Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/237-23

2. dan rada

24.10.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 02:05

OBRAĆANJA

...
Pokret obnove Kraljevine Srbije

Nenad Tomašević

NADA - NOVI DSS - POKS
Pitanje za Aleksandra Vučića.

Kako je moguće da ni posle pet godina tužilaštvo Srbije nije napravilo nikakav pomak u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića? Kako je moguće da je ovaj slučaj još uvek u fazi pred istražnog postupka nakon pola decenija od ovog zločina? Ako tužilaštvo ne zna ništa o ubistvu Olivera Ivanovića ni ko su nalogodavci, ni ko su ubice, odakle Aleksadar Vučić zna ko sasvim sigurno nije ubica, što je javno rekao 2019. godine.

Aleksandre Vučiću, kojim to podacima raspolažete, a kojim tužilaštvo ne raspolaže i da li znate da je krivično delo ukoliko uskraćujete podatke koji bi mogli da dovedu do rasvetljenja ubistva. Da li je Oliver Ivanović bio velika prepreka za postizanje implementaciju francusko-nemačkog i ohridskog sporazuma, odnosno predaju KiM u kandže Kurtijeve tzv. lažne države Kosovo.

Oliver Ivanović je bio među retkim Srbima koji je razmišljao svojom glavom, koji je imao autoritet kojega niste mogli da ucenjujete, obmanjujete, kojega niste mogli da kontrolišete, kao što već 11 godina to radite sa našim narodom na KiM i kao takav Oliver Ivanović je predstavljao veliku opasnost za suprotstavljanje potezima koje ste vukli prethodne četiri godine na predaje KiM u kandže Kurtijevske kvazi države. Da li zbog toga istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu?

Sledeće pitanje takođe upućeno Aleksandru Vučiću.

Dokle će Grb sa petokrakom da stoji na glavnom ulazu u zgradu predsedništva Srbije u kojoj boravite i svaki dan odlazite na posao, tako je gospodine Atlagiću, samo se vi snebivajte.

Znate li da je ovu zgradu sazidao njegovo kraljevsko veličanstvo kralj Aleksandar I Karađorđević od 1911. do 1922. godine, jedno vreme je boravio u tom znanju, a kasnije ostavio kao zadužbinu Muzeju kulture?

Znate li da je cela zgrada sačuvala izvorni oblik, kao kada je sazidana u vreme kraljevine osim Grba sa dvoglavim orlom i četiri ocila koji je zamenjen komunističkim Grbom sa petokrakom iz kojeg je izbačen krst? Kako vam ne smeta da svaki dan dok ulazite u zgradu gledate u taj Grb iznad ulaznih vrata, koji nije Grb naše države?

Zašto ne ispravite to skrnavljenje srpskih obeležja koje je učinjeno posle Drugog svetskog rata? Važi li za vas zakon o izgledu i upotrebi Grba, zastave i himne ili ste odlučili da umesto krsta treba da stoji petokraka?

Sledeće pitanje za Aleksandra Vučića. Za 15 godina postojanja SNS i 11 godina vaše vlasti i predsednikovanja zadužili ste Srbiju za novih 25 milijardi evra, a evo i ovim budžetom ćete za još devet milijardi, ugasili ste srpsku državu na KiM, 1.000 hektara obradive zemlje ste prodali strancima najviše Arapima u PKB-u i po Vojvodini.

Kako to da je u Srbiji mogla biti izgrađena najveća fabrika droge u celoj Evropi, a kriminalni klanovi Veljka Belivuka i drugi uživali su i nažalost uživaju zaštitu vas i vaših funkcionera?

Znate li da građani žive teže i lošije nego pre 11 godina, a medijski prostor zauzimaju kriminalci i prostitutke, dok Željko Mitrović gradi vilu od 6.000 kvadrata na Dedinju? Znate li da ste gostovali čak 230 puta za samo 300 dana ove godine na televizijama, sve navedeno ste pre neki dan proslavili kao najveće uspehe i dostignuća? Interesuje me kada ćete shvatiti da je vreme da se povučete? Znate li da ste najgori predsednik u istoriji Srbije i da ćete potome jedino ostati upamćeni? I na kraju Aleksandru Vučiću zašto dosada nikada niste odgovorili ni na jedno moje poslaničko pitanje, a bilo ih je dosta, svi ostali ministri, direktori, državni službenici odgovorili su pre ili kasnije, ali vi nikada? Hvala.