Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/237-23

2. dan rada

24.10.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 02:05

OBRAĆANJA

...
Savez vojvođanskih Mađara

Žombor Ujvari

Savez vojvođanskih Mađara
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, dobro jutro želim svima.

Granični prelaz Horgoš-Reska je jedan od najvažnijih i najznačajnijih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, o tome smo mi, narodni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, već više puta govorili u ovom visokom domu.

Granica se nalazi na teritoriji opštine Kanjiža, iz koje ja dolazim i zahvaljujući zalaganjima Vlade Republike Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i saradnji SVM-a i SNS-a radovi na infrastrukturi graničnog prelaza sad su u završnoj fazi.

Pored velikog graničnog prelaza Horgoš 1 se nalazi mali granični prelaz Horgoš 2. Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 7.00 do 19.00 časova svaki dan. Upravo zbog toga zaposleni i studenti, đaci koji rade i uče u Mađarskoj svakodnevno koriste i malogranične prelaze i nažalost imaju ozbiljnih poteškoća oko prelaza, posebno radnici koji rade u noćnim smenama, odnosno opis njihovog posla zahteva da idu u Mađarsku van radnog vremena ovog graničnog prelaza.

Na autoputu je zabranjen promet biciklista i pešaka. Nažalost trenutna situacija je takva da radnici često biciklom i peške prelaze državnu granicu da bi stigli na posao na vreme.

Iz ugla bezbednosti saobraćaja ovo je, naravno, jer i pešaci i biciklisti moraju da saobraćaju među opasnim saobraćajnim uslovima, posebno posle zalaska sunca.

Kako bi izbegli duge redove na granicama i kako bi prešli pešice radnici često parkiraju automobile na srpskoj strani granice, prepešače, a zatim nastavljaju put drugim vozilom.

Prilikom prelaska male granice ova parkirana vozila predstavljaju problem i iz ugla bezbednosti saobraćaja, jer se nalaze na nezgodnom mestu pored puta.

Bilo je bezbroj provala u automobile i vandalizme, a počinioci nažalost nisu pronađeni.

Članovi mesnog Odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Horgošu već duže vreme razmišljaju o načinu rešenja situacije i u skladu sa koalicionim sporazumom potpisanim sa SNS predlažemo da se radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2 produži, idealno na 00-24 časa.

Smatramo da postoji rešenje i za nepropisno parkirane automobile pored puta koje ne bi zahtevalo velika infrastrukturna ulaganja države.

Naime, nedaleko od izlaznog terminala se nalazi prilično velika asfaltirana površina u vlasništvu državu. Ovu površinu treba osposobiti, tako da oni koji ostavljaju vozila mogu da ih parkiraju bezbedno, pod nadzorom i u skladu sa saobraćajnim pravilima.

Znajući da srpsko-mađarski bilateralni odnosi i dalje savršeno funkcionišu, da političari dve zemlje redovno pokazuju rezultate, da će uskoro početi železnički putnički saobraćaj između dve zemlje, zamolio bih Vladu Republike Srbije da pomognu u rešenju ovog pitanja.

Pitanja koja upućujem su sledeća – na koji način je moguće produžiti radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2 – Reska 2 kako bi se rešio problem?

Drugo pitanje je – na koji način se može ciljano iskoristiti asfaltirana površna kod graničnog prelaza i pretvoriti u parking?

Zahvaljujem.