Druga sednicu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

03.10.2016.

Sednica broj: 2

Predsedavajuci: Đorđe Komlenski

Odbor: Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici održanoj 3. oktobra, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatrao je, u načelu, Predlog zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je podnela Vlada. Dnevni red sednice dopunjen je novom tačkom dnevnog reda, odnosno razmatranjem Predloga za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 6. Zakona o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo d.o.o. Smederevo, koji je podneo narodni poslanik dr Aleksandar Martinović.

Predloga zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave članovima Odbora obrazložili su Ivan Bošnjak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Milena Čojbašić iz Ministarstva finansija. Oni su istakli da je osnovni razlog za izmene Zakona usklađivanje preraspodele prihoda ostvarenih na osnovu poreza na zarade između jedinica lokalnih samouprava i Republike Srbije. Predložena rešenja imaju za rezultat preraspodelu sredstava od poreza na zaradu u iznosu od 4,8 milijardi dinara sa lokalnog na republički nivo, kako je dogovoreno aktuelnim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Odbor je većinom glasova ocenio da je Predlog zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

U nastavku sednice Odbor je razmotrio Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 6. Zakona o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo d.o.o. Smederevo, koji je podneo narodni poslanik dr Aleksandar Martinović. Članovi Odbora su većinom glasova ocenili da je Predlog autentičnog tumačenja u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Đorđe Komlenski, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Mihailo Jokić, Vesna Nikolić Vukajlović, Zoran Krasić, Bojan Torbica, Jelena Žarić Kovačević, Dejan Šulkić, Miroljub Stanković, Gordana Čomić, Srbislav Filipović, Vladan Zagrađanin, Balint Pastor, Vojislav Vujić i Ljupka Mihajlovska.

Prisutni članovi

...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Vesna Nikolić-Vukajlović

Srpska radikalna stranka
...

Zoran Krasić

Srpska radikalna stranka
...

Bojan Torbica

Pokret socijalista
...

Jelena Žarić Kovačević

Srpska napredna stranka
...

Dejan Šulkić

Demokratska stranka Srbije
...

Miroljub Stanković

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Gordana Čomić

Demokratska stranka
...

Srbislav Filipović

Srpska napredna stranka
...

Vladan Zagrađanin

Socijalistička partija Srbije
...

Balint Pastor

Savez vojvođanskih Mađara
...

Vojislav Vujić

Jedinstvena Srbija
...

Ljupka Mihajlovska

Stranka moderne Srbije
Poslednji put ažurirano: 29.11.2016, 11:06