32. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

27.05.2021.

Na sednici, održanoj 27. maja 2021. godine, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu radi gasifikacije Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo, u načelu, Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac-Vranje, u načelu i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o kreditu radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, u načelu.
Predloge zakona, narodnim poslanicima, obrazložio je Dragan Babić, predstavnik Uprave za javni dug, Ministarstva finansija. On je istako da u Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu radi gasifikacije Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo, kredit iznosi 66.000.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, sa nominalnom kamatnom stopom od 1,78 odsto, na godišnjem nivou. Kredit u Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac-Vranje, iznosi 28.000.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, sa kamatnom stopom od 1,78 odsto, a za Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad po osnovu Ugovora o kreditu radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, kredit će iznositi 75.000.000 evra, sa kamatnom stopom od 1,85 odsto. Odobravanjem kredita stvoriće se uslovi za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na distributivni sistem. Time će se omogućiti korišćenje prirodnog gasa kao jeftinog, ekološki prihvatljivog goriva, jednostavnog za upotrebu. Korišćenjem prirodnog gasa kao goriva će se u značajnoj meri rasteretiti i elektroenergetski kapaciteti.

Narodni poslanici su nakon obrazloženja glasali za usvajanje sva tri predloga zakona.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Zoran Tomić, Velibor Milojičić, Sonja Vlahović, Marina Mirković, Uglješa Marković, Ana Čarapić, dr Mihailo Jokić, Duško Tarbuk, Nikola Jolović, Zoran Bojanić i Olivera Pešić.

Prisutni članovi

...

Zoran Tomić

Srpska napredna stranka
...

Velibor Milojičić

Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Marina Mirković

Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Uglješa Marković

Socijalistička partija Srbije
...

Ana Čarapić

Srpska napredna stranka
...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Duško Tarbuk

Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Nikola Jolović

Srpska napredna stranka
...

Zoran Bojanić

Srpska napredna stranka
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 27.05.2021, 13:20