ne nalazi na spisku državnih fakulteta u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, uz obrazloženje da se podaci ne evidentiraju od 1999. godine. Da li je moguće da ste sami izbacili Univerzitet u Prištini? Zbog čega i šta ćete preduzeti da ovu grešku ispravite?

Zahtevam od Vlade Republike Srbije da poništi Odluku u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 4.5.2023. godine i da isti bude povučen iz skupštinske procedure usvajanja zbog neustavne odredbe, koja omogućava besplatnu konverziju građevinskog zemljišta iz javne u privatnu svojinu.

Pozivam predsednika i Vladu Republike Srbije da zajedno sa nadležnim ministarstvima odustanu od rušenja starog Savskog mosta i prihvate ili predlog Srpskog pokreta Dveri, da ovaj most pretvori u zonu za pešake i bicikliste ili da prihvate predlog ruskih arhitekata koji predlažu da se stari Savski most pretvori u memorijalni kompleks, kao i da u neposrednoj blizini izgrade novi, ali preko potreban most preko Save.

Da li je tačno da su angažovane četiri ekipe hitne pomoći za rad na Adi Ciganliji u okviru ugovora koji je potpisan na iznos od četiri miliona dinara bez PDV-a za 75 dana rada? Da li je za toliko smanjen broj ekipa koje su potrebne za obezbeđivanje hitne medicinske pomoći građanima Beograda?

Zaposleni koji su angažovani u ovim ekipama plaćeni su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a da se novac od ugovora troši bez znanja nadležnog ministarstva. Tražimo da budžetska inspekcija i druge državne institucije provere finansijsko i organizaciono poslovanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tražimo i ne sporimo angažovanje ekipa za rad na te renu, posebno na Adi Ciganliji i na drugim mestima, ali to nikako ne sme biti od broja neophodnih ekipa za građane Beograda.

Meštani i članovi bivšeg saveta Mesne zajednice u Osipaonici, opština Smederevo, tražili su od Gradske uprave u Smederevu da na određenom mestu postave čuvara i kontejner koji će voditi računa o deponiji dugoj preko pet kilometara duž puta Osipaonica – Mihajlovac, koja je na trasi vodoizvorišta za ovo mesto.

Prekoputa ove deponije je najplodnije poljoprivredno zemljište. To iz Gradske uprave Smederevo nisu dozvolili i sada se naselje i cela okolina suočava sa totalnim ekocidom. Smeće se izbacuje svuda, na deponiji se pale ukradeni kablovi, a policija ne reaguje. Ne sprečava, ne zaustavlja krađu i paljenje kablova i šverc bakra.

Zagađenje koje nastaje paljenjem kablova, plastike, otpad od uginulih životinja predstavlja pakao za sve građane ovog mesta. Pozivam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sve inspekcije, opštinu Smederevo, MUP Republike Srbije da reaguju i zaustave trovanje ovih građana, kao i da utvrde odgovornost za propuste u radu i urede ovu deponiju u dogovoru sa građanima.

Građani beogradske opštine Barajevo pitaju nadležne koliko koštaju dve noći čistog vazduha kako bi bar dve noći mogli da otvore prozore i da udišu čist vazduh. Naime, u ovoj opštini dozvolili ste fabriku za skladištenje i preradu opasnog i neopasnog otpada „Junirisk“, koja radi bez ikakve kontrole i truje građane Barajeva i okoline.

Zahtevamo da nadležne institucije izvrše detaljnu kontrolu rada ove fabrike za preradu opasnog otpada i nalože mere da se spreči dalje trovanje građana.

Da li je tačno da je u užem izboru za izbor samostalnog prosvetnog savetnika u školskoj upravi u Kragujevcu predsednik opštine Batočina, lider SNS u Batočini Zdravko Mladenović, koji je poznat po vređanju novinara i pokušajima izbacivanja novinara sa sednice opštine Batočina…
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Pet minuta.
...
Srpski pokret Dveri

Radmila Vasić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Evo, da završim.
Da li ćete dozvoliti da ovakva osoba radi kao samostalni prosvetni savetnik? Šta ćete preduzeti da zaustavite ovu nezakonitost?
Hvala vam, predsedniče.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Reč ima Milija Miletić.
...
Srpska napredna stranka

Milija Miletić

ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV
Zahvaljujem se, dr Orliću.

Ja ću postaviti nekoliko pitanja, a tiču se svih nas, bez obzira da li je to Svrljig, neko veće mesto, Beograd, Novi Sad.

Moje pitanje je ministarki Dariji Kisić. Tiče se brige o porodici, demografiji. Da li će u okviru Zakona o porodici, gde želimo da pomognemo i našoj deci i ženama… Pitanje je konkretno. Vezano je za porodilje. Da li će imati mogućnost da se porodiljsko tim porodiljama produži za još tri ili za još šest meseci?

Mogu da podsetim da porodiljsko kreće za majke najkasnije 45 dana, a najranije 30 dana pre porođaja. Na taj način, kada se rodi dete i kada beba ima deset meseci, ona treba da počne da radi. Imao situacije da neke porodilje žive same, da su samohrane majke i ona nema mogućnosti da to sutra dete neguje, da pazi, jer dosta porodilja doji bebu i desetom i jedanaestom mesecu, pa i sa godinu dana i zbog toga je moje pitanje nadležnom ministarstvu, jer je već bilo nekih inicijativa da se Zakon o finansijskoj pomoći porodicama i to stavi da za prvo dete njima nje produži za tri meseca, odnosno za šest meseci za drugo dete.

Mislim da je to veoma bitno za sve majke, za sve buduće majke, za njihove bebe, da mogu normalno i slobodno da budu sa bebama, da ih neguju, da ih paze. Na taj način mi ćemo dati još veću podršku pronatalitetnoj politici, jer mi imamo dosta tih naših direktnih davanja i deci i majkama. Sada se sprema da se pomogne svim omladincima, odnosno deci do 16 godina.

Ovo je za mene veoma bitno, da se porodiljsko produži za najmanje tri meseca, tako da bude 15 ili čak 18 meseci za prvu bebu, a dve godine da bude za drugu bebu, pa i više za naredne bebe i za narednu decu.

To je veoma bitno za roditelje, za mlade roditelje i jedna od bitnih stvari jeste ta prosečna, ta minimalna zarada kojom u okviru zakona o pomoći tim porodiljama daje se za pravo da one imaju taj porodiljski dodatak, ta njihova naknada za vreme čuvanja bebe da bude minimalac. On se ne usaglašava kada se usaglašava minimalac za ostale kategorije, odnosno za ljude koji rade, odnosno za žene koje rade.

To je jedno moje pitanje – da li će tu imati mogućnosti da se to usaglašava, porodiljsko, sa povećanjem minimalne zarade?

Još jednom podvlačim, to je veoma bitno i potrebno, bez obzira da li ta majka, ta porodilja živi u Svrljigu, Nišu, Knjaževcu, Beloj Palanci ili Subotici, Novom Pazaru, Tutinu ili Prijepolju.

Hvala još jednom. Očekujem da ćemo to rešiti za dobrobit svih majki, svih porodilja i da našu decu na taj način obezbedimo da imaju uz njih najbolju sigurnost, a to je majka.