Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

17. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treće vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/126-23

17. dan rada

11.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 17:25

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Milija Miletić

ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV
Zahvaljujem se, dr Orliću.

Ja ću postaviti nekoliko pitanja, a tiču se svih nas, bez obzira da li je to Svrljig, neko veće mesto, Beograd, Novi Sad.

Moje pitanje je ministarki Dariji Kisić. Tiče se brige o porodici, demografiji. Da li će u okviru Zakona o porodici, gde želimo da pomognemo i našoj deci i ženama… Pitanje je konkretno. Vezano je za porodilje. Da li će imati mogućnost da se porodiljsko tim porodiljama produži za još tri ili za još šest meseci?

Mogu da podsetim da porodiljsko kreće za majke najkasnije 45 dana, a najranije 30 dana pre porođaja. Na taj način, kada se rodi dete i kada beba ima deset meseci, ona treba da počne da radi. Imao situacije da neke porodilje žive same, da su samohrane majke i ona nema mogućnosti da to sutra dete neguje, da pazi, jer dosta porodilja doji bebu i desetom i jedanaestom mesecu, pa i sa godinu dana i zbog toga je moje pitanje nadležnom ministarstvu, jer je već bilo nekih inicijativa da se Zakon o finansijskoj pomoći porodicama i to stavi da za prvo dete njima nje produži za tri meseca, odnosno za šest meseci za drugo dete.

Mislim da je to veoma bitno za sve majke, za sve buduće majke, za njihove bebe, da mogu normalno i slobodno da budu sa bebama, da ih neguju, da ih paze. Na taj način mi ćemo dati još veću podršku pronatalitetnoj politici, jer mi imamo dosta tih naših direktnih davanja i deci i majkama. Sada se sprema da se pomogne svim omladincima, odnosno deci do 16 godina.

Ovo je za mene veoma bitno, da se porodiljsko produži za najmanje tri meseca, tako da bude 15 ili čak 18 meseci za prvu bebu, a dve godine da bude za drugu bebu, pa i više za naredne bebe i za narednu decu.

To je veoma bitno za roditelje, za mlade roditelje i jedna od bitnih stvari jeste ta prosečna, ta minimalna zarada kojom u okviru zakona o pomoći tim porodiljama daje se za pravo da one imaju taj porodiljski dodatak, ta njihova naknada za vreme čuvanja bebe da bude minimalac. On se ne usaglašava kada se usaglašava minimalac za ostale kategorije, odnosno za ljude koji rade, odnosno za žene koje rade.

To je jedno moje pitanje – da li će tu imati mogućnosti da se to usaglašava, porodiljsko, sa povećanjem minimalne zarade?

Još jednom podvlačim, to je veoma bitno i potrebno, bez obzira da li ta majka, ta porodilja živi u Svrljigu, Nišu, Knjaževcu, Beloj Palanci ili Subotici, Novom Pazaru, Tutinu ili Prijepolju.

Hvala još jednom. Očekujem da ćemo to rešiti za dobrobit svih majki, svih porodilja i da našu decu na taj način obezbedimo da imaju uz njih najbolju sigurnost, a to je majka.