Osma sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

19.11.2021.

Sednica broj: 8

Predsedavajuci: Milimir Vujadinović

Odbor: Odbor za dijasporu i Srbe u regionu

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu održali su 19. novembra 2021. godine sednicu, na kojoj je v.d. direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon predstavio rad Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu za 2021. godinu i planove za 2022. godinu.
Gujon je naveo da je tokom ove godine obavljen bitan posao, izvršena je digitalizacija konkursa koje Uprava objavljuje za dotacije organizacijama civilnog društva, čime je značajno unapređen rad, uz uštedu vremena i novca. Gujon je ukazao da 64 odsto budžeta Uprave ide upravo na dotaciju organizacijama civilnog društva za projekte i manifestacije, što potvrđuje važnost digitalizacije konkursa.

Direktor Uprave je detaljnije upoznao članove Odbora sa projektima, aktivnostima, manifestacijama i kampanjama sprovedenim tokom 2021. godine. Naveo je da je Uprava odobrila 202 projekta organizacijama civilnog društva, što je duplo manje nego prethodne godine, sa namerom da se smanji broj, ali poveća kvalitet i visina opredeljenog novca za projekte.

Gujon je posebno istakao da su tokom ove godine otvorene dopunske škole srpskog jezika u dijaspori, a pojedine postojeće škole su proširene novim odeljenjima, čime se za 20 odsto uvećao broj srpske dece u dijaspori koja uče srpski jezik.

Predsednik Odbora Milimir Vujadinović pohvalio je rad Uprave za dijasporu i Srbe u regionu u ovoj godini, ističući da je Uprava aktivno sarađivala sa nadležnim institucijama i organizacijama civilnog društva koje sprovode projekte u dijaspori i regionu. Naveo je da je Odbor nastojao da doprinos radu ove Uprave, u okviru svojih nadležnosti.

Na sednici je razmotren i Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, Razdeo 17, Glava 17.2 – u delu koji se odnosi na Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji je podnela Vlada.

Predloženi budžet za Upravu obrazložila je je v.d. pomoćnika direktora ove Uprave Nikolina Milatović Popović, navodeći da je predviđeno da se opredeli 164 miliona 275 hiljada dinara, kroz dve Programske aktivnosti: za zaštitu prava i interesa pripadnika dijaspore i Srba u regionu i za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta dijaspore i Srba u regionu.

Članovi Odbora su odlučili da predlože nadležnom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da prihvati Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, Razdeo 17, Glava 17.2 – u delu koji se odnosi na Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milimir Vujadinović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Sanja Lakić, Slobodan Alavanja, Miodrag Linta, Milan Ilić, Goran Milić, Aleksandar Čotrić, Miloš Terzić, Radovan Tvrdišić, Mladen Bošković, Justina Pupin Košćal, Hadži Milorad Stošić i prof. dr Ljubiša Stojmirović.

Prisutni članovi

...

Sanja Lakić

Srpska napredna stranka
...

Slobodan Alavanja

Srpska narodna partija
...

Milan Ilić

Srpska napredna stranka
...

Goran Milić

Srpska napredna stranka
...

Aleksandar Čotrić

Srpski pokret obnove
...

Miloš Terzić

Srpska napredna stranka
...

Radovan Tvrdišić

Dveri Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Mladen Bošković

Srpska napredna stranka
...

Justina Pupin Košćal

Socijalistička partija Srbije
...

Hadži Milorad Stošić

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 19.11.2021, 14:14