73. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

15.06.2018.

Sednica broj: 73

Predsedavajuci: Đorđe Komlenski

Odbor: Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo su, na sednici održanoj 15. juna, razmotrili amandmane podnete na devet predloga zakona, koji su na dnevnom redu Sedmog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi podneto je 603 amandmana. Odbor je ocenio da 12 amandmana podnetih na naziv Predloga zakona nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, dok je ocenio da su preostali amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je ocenio da je svih sedam amandmana podnetih na Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o državnoj upravi u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama narodni poslanici podneli su 106 amandmana. Odbor je ocenio da 20 amandmana podnetih na naslov Predloga zakona i četiri amandmana podneta na članove 2. i 4. Predloga zakona nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije. Takođe, Odbor je kao nepotpun odbacio amandman narodnog poslanika Petra Jojića na član 4. Predloga zakona, a za preostale amandmane ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim agencijama podneto je 109 amandmana. Odbor je ocenio da 20 amandmana podnetih na naslov Predloga zakona nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, odbacio amandman narodnog poslanika Momčila Mandića na član 4. Predloga zakona i ocenio da su preostali amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je ocenio da je svih 130 amandmana podnetih na Predlog zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je ocenio da, od ukupno 163 amandmana podnetih na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, 20 amandmana nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije i odbacio kao nepotpune osam amandmana na članove 2, 4, 11, 26. sa ispravkom, 48, 60. i 68. Predloga zakona. Za preostale amandmane Odbor je ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je ocenio da, od 126 amandmana podnetih na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, 20 amandmana nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sedam amandmana, koje su narodni poslanici podneli na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama Odbor je ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je ocenio da su tri, od ukupno četiri amandmana podneta na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, dok je amandman na član 20. Predloga zakona koji je podnela narodna poslanica Ljibuška Lakatoš odbačen kao neosnovan.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Đorđe Komlenski, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Milena Ćorilić, Vesna Marković, Aleksandra Majkić, Jelena Žarić Kovačević, Srbislav Filipović, Krsto Janjušević, Neđo Jovanović, Balint Pastor i Petar Petrović.

Prisutni članovi

...

Đorđe Komlenski

Pokret socijalista
...

Milena Ćorilić

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Vesna Marković

Srpska napredna stranka
...

Aleksandra Majkić

Srpska napredna stranka
...

Jelena Žarić Kovačević

Srpska napredna stranka
...

Srbislav Filipović

Srpska napredna stranka
...

Krsto Janjušević

Srpska napredna stranka
...

Neđo Jovanović

Socijalistička partija Srbije
...

Balint Pastor

Savez vojvođanskih Mađara
...

Petar Petrović

Jedinstvena Srbija
Poslednji put ažurirano: 19.06.2018, 13:55

Whoops, looks like something went wrong.