27. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

25.10.2021.

Na sednici Odbora održanoj 25. oktobra, članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmatrali su Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, Razdeo 21 – Ministarstvo privrede, Razdeo 28 – Ministarstvo rudarstva i energetike i Razdeo 32 – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je podnela Vlada.
Predlog zakona obrazložili su Ana Vasović savetnik u Ministarstvu finansija, Milan Ljušić državni sekretar u Ministarstvu privrede, Jovanka Atanacković državni sekretar u Ministarstva rudarstva i energetike i Žikica Nestorović državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ana Vasović je istakla da je izvršena izmena u strukturi i visini rashodne strane i revizija prihoda od 2021. godine, koji su veći u iznosu od 9, 7 odsto u odnosu na iznose predviđene rebalansom budžeta iz aprila meseca.

Istakla je da je za razdeo koji se tiče Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije dodato 240 miliona za digitalizaciju turističke ponude.

Milan Ljušić je istakao da je urađena preraspodela sredstava koja se tiču razdela Ministarstva privrede i dodao da je budžet Ministarstva privrede rebalansom u aprilu iznosio 104 milijarde dinara, a ovim Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu je predviđeno 93,3 milijarde dinara. Ministarstvo privrede je u odnosu na prethodni budžet ostvarila uštedu u iznosu od 7.1 milijarde dinara, koje će biti vraćene u budžet Republike Srbije.

Jovanka Atanacković je istakla da se Ministarstvo rudarstva i energetike vodi politikom koja teži da obezbedi povećanje energetske efikasnosti, kroz novu Upravu za energetsku efikasnost. Navela je da je za sledeću godinu odvojen budžet u iznosu od 2 milijarde dinara, koji je namenjen građanima za zamenu stolarije, kako bi svoje domove učinili energetski efikasnim i time doprineli uštedi energije.

Žikica Nestorović je dodao da je Predlogom zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, opredeljena i pomoć turističkim agencijama u iznosu od 50 miliona dinara. Subvencije će se dodeljivati turističkim agencijama na ime tekućih troškova za obezbeđenje garancije putovanja za ovu godinu.

Nakon kraće rasprave koja je usledila, članovi Odbora su predložili Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, Razdeo 21 – Ministarstvo privrede, Razdeo 28 – Ministarstvo rudarstva i energetike i Razdeo 32 – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova;.Zoran Tomić, Vojislav Vujić, doc. dr Ilija Životić, Snežana Petrović, Vesna Stambolić, Nataša Ljubišić, Snežana Paunović, Gojko Palalić, Nenad Krstić, dr Aleksandra Tomić, Branimir Jovanović, Adrijana Pupovac i Mladen Bošković.

Prisutni članovi

...

Zoran Tomić

Srpska napredna stranka
...

Vojislav Vujić

Jedinstvena Srbija
...

Ilija Životić

Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Snežana Petrović

Srpska narodna partija
...

Vesna Stambolić

Srpska napredna stranka
...

Nataša Ljubišić

Srpska napredna stranka
...

Snežana Paunović

Socijalistička partija Srbije
...

Gojko Palalić

Srpska napredna stranka
...

Nenad Krstić

Srpska napredna stranka
...

Aleksandra Tomić

Srpska napredna stranka
...

Branimir Jovanović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Adrijana Pupovac

Srpska napredna stranka
...

Mladen Bošković

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 25.10.2021, 13:55