Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2017.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/215-17

3. dan rada

26.10.2017

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 19:00

POSLANIČKO PITANJE

...
Pokret socijalista

Đorđe Komlenski

Poslanička grupa Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka
Zamolio bih vas da nam kažete u kakvom stanju je deo budžeta koji je namenjen za finansiranje Ministarstva odbrane za 2017. godinu i da li tu ima dovoljno sredstava za sve ono što je namenjeno i planirano da se dovrši?

Da nam kažete, ukoliko znate, ali mislim da bi time u svakom slučaju Vlada trebala da se pozabavi, gde su završila sredstva koja potiču od uništavanja 500 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, 20.000 lakog naoružanja, 282 tenka, 220 transportera, 1.100 protivavionskih topova, 26 višecevnih bacača, da li su ta sredstva završila u vojnom budžetu, da li su uopšte naplaćena? Da li su korišćena za podizanje nivoa i standarda Vojske Srbije ili su možda nekim slučajem korišćena za ubrzanu gradnju na vračarskim pašnjacima?

Pored toga vas molim da nam kažete u budućem periodu, obzirom na rezultate koje su naši vojnici ostvarili na gađanju ciljeva na poligonu „Šabla“, na međunarodnim vojnim igrama 2017. godine u disciplinama tenkovski viapon i poljska kuhinja, 2017. godine u Ruskoj Federaciji na poligonu „Alabino“, gde je naš Mladen Nikić iz Druge brigade proglašen za najboljeg komandira tenka u konkurenciji od 57 posada iz 19 zemalja, ko je njega naučio tome?

Da li su ga naučili možda generali iz Brisela, generali sa Vest Pointa, ili je ta saznanja imao prilike da stekne od naših, proverenih, čestitih i najpoštenijih ratnih generala, generala Lazarevića, Delića, Šljivančanina i svih onih koji su nosili na najčestitiji mogući način uniformu vojske u vreme bombardovanja 1999. godine?

U kom smeru će ići njihova dalja obuka i njihovo unapređenje? Očigledno da ni to što vojska nije bila finansirana na odgovarajući način, nije umanjilo želju i volju pripadnika Vojske Srbije za sticanjem znanja i za postizanjem izuzetnih rezultata.

U kojoj meri i na koji način će se i dalje širiti saradnja između Vojnomedicinske akademije i civilnog sektora i da li postoje mogućnosti da se obim usluga koje Vojnomedicinska akademija pruža u civilnom sektoru, još više proširi i time proširi standard svih naših građana?

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Nebojša Stefanović

| Ministar odbrane
Hvala.
Mogu da vam odgovorim jednim delom vezano za saradnju koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo sa projektima i programima vojne industrije, odnosno namenske industrije, naravno i Ministarstvo odbrane.
Mislim da ministar Đorđević isto može, pošto je on do nedavno bio ministar odbrane, može dati više informacija o nekim pitanjima koje ste vi postavili.
Hoću da kažem da je bilo veoma važno, da kažem, i kada je naš današnji predsednik bio ministar odbrane i kada su započete suštinske reforme i kasnije nastavile, da kažemo kada je postao premijer, suštinske reforme vojne industrije. Imali smo dosta široke rasprave gde uložiti novac, jer je država sada uspela da stvori novac, uspela da stvori višak vrednosti, uspela da stvori suficit u budžetu. Mi smo pre nekoliko meseci, odlukom tada predsednika Vlade, danas predsednika gospodina Vučića, imali ulaganje od preko 50 miliona evra u različite fabrike namenske industrije.
Pre svega, bila je ideja da se poveća kapacitet proizvodnje u ovim kompanijama, jer mi imamo danas potražnju na tržištu. Postoji mogućnost da se proizvede i proda više pešadijskog naoružanja, više municije pre svega, minobacačkih i artiljerijskih granata, minobacačkih mina.
Naravno, ono što je veoma značajno i što je MUP u saradnji sa „Jugoimportom SDPR“ uradila, a to je modernizacija našeg postojećeg naoružanja.
Mi nažalost, tek danas posle mnogo godina, imamo mogućnost modernizacije oklopnih transportera našeg artiljerijskog oruđa i drugih sistema koji se koriste, naravno, delimično i u MUP, pa mogu da govorim o tome kada se govori o transporterima M11 i M15, koji su domaće proizvodnje. Oni su danas modernizovani, oni su danas klimatizovani i oni imaju dub sisteme spregnute vatre kojima se upravlja iz unutrašnjosti vozila gde strelac nije izložen vatri.
Novi sistemi, dakle, novi mitraljezi koji su montirani na njih 12, sedam milimetara , koji pružaju maksimalnu vatrenu moć u borbi protiv terorizma. Dakle, to je ono što koriste jedinice žandarmerije, naravno i jedinice vojske, ali žandarmerija koja je prva krenula u sistem ispitivanja novih vozila. Zatim, to je nakon razvijanja vozila „Lazar“, „Lazar modifikacija 3“ koji su isto ušli u sastav naoružanja MUP. I poslednje vozilo „Miloš“, koje je faktički u fazi razvoja i koje ćemo, takođe, iskoristiti za specijalne jedinice policije. To su veliki koraci koji su napravljeni.
Ministar Đorđević može mnogo više da govori, naravno i o „Nori“ i o „Alasu“ i drugim sistemima o kojima je on upoznat, koji nisu u naoružanju MUP. Ali, vidim kad razgovaram sa tim ljudima, i kada govorimo o zajedničkoj kontroli granica i kada danas proizvodimo bespilotne letilice, kada proizvodimo dronove, kada imamo mogućnost da našim sredstvima napravimo nešto što se koristi u vojnoj industriji, odnosno i u policiji i vojsci, to zaista čini da možemo da budemo aktivni u odgovoru na sva ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije.
Bilo da se radi o redovnim mirnodopskim aktivnostima u očuvanju bezbednosti na državnoj granici, bilo da se radi o sredstvima koja služe za odvraćanje od potencijalnog napada ili zaptivno bezbednosno delovanje u odvraćanju od bilo kakvog terorističkog napada, kakve smo nažalost imali u okolnim zemljama.
Danas, vojna industrija ima mogućnost da se razvija. Mislim da ovi momci i devojke koji rade tamo i koji daju ogromne rezultate u sistemu, mogu da pomognu u modernizaciji daljoj i vojske i policije i da budu jedno od privrednih oslonaca naše zemlje.
Na osnovu svega toga i na osnovu svega onoga što je Vlada učinila, mi danas imamo prostora i za to se zahvaljujem premijerki i predsedniku sa kojima smo razgovarali i koji su nam dali ogromnu podršku, danas imamo prostora za povećanje plata u bezbednosnom sektoru. Zbog toga će u narednoj godini pripadnicima policije i vojske imati 10% plata koje će biti veće.
To nije jedina stvar, zahvaljujući tome možemo da uložimo više sredstava u modernizaciju, možemo da poboljšamo i položaj ljudi koji rade u uniformi, koji rade danas najsloženije poslove, ne bih tu izostavio one ljude koje rade u civilu, a koji rade isti posao, mislio sam na istu stvar.
Naravno, ono što je veoma značajno to je da smo uspeli i mislim da je to sledeći dobar potez, da se razgovora o mogućnosti izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije, BIA, mislim da je važno da tim ljudima rešimo stambeno pitanje jer je to dobro za sistem, za sve.
Iskoristio bih priliku da pohvalim i rad Ministarstva odbrane u Sektoru vojnog zdravstva. Veliki broj pripadnika MUP je imao prilike da vidi kakvo je lečenje na VMA. Imali smo prilike da budemo tamo u okruženju najboljih stručnjaka, da se našim ljudima pruži najbolja moguća nega i hoću da se zahvalim svim ljudima koji su radili, svim lekarima i profesoru Vukosavljeviću i celom timu VMA koji su pomagali da ovi momci i devojke dobiju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Sve ovo govori koliko je napora uloženo u prethodnom periodu, da ono što je bila posrnula grana, nažalost, naše industrije, danas postaje budućnost našeg razvoja. Hvala.

Zoran Đorđević

Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, gospodo, samo ću u ne tako davnu 2012. godinu vratim sve građane u ono šta je bilo 2012. godine, a što su imali prilike da vide na promociji na kadeta u septembru mesecu 2012. godine, a to je činjenica da u Vojsci Srbije je leteo i bio u opticaju u ispravnom stanju samo jedan avion, da je vojska bila obučena pola u staroj uniformi, pola u novoj, da je bilo različito naoružanje, da vozila nisu bila u ispravnom stanju, većina njih.
Danas, nešto je i ministar Stefanović rekao, odgovorna politika Vlade, odgovorna politika rukovodstva Ministarstva odbrane od momenta kada je naš predsednik bio ministar odbrane, jeste dovela do toga da imamo posle 30 godina prva ulaganja u namensku industriju od 50 miliona evra. Imamo da je 10 aviona Mig 29 sada na pistama u Batajnici i Kraljevu, imamo da se Vojska Srbije oprema najsavremenijim naoružanjem i oruđem. Imamo da je naša namenska industrija sposobna da opremi vojsku sa uniformom, da svi budu jednobrazno, da imaju ne samo jednu zimsku, već da imaju letnju uniformu. Takođe, da imamo mogućnost da proizvedemo i obuću. Naša puška je priznata u svetu i to je jedna od malog broja modularnih pušaka. Takođe „Jugoimport SDPR“ se razvio u jednu vrlo ozbiljnu firmu čiji su proizvodi danas vrlo traženi u svetu i traženi da se čak i izvezu u većem obimu nego što su to uopšte naše mogućnosti.
Neodgovorna vlast koja je bila do 2012. godine je, mislim, pošto sam naučio da ništa nije slučajno, sigurno namerno imala neku nameru da Vojska Srbije bude takva kao što jeste. Bili su odbrojani dani u 2012. godini da Vojska Srbije bude u ozbiljnim problemima. Bila je prodaja, bilo je topljenja, ali nažalost, to topljenje i prodaja je bila za vrlo male pare, tako da od tih para koje jesu bile namenjene vojsci, vojska nije mogla ništa da nabavi. Moram da kažem da su ratne rezerve bile na nuli. Vojska nije imala ni goriva, ni grane za ratne rezerve. Danas je potpuno drugačija situacija, ne mogu da pričam o tome šta sve vojska ima, u kojoj količini, ali bih vam rekao da treba da budete ponosni na sve ono što je uradila Vlada RS od 2014. godine do danas i na sve ono što planira da uradi u budućnosti, a što će verujem da vreme ispred nas i sve ono što bude dolazilo, biti na ponos svim građanima Srbije.
Vojnomedicinska akademija, posle 40 godina, prvi put ove godine odgovornošću Vlade Republike Srbije je dobila sredstva, ne samo za rad, već i prvi put za investicije u renoviranje VMA i u nabavku nove opreme, ozbiljne opreme. Mi pokušavamo da pratimo i ono sve što radi Ministarstvo zdravlja, jer VMA predstavlja brend. Ona će ostati, naravno, u službi svih građana Srbije, jer to građani Srbije zaslužuju. Građani Srbije zaslužuju da imaju najbolje ustanove. To sam uveren, radi i ministar zdravlja, a uveren sam i da će ministar Vulin nastaviti sa tim kada je u pitanju VMA.
Poslednje, što se tiče obrazovanja. Univerzitet odbrane, naši predavači su vrlo traženi, što zbog iskustva koje imamo, što zbog znanja koje imamo. Iskustvo koje imaju najviše vojskovođe prati nas još od Prvog svetskog rata. Danas su oni vrlo traženi da predaju na svim univerzitetima u svetu, a takođe i strani studenti dolaze kod nas, i mi ih imamo na školovanju na Vojnom univerzitetu. Vojni univerzitet zbog traženje je otvorio svoja vrata i za civile. Danas imamo i na redovnim i na vanrednim. Imamo i master i doktorske studije. Tako da, mislim da u narednom periodu Skupština i građani Srbije će sigurno imati lepe vesti kada je Ministarstvo odbrane u pitanju. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Zorana Mihajlović

| Ministarka rudarstva i energetike
Pošto ste postavili pitanje standarda vojnika, kao što Vlada Republike Srbije ulaže puno u opremu i sve ono što nabavljamo, kao i uslove u institucijama, vrlo je važno da govorimo o standardu i o stanovima za našu vojsku.
Jedan projekat koji je napravljen sa Ministarstvom odbrane i sa Građevinskom direkcijom Srbije, zove se „stan po meri“. Napravljene su procene, imamo već pilot projekat koji kao takav funkcioniše u Kruševcu. Dva objekta i 92 stana koja se grade za pripadnike Vojske. Prosečna rata je negde oko 120 evra za dvoiposoban stan. Ali, ono što je još važnije jeste u stvari nastavak, nije u pitanju samo „pilot projekat“, nego stan po meri, zajedno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo građevinarstva, jedinica lokalnih samouprava i naravno, banke.
Radimo na tome da potrebe koje sada postoje, koje su procenjene na 13 hiljada stanova, tačnije 13.207 stanova, to znači u Beogradu 6.840 stanova, u Nišu 1.549, u Novom Sadu 799, u Kraljevu 696, u Vranju 454, u Kruševcu 184, u Čačku 148. Pričamo o milion metara kvadratnih stanova za našu Vojsku. To je projekat koji nastavljamo dalje da radimo. Mislim da je to jako važno, jer kada govorimo o jednoj modernoj, savremenoj vojsci onda i njeni pripadnici moraju da imaju uslove koji su im neophodni da bi mogli da rade svoj posao, to znači da imaju stanove pod povoljnim uslovima i po najnižim mogućim ratama koje će plaćati za takve stanove. Hvala.