14. sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

16.10.2023.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu održao je 16. oktobra 2023. godine 14. sednicu na kojoj je razmotreno više predloga zakona i drugih akata.

Odbor je, većinom glasova, uvrstio u predloženi dnevni red sednice, razmatranje predloga za organizovanje javnog slušanja na temu „Izmene zakona i strateških dokumenata o sprečavanju korupcije u svetlu dosadašnje prakse i međunarodnih standarda“, koji su podneli narodni poslanici Miodrag Gavrilović, Danijela Nestorović, Vladimir Gajić, Jelena Milošević i prof. dr Jelena Jerinić.

Članovi Odbora prihvatili su, većinom glasova, predlog predsednika Odbora Vladimira Đukanovića da se obavi objedinjena rasprava o tačkama 1. i 2, kao i objedinjena rasprava o tačkama 3, 4, 5. i 6. predloženog dnevnog reda sednice.

U nastavku sednice Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i Predlog zakona o dopuni Zakona o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, u načelu, koje su obrazložili predstavnici predlagača, Ivana Milinković i Aleksandar Marković iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a koje su članovi Odbora nakon rasprave, prihvatili većinom glasova.

Odbor je razmotrio, u načelu, i predloge zakona o izmeni i dopuni Zakona o Ustavnom sudu, o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i Predlog kandidata za izbor člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije, koje su obrazložili predstavnici predlagača, pomoćnik ministra pravde Jovan Ćosić i Zlatko Petković iz Ministarstva pravde.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su, većinom glasova, predloge zakona o izmeni i dopuni Zakona o Ustavnom sudu, o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, u načelu. Takođe, većinom glasova članova Odbora, prihvaćen je i Predlog kandidata za izbor člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije i to: Vesna Lazarević, sudija Ustavnog suda u penziji, Vladan Joksimović, advokat u Beogradu, Nikola Simić, radno angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova i Jovana Homan, konsultant na projektu „Jačanje vladavine prava u Srbiji“, koji je uputio Narodnoj skupštini na razmatranje i odlučivanje.

Odbor je dao saglasnost na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Službi Agencije za sprečavanje korupcije, koji je predstavio Dejan Damjanović, direktor Agecnije.

Odbor je odlučio, većinom glasova, da se iz skupštinske procedure povuče Predlog odluke o razrešenju funkcije predsednika Prekršajnog suda u Valjevu, a većinom glasova odlučio je i da ne prihvati predlog za organizovanje javnog slušanja na temu „Izmene zakona i strateških dokumenata o sprečavanju korupcije u svetlu dosadašnje prakse i međunarodnih standarda“.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Vladimir Đukanović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Ilo Mihajlovski, Andrijana Vasić, Miodrag Gavrilović, Danijela Nestorović, Jovan Palalić, Dejan Šulkić, Milica Nikolić, Đorđe Todorović, Đorđe Komlenski, prof. dr Jelena Jerinić, Bratimir Vasiljević, Dijana Radović i dr Balint Pastor.

Prisutni članovi

...

Ilo Mihajlovski

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Andrijana Vasić

Srpska napredna stranka
...

Jovan Palalić

Srpska narodna partija
...

Dejan Šulkić

Nova Demokratska stranka Srbije
...

Milica Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Đorđe Todorović

Srpska napredna stranka
...

Đorđe Komlenski

Pokret socijalista
...

Bratimir Vasiljević

Srpska napredna stranka
...

Dijana Radović

Socijalistička partija Srbije
...

Balint Pastor

Savez vojvođanskih Mađara
Poslednji put ažurirano: 16.10.2023, 11:43