11. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

07.03.2019.

Sednica broj: 11

Predsedavajuci: Milovan Drecun

Odbor: Odbor za Kosovo i Metohiju

Na sednici Odbora, održanoj 7. marta, razmotren je Izveštaja o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar–decembar 2018. godine.

Izveštaj o radu Kancelarije, članovima Odbora, obrazložio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, istakavši da je u izveštajnom periodu Kancelarija redovno pružala pravnu pomoć licima sa boravištem na AP Kosovo i Metohija i interno raseljenim licima, kao i licima srpske i nealbanske nacionalnosti protiv kojih se vode postupci kod Privremenih institucija samouprave Kosova i Metohije.

Nastavljeno je sa pružanjem pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa je za povraćaj imovine SPC na teritoriji Kosova i Metohije i prikupljanje dokumentacije o imovini, isplaćeno 1.600.000.000,00 dinara.

Kozarev je istakao da je, u skladu sa opredeljenim sredstvima u budžetu Republike Srbije, izvršena isplata zarada i naknada zarada zaposlenima za 29 lokalnih samouprava na teritoriji Kosova i Metohije u iznosu 3.113.664.436,06 dinara.

Govoreći o Programu raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na teritoriji Kosovo i Metohija , Kozarev je naveo da su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 50.618.000,00.

„Nakon posete predsednika Republike Srbije Lapljem Selu 20. januara, determinisana je potreba za dugoročnijim i snažnijim ulaganjima Republike Srbije u razvoj poljoprivrede na teritoriji Kosova i Metohije, te su obezbeđena dodatna finansijska sredstva iz tekuće budžetske rezerve za razvoj poljoprivrede u ukupnom iznosu od 200 miliona dinara“, rekao je Kozarev.

Tokom izveštajnog perioda nastavljeno je ulaganje u projekte privrednog razvoja, razvoja infrastrukture i izgradnje stambenih i objekata obrazovnih institucija. U cilju podrške održivom povratku i opstanku na teritoriji Kosova i Metohije, realizovana je izgradnja i rekonstrukcije 48 kuća, a prioritet investiranja je izgradnja povratničkog naselja Sunčana dolina.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su, većinom glasova, Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar–decembar 2018. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milovan Drecun, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Aleksandar Marković, Sonja Vlahović, Snežana Paunović, Mirko Krlić, Miodrag Linta, Jelena Mijatović, Aleksandar Čotrić, Zvonimir Stević, Hadži Milorad Stošić, Filip Stojanović, Nemanja Šarović i Gordana Čomić.

Prisutni članovi

...

Aleksandar Marković

Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Snežana Paunović

Socijalistička partija Srbije
...

Mirko Krlić

Srpska napredna stranka
...

Jelena Mijatović

Srpska napredna stranka
...

Aleksandar Čotrić

Srpski pokret obnove
...

Zvonimir Stević

Socijalistička partija Srbije
...

Hadži Milorad Stošić

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Filip Stojanović

Srpska radikalna stranka
...

Nemanja Šarović

Srpska radikalna stranka
...

Gordana Čomić

Demokratska stranka
Poslednji put ažurirano: 08.03.2019, 09:24