Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/237-23

2. dan rada

24.10.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 02:05

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Znate, kada otvorimo raspravu tek onda ide to.
Dveri su nestrpljive da zaštite lik i delo Dragana Đilasa, samo pravila nalažu da se strpite još malo ne zbog mene, nego zbog pravila.
Evo, prvi koji će govoriti danas bićete vi. Da li može? Siguran sam da će i Dragan Đilas to da ceni.
Pošto se sada više neko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika ne javlja za reč, nastavljamo sa radom.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju narodni poslanici: Nikola Nešić, Nebojša Novaković, Ksenija Marković.
Mi nastavljamo rad i prelazimo na pretres u pojedinostima o 1. tački dnevnog reda – PREDLOG ZAKONA O BUDžETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2024. GODINU, SA PREDLOGOM ODLUKE O DAVANjU SAGLASNOSTI NA FINANSIJSKI PLAN REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE ZA 2024. GODINU, PREDLOGOM ODLUKE O DAVANjU SAGLASNOSTI NA FINANSIJSKI PLAN REPUBLIČKOG FONDA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANjE ZA 2024. GODINU, PREDLOGOM ODLUKE O DAVANjU SAGLASNOSTI NA FINANSIJSKI PLAN FONDA ZA SOCIJALNO OSIGURANjE VOJNIH OSIGURANIKA ZA 2024. GODINU I PREDLOGOM ODLUKE O DAVANjU SAGLASNOSTI NA FINANSIJSKI PLAN NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE ZA 2024. GODINU.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika, obaveštavam vas da sednici prisustvuju svi članovi Vlade sa saradnicima.
Pozdravljam predstavnike Vlade.
Prelazimo na 1. tačku.
Primili ste amandmane koje su na Predlog zakona podneli narodni poslanici: Paunović, Radenković, Jerković, Đorđić, Grujić, Albahari, Oreg, Tepić, Stefanović, Veselinović, Obradović, Milošević, Lukić, Grbović, Ristić, Jekić, Pašić, Kostić, Obradović, Puškić, Rističević, Jakovljević, Milenković Kerković, Šulkić, Gajić, Stojanović, Vasić, Kučević, Kamberi, Olenik, Lipovac Tanasković, Tasić, Knežević, Manojlović, Milivojević, Jovančićević, Gavrilović, Rakić, Novaković, Lutovac, Miladinović, Mitrović, Jerinić, Kozma, Pavićević, Đorđević, Nestorović, Lazović, Novaković, Jovanović, Stanković, Aleksić, Radovanović, Nikolić, Parandilović, Bukumirović, Zečević, Erac, Ristić, Parlić, Miketić, Cakić i Kalajdžić.
Pošto je Narodna skupština obavila načelni pretres, saglasno članu 157. stav 4. Poslovnika, otvaram pretres Predloga zakona u pojedinostima.
Na član 1. amandman su zajedno podneli poslanici Milivojević, Rakić, Novaković, Lutovac, Miladinović i Mitrović.
Pre nego što dam reč predstavniku predlagača, povreda Poslovnika.
...
Srpski pokret Dveri

Tamara Milenković Kerković

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Hvala vam najlepše, poštovani gospodine Orliću.

Pozivam se na to da neprestano kršite Poslovnik i da ste prekršili član koji kaže da predsednik Narodne skupštine, kada predsedava na sednici, ako želi da učestvuje u pretresu prepušta predsedavanje jednom od potpredsednika i treba da dođe u ovu klupu.

Nakon svakog poslaničkog pitanja vi ste replicirali, vi ste pokazivali pripremljene fotografije.

Gospodine Orliću, ovo nije Dom lordova, niti mi vi ličite na lorda, niti vam vaše stranačke kolege liče na lordove i ovde ne postoji partijski bič, odnosno vip koga ste vi već, kako vidim, organizovali u svojoj stranci.

Kao što ste državu ustrojili u skladu sa svojim stranačkim interesima, ne možete to da radite u ovoj Skupštini. Dakle, partijski bič, odnosno, vip niste vi. To ne postoji u parlamentu. Moraćete da menjate ovaj Poslovnik ili Zakon o radu parlamenta.

Dakle, ne možete da se obračunavate sa onima koji su vaši politički protivnici sa tog mesta. Siđite u klupu. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Da. Razumeo sam, dakle, to sam još malopre rekao, vašu snažnu želju da budete prvi u odbrani lika i dela Dragana Đilasa. Nije to nikakav problem. Siguran sam da i on to primećuje i visoko ceni.
Nego, znate šta je problem? Ne bič, nego Poslovnik.
Taj član koji ste pročitali sada, šta kaže – učešće u raspravi. Jesu li postavljanje poslaničkih pitanja rasprava? Nisu. Ne znate, ali nije ni važno. Nije ni važno. Bitno da ste rekli, nešto. Dragan Đilas je sigurno veoma zadovoljan i ja sam uveren od ovih ne više od 619 miliona, nego milijarda cela, biće tu načina da se zahvalnost iskaže, kao onomad preko Kolubare. Jel tako? Preko Kolubare. E, tako je.
Sada predstavnik predlagača, a vi pratite dobro kako to ide preko Kolubare.
Izvolite.
...
Demokratska stranka

Srđan Milivojević

Demokratska stranka - DS
A, što to radite, gospodine Orliću, kada znate da ću sada da vam se obratim ja?

Evo, čuli ste kako je čovek zaštitio lik svoga gazde, Aljbina .

Šta je bilo? Šta je bilo? Tišina i u patos da gledate kada ja govorim. Hajde, tišina, u patos dole, pst! U pod glave, tako je, u pod glave, tako, izdajnici.

Dakle, gospodine Orliću, što štitite lik i delo svog gazde Aljbina Kurtija? Svi znamo da vam je Kurti gazda i da radite za interese velike Albanije. Da li morate baš toliko da pokažete da ste izdajnici, baš toliko da potonete u mulj i blato? Baš su vam toliko slatke te Kurtijeve pare sa kojim ste u koaliciji. Pa, jel vas nije sramota?

Evo, vidite, ja sam predložio neki amandman koji kaže da ovaj budžet, između ostalog, u svom nazivu kaže da treba da ima i javne politike. Da vas pitam, koja javna politika kaže da vaš gazda Aljbin Kurti treba da vam da autobuse da za kontra miting 17. maja dovezete Srbe sa severa Kosova i Metohije u Beograd, da biste vašem gazdi Kurtiju omogućili da sa pripadnicima ROSU uđe u srpske jedinice lokalnih samouprava i skine srpske zastave? Kako vas nije sramota?

Pa, 1999. godine ste skinuli srpsku zastavu sa Košara, sa Đeneral Jankovića, postavili ste kamen temeljac za Bondstil i sada mrtvi ladni vi nekome spočitavate gazdu. Pa, koliko vam daje taj Kurti para? Pa, daj iz Srbije da skupi te pare da vam da, da vas kupi, da ne izdajete Srbiju, ako vam je do para. Evo, skupićemo svi para koliko treba da vam se da, ali nemojte Kurtijeve pare da uzimate, da biste nam ovo radili. Kako vas nije sramota?

Sa druge strane, milijardu evra ste namenili da ulupate u nacionalni stadion. Ej, milijardu evra! Dok decu lečimo sms porukama.

Uzeću vreme ovlašćenog predlagača.

Milijardu evra ste ulupali u nacionalni stadion. Nije vas sramota. Nije vas sramota ni zbog toga što parama „Telekoma“ kupujete privatne televizije i privatne kablovske operatere koji nemaju ni dinara profita, plaćate to 200 miliona evra. Premijer ligu ste platili 600 miliona evra. To je daleko više nego što je išta normalno plaćeno, a potrebno ovoj zemlji.

Pročitao je juče poslanik Stefan Jovanović kolika je lista za operaciju kukova, srca, za skener i magnetne rezonance. Vi kupujete skener i magnetne rezonance. Pa, ko će da radi kada ste oterali sve lekare iz ove zemlje? Ko će na tome da radi? Što toliko mrzite Srbiju?

Jača je naša ljubav prema Srbiji od vaše mržnje prema Srbiji. Jača je naša ljubav od vas koji ste prodali Srbiju, koji ste postavili NATO barjak na Kosovu i Metohiji, jača. Ne možete to da pobedite. To ćete videti 17. decembra.

Kažite - što niste pravili mostove, što niste vi pravili puteve? Ovakve ste nam mostove ostavili 2000. godine. Evo, to su mostovi. To ste sa vašim gazdama iz NATO pakta uradili, to. To, sa onima sa kojima ste napravili Bondstil. To je vaših ruku delo. Evo, to. To, lažne patriote.

Ovo su reči vašeg predsednika, bivšeg predsednika SNS – napadnu li naš narod, kod mene neće biti kreni stani. Šta je bilo ono u Banjskoj, jesu li napali naš narod? Šta je uradio vaš bivši predsednik? Merkao možda neki nov stan od dva ara, koliko je dobio 1999. godine, kada su se nečija tuđa ognjišta pretvarala u zgarišta, a on svio gnezdo od dva ara u Enjubu. Kako vas nije sramota? Vi nešto nekom spočitavate ovde, vi nekih 619 miliona evra.

Evo šta kaže državni revizor – 2017. godine, kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade, nenamenski je potrošeno šest milijardi evra, deset puta više nego što napadate Dragana Đilasa, deset puta više, 512 krivičnih prijava je podneto. I sad kažu – gde su te pare, nema para, nisu te pare kod nas, pa mi smo siromašni, mi smo skromni, ja nemam ništa. Stvarno? Kako je onda vaš predsednik opštine Palilule uhapšen sa 300.000 evra u slamarici, pa je rekao – to mi drugari dali za svadbu? Što kaže kolega – za muziku bilo spremno, za bakšiš. Taj inače avion ima u hangaru. Znate, građani Srbije, dok vama nude parizer, oni čuvaju avione u hangarima, da imaju kako da polete.

E, sad je problem što 17. decembra nema za svakog od njih mesta u avionu. Pa, neki ćete zubima da se hvatate za krila kada bude pala ova mafijaška vlast, a samo do Topole možete da izdržite ili do Zabele, a onda padobran i pravac na odredište, pravac tamo gde vam je mesto.

Ako neko nešto hoće da mi replicira, pogotovo vi, gospodine Orliću, evo sad će kampanja, pošto za godinu i po dana niste skupili hrabrost da odatle siđete u poslaničke klupe, odaberite televiziju na kojoj želite da sučelite stavove sa bilo kim iz opozicije, a posebno bih voleo sa mnom. Dođite, skupite hrabrost i kažite – evo, ja. Ja znam da je vama smešno što ste kukavica i što ste službenik Aljbina Kurtija, ali evo ja izazivam službenika Aljbina Kurtija, pitajte vašeg gazdu Kurtija da li će da vas pusti, da li smete da dođete na televiziju. Ako hoćete, pitajte na neku televiziju u Prištini. Evo ja ću kod vašeg gazde Kurtija u Prištinu da dođem na tv duel sa vama. Ako nećete, možete i neku ovde u Srbiji, recimo RTS.

(Narodni poslanici SNS dobacuju: Priština je u Srbiji.)

Kako? Gde je Priština? Nisam čuo gde je Priština? A kad sam ja rekao da Priština nije u Srbiji? ja sam rekao – možete neku i u Srbiji, a možete neku i u Luksemburgu. Hteo sam da vam kažem – možete neku i u Luksemburgu, pošto vam pada na pamet ta luksemburška televizija.

Kad je već ta Priština u Srbiji, da vas pitam – gde je policijska stanica u Prištini? Od kad ne postoji tamo, od koje godine? Od 1999. godine. A gde je sud u Đakovici? Gde je Karaula na graničnom prelazu Đeneral Janković? Ko je bio ministar u Vladi kad ste skinuli srpsku zastavu?

Za ovaj prvi deo valjda vam je za otvaranje dovoljno. Hvala lepo. Građani Srbije, 17. decembra ove izdajnike, ove mafijaše svi zajedno da skinemo sa vlasti i pošaljemo u Zabelu. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Dobro.
Znači, ni za vas Priština nije u Srbiji. Imate vrlo čvrst, što se kaže konzistentan stav svi u poslaničkoj grupi i svi sa te tajkunske liste.
Što se tiče RTS-a, baš je tužno što vaša stranka nikad neće da pošalje vas u te duele. Evo i večeras ima jedan, a opet ne idete vi. Opet izgleda ne idete vi, neće ljudi da se brukaju.
Povreda Poslovnika.
...
Srpska napredna stranka

Dejan Bulatović

Narodni poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa
Poštovani predsedniče, ukazujem na povredu Poslovnika član 104.

Naime, narodni poslanik koji toliko vređa poslanike, a poziva se na to da trebamo da gledamo u patos kad on govori, jer on govori epohalne stvari. Da vam kažem, čovek kome je komandant, kome je glavni komandujući Dragan Đilas, čovek koji nema empatije ni prema ljudima, ni prema životinjama, Dragan Đilas, koji je tukao psa u mom dvorištu, prebijao ga, čovek koji me opljačkao sa 50.000 evra, čovek koji direktno nema empatije ni prema nikom, a i prema njemu se ponaša kao prema robu. Svi su oni robovi Dragana Đilasa. Čovek koji želi da porobi i uništi Srbiju. Čovek, Dragan Đilas je taj koji naručuje ovo da on govori. Sve što oni govore, to Dragan Đilas piše i to morate da znate.

Dragan Đilas je sve ono što može da iznese, a da je protiv Srbije. Kada slušate ove poslanike narodne, koji su pod okriljem Dragana Đilasa, pitajte ih kolika je plata, pitajte ih samo kako to. Ja pozivam organe, tu je ministarka pravde, dajte malo krenite. Odakle keš Draganu Đilasu? Na koji način dolazi do keša? Ja ću o tome da vam govorim. Pozovite me da svedočim. Neka Javno tužilaštvo to počne da radi.

Da vam kažem koje firme to rade sa kešom i kako Dragan Đilas plaća određene novinare, određene poslanike, kako to koverte stižu na određene adrese. Da vam kažem otvoreno, reći ću ime firmi. Sada u javnosti kažem, te firme koje to rade imaće uskoro problem sa zakonom. Pozivam te firme da se zaustave. Dajte ljudi, nemojte da kršite tako zakone u Republici Srbiji.

Ono što je najvažnije je da čovek koji m od morala nema, kome je Đilas sve i svja, nama kaže –vi gledajte u patos. Ljudi, budite malo realni, nemojte takve gluposti da iznosite. Evo ga Ćuta među prvima. Sada će Ćuta da drži slovo pravde. Ćuto, tek ćemo da otvorimo priču. Izvolite. Hvala.

Što se tiče javne debate, što se tiče poziva na duel, ja Dragana Đilasa i Mariniku i sve zajedno zovem na koju god hoćete televiziju, pa potući ću vas do kolena sve, jer sve znam o vama, lopovi jedni. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala, gospodine Bulatoviću.
Mislim da nisam prekršio Poslovnik.
Ima li potrebe da se izjašnjavamo. Ne treba.
Što se tiče duela, videli smo ove skupštinske da ni Ćuta Jovanović ni Milivojević, niko nije smeo ni u jednu repliku sa vama.
Pravo na repliku Milenko Jovanov.
...
Srpska napredna stranka

Milenko Jovanov

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Ja sam mislio da je drugačija veza o kojoj smo pričali između Đilasa i njegovih poslanika. Međutim, mislim da su se ovde našli po toj kučećoj liniji. Ovaj je kuče tukao, kako svedoči kolega, a šta je posle radio ovaj drugi s tim kučetom možemo samo da zamislimo, jer to je bila ona hokus-pokus hamburgerija u Kruševcu, ako znate, uđe kuče - izađe pljeskavica. To je ta magija koju je on tamo širio.

U svakom slučaju, ono što je bitno, a nisam juče rekao, a važi zbog građana Srbije, zbog poruka političkih koje oni šalju, to je isti čovek koji je tražio da predsednikov brat i sin završe u šahtu kao Gadafi. To sam ponovio nekoliko puta. Nikada se toga nije odrekao. Ko je sinoć pratio prenos video je do kraja da je on ostao čvrsto uveren da je rekao nešto pametno i mudro, ubeđujući nas da nismo razumeli njegovu tu dubokoumnu konstrukciju, a da smo mi nešto izmislili.

Međutim, ono što je bitno da ljudi znaju jeste šta se desilo sa Libijom posle smrti Muamera Gadafija. Usledio je građanski rat, usledio je haos. Ta zemlja se do danas nije oporavila od onoga što slavi narodni poslanik koji je, kako sada čujemo, lutka na ruci trbuhozborca Dragana Đilasa.

Ako ljudi žele takvu politiku u Srbiji, ako žele građanski rat, ako žele da ljudi završavaju u šahtu, ako žele krv na ulicama, onda i sami mogu da vide da se ovde ljudi kandiduju već da budu isti oni koji su to radili u nekim drugim zemljama, dželati sopstvenog naroda koji će tuđom krvlju da ispišu taj crveni tepih do svoje vlasti. Ako žele mir i stabilnost, onda je važno da podrže politiku predsednika Vučića, jer to je ono što Srbiji treba u ovim turbulentnim vremenima, a ne ovakvi urlici, pozivi na fizičke likvidacije i slične stvari, nego mir, stabilnost da bismo mogli da nastavimo, da napredujemo itd.

Na kraju samom, a mogao sam i po Poslovniku, dakle, kakve veze ovo ima sa amandmanom koji je podnet, sa Predlogom budžeta. Kao što vidite, nikakve ovde ideje nema, nikakve politike, nikakvog predloga, samo gola mržnja uz viku i bes. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Potpredsednik Vlade, Siniša Mali.
...
Srpska napredna stranka

Siniša Mali

| Ministar finansija
Hvala puno.
Poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, videli ste po izlaganju prethodnog govornika šta Dragana Đilasa i Šolaka najviše boli. To je što je „Telekom Srbija“ danas samostalna kompanija, nije pod uticajem ta dva tajkuna, samostalno donosi odluke u interesu građana Srbije, raste i razvija se.
Početak izlaganja tog poslanika bio je oko toga što je „Telekom Srbija“ pobedio kada su prava za prenošenje prve lige engleskog fudbala u pitanju. Onda su dva poraza koja su se desila prošle godine za taj dvojac tajkuna… Dobro, „Telekom Srbija“ pobedila je, dobila je prava na prenos Premijer lige, ali sa druge strane Sautempton, ako se ne varam, upravo fudbalski klub koji je u vlasništvu jednog, a možda i obojice od tih tajkuna, je iz prve lige ispao u drugu. Moj savet za njih je da nisu ni važna danas prava na prenos Premijer lige, Sautempton je u tzv. Čempionšipu, treba da se borite za to da se prenosi druga liga na televiziji SBB.
Sa druge strane, ono što je veoma važno, ogromnu laž smo čuli. Kaže narodni poslanik – šest milijardi evra je pronevereno, kaže, nenamenski potrošena sredstva 2017. godine. Ja molim da mi samo pročita gde to piše. Za vas koji možda manje pratite brojke – šest milijardi evra je polovina godišnjeg budžeta, polovina godišnjeg budžeta.
Ima jedna približna cifra u Izveštaju državnog revizora za 2017. godinu, a to je nekih 62 milijarde dinara gde kaže da su pogrešno proknjiženi izvori finansiranja. Treba da bude izvor jedan umesto izvora 11. Dakle, sopstvena ili pozajmljena sredstva, ali nigde ne piše da je bilo šta pronevereno, kao što je bilo u njihovo vreme, i vidite kako radi psihologija, kako radi glava, jednostavno se sećaju svog vremena, Dragana Đilasa, pronevereno, izgubljeno, iz državnog budžeta otišlo u privatni džep, pa sada prave tu samoprojekciju i na druge. Tako nije i tako neće biti. Tog novca novca da je proneveren nema, da svima bude jasno. Drugi put smo čuli u ovom domu tu cifru i taj podatak. Dakle, potpuna, besomučna laž, a ja njima želim puno uspeha uz želju da se Dragan Đilas i takva politika njegovog bogaćenja na račun građana Srbije nikada više ne ponovi. Hvala puno.