Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/237-23

2. dan rada

24.10.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 02:05

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Dragana Rakić

Demokratska stranka - DS
Poštovane građanke i građani Srbije, imam nekoliko pitanja za odlazeću Vladu i njena ministarstva. Pre neki dan desila se pucnjava ispred škole u Užicu usred bela dana. U pucnjavi je učestvovalo devetoro muškaraca, dvojica su teško povređena i sve se to odigralo na očigled mnogobrojnih prolaznika i učenika.

Postavljam pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova - kako je moguće da se lica iz kriminogene sredine obračunavaju ispred škole, kad se ministar ovde hvalio zaplenjenim količinama oružja i municije? Kad već govorimo o oružju, šta je sa naoružanjem uradio Milan Radojičić po dolasku u Srbiju? Mi smo videli da je on i oružana grupa koju je po sopstvenom priznanju on predvodio i organizovao u Banjskoj na Kosovu, da je ta oružana grupa imala teškog pešadijskog naoružanja. Videli smo mitraljeze, snajpere, raketne bacače, minobacače. Zato pitam odlazećeg ministra Gašića - da li ste razoružali i Milana Radojičića? Da li su Radojičić i njegova grupa predali to oružje MUP-u kada su ušli na teritoriju Srbije ili su to oružje odneli, na primer, u kancelarije SNS? Šta je sa tim oružjem?

Pitanje za Ministarstvo poljoprivrede - kada ćete poljoprivrednicima isplatiti subvencije koje im dugujete i po dve godine? Kada ćete isplatiti subvencije za tov bikova? To dugujete dve godine. Kada ćete isplatiti subvencije za krave dojilje? Kada ćete isplatiti razliku za suncokret, koju ste obećali još nakon prošlogodišnje žetve? Kako ćete rešiti problem sa skladištenjem ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza? Naime, prošle godine, zato što su mnogo pametni, Aleksandar Vučić i Siniša Mali doneli su jednu ishitrenu i lošu odluku, jer nisu znali kolike su naše rezerve pšenice i kukuruza. Naime, prošle godine, dok je rat u Ukrajini bio u punom jeku, oni su doneli zabranu izvoza pšenice i kukuruza, plašeći se nestašice ovih žitarica. Da su znali kolike su nam rezerve, a rezerve smo imali za pet godina, naši poljoprivrednici su mogli prošle godine da izvezu pšenicu i kukuruz po rekordnim cenama, pšenicu za 40 dinara, a suncokret za 35.

Šta mi imamo ove godine? Zbog prošlogodišnje zabrane izvoza, prepuni silosi su dočekali ovogodišnju žetvu. Cena proizvoda je danas duplo niža nego prošle godine. Zato što nemaju gde da smeste svoj rod, otkupljivači ucenjuju poljoprivrednike i nude im cene koje ne pokrivaju ni troškove proizvodnje. Pšenica se danas otkupljuje za 18 dinara, a kukuruz za čak 12 dinara.

Zašto pljačkate seljake? Zašto štitite otkupljivače koji ucenjuju ratare? Pitam ministarku poljoprivrede, u ime poljoprivrednika - da li je istina da ste ove godine dali zeleno svetlo svim otkupljivačima da ucenjuju poljoprivrednike da bi nadomestili prošlogodišnje gubitke zbog zabrane izvoza? Zbog toga što pljačkate seljake, ovogodišnja setva je dovedena u pitanje.

U toku je 66. Sajam knjiga. Šezdeset šest godina pod kupolama Beogradskog sajma neka deca prvi put dolaze u dodir sa knjigama, neki ljudi prvi put dobijaju autogram od svojih omiljenih pisaca. Ja znam da vas knjige ne zanimaju, da vas ne zanima ni lepa reč, ni dobra knjiga, da vas biblioteka zanima taman toliko koliko i leteći automobil, pa se slikate u biblioteci i u letećem automobilu samo kada treba da snimite predizborni spot. Najavili ste rušenje Beogradskog sajma, jednog od simbola Beograda. Pitam vas - gde će se dogodine održati 67. Beogradski sajam knjiga? Vi niste sposobni da za godinu dana sredite fasadu na Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u centru Vršca, koja se kruni i pada po glavama profesora i učenika, a kamoli da sagradite i sazidate adekvatan sajamski prostor. Na ovaj prostor Beogradskog sajma oko su bacili vaši tajkuni, mi to dobro znamo. Znamo da je vama bitnija provizija od Sajma nego broj prodatih knjiga na Sajmu.

Zato 17. decembra pozivam sve građanke i građane Srbije da pokažemo da su kultura i obrazovanje jači od napredne želje za profitom, od bahatog primitivizma. Pozivam sve ljubitelje književnosti, studente, profesore, sve poljoprivrednike, sve roditelje i radnike, penzionere, da izađu na izbore i glasaju za Srbiju protiv nasilja. Hvala.