Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

5. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Deseto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/202-18

5. dan rada

27.09.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:00 do 19:05

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Zašto Tomislav Nikolić koristi državnu rezidenciju, nereagovanje Tužilaštva i MUP-a povodom afera sa fondacijom Dragice Nikolić, hoće li zadržavanje rezidencije postati praksa za sve predsednike, ovlašćenja predsednika u Brisleskim pregovorima
 • Nenadležnost predsednika da vodi državnu politiku, koje ovlastio predsednika da predleže podelu KiM, kršenje Ustava od strane predsednika Republike Srbije
 • Stara planina i nepokrivenost Internetom i mobilnom mrežom, razvoj zadrugarstva
 • Narušavanje autorskih prava na konkursu Ministartsva kulture, rekonstrukcija Topličinog venca bez dozvole, odgovornost za urušavanje potpornog zida na Grdeličkoj klisuri, zaštita vodnih resursa na Staroj planini i Savskom nasipu
 • Zakon o zdravstvenom osiguranju, obezbeđivanje uslova da pripadnici nacionalnih manjina govore na svojim maternjim jezicima, prevođenje dokumenata na jezike nacionalnih manjina
 • Pedijatar u Rušnju, Zakon o finansijskoj podršci porodicama, rijaliti program
 • Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom
 • Krivični postupak protiv onih koji su uništavali državnu imovinu 5. oktobra, nestabilnost snabdevanja električnom energijuom privrednog društva "Divi"
 • Neobeležavanje 100 godina od proboja Solunskog fronta, Briselski sporazum i ZSO, neobaveštenost Vlade, poslanika i građana o pregovorima sa Kosovom
 • Zaštita radnika i bezbednost na radu, odgovornost za odron brda u Grdeličkoj klisuri
 • Procesuiranje onih koji na Internetu zagovaraju nasilje
 • OBRAĆANJA

  Saša Radulović

  Poslanička grupa Dosta je bilo
  Hvala.

  Pre 100 godina, od 14.-18. septembra 1918. godine, uz pomoć i podršku savezničkih snaga srpska vojska je probila Solunski front koji su držale nemačke i bugarske snage. Prvom i Drugom armijom su komandovali generali Petar Bojović i Stepa Stepanović. Ovo je jedan od najslavnijih događaja u istoriji Srbije. Solunskim borcima dugujemo slobodu svi mi. Država Srbija nije obeležila ovaj događaj.

  Da li se Srbija i zarad čijih interesa stidi naših predaka? Pitanje za Vladu Republike Srbije – zašto nije obeležila 100 proboja Solunskog fronta? To da ćemo obeležiti neke druge događaje u vezi sa Prvim svetskim ratom nije opravdanje za to da smo propustili ovaj izuzetno važan događaj, da ponovim, tim ljudima, našim precima, dugujemo slobodu.

  Dosta je bilo je predložio predsednici Skupštine da organizuje posebnu sednicu kako bismo odali počast solunskim borcima. Predsednica Skupštine nije odgovorila na naš zahtev. Pitanje je zašto? Molim predsednicu Skupštine da poštuje član 287. stav 4. da ne daje usmene odgovore, nego da odgovor da isključivo pismeno.

  Pitanje za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, prošlo je više od šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji ste vi i Aleksandar Vučić potpisali sa predstavnicima Prištine. Srbija je ispunila sve tačke sporazuma i praktično povukla državu Srbiju sa KiM. Priština nije ispunila nijednu. Pitanje je o čemu dalje razgovaramo sa nekim ko ne ispunjava ono što je dogovoreno.

  Dosta je bilo je uputio predlog da Srbija zamrzne dalje razgovore sa Prištinom, dok Priština ne ispuni ZSO na šta se obavezala pre šest godina. Zašto ne podržite ovaj predlog koji je u interesu Srbije? To je razumljiv i razuman predlog na koji niko ne može da stavi zamerku. Predložili smo i da ukoliko Priština ne oformi ZSO u roku od tri meseca, Vlada proglasi Briselski sporazum ništavim zbog neispunjenja Prištine. Srbija mora da vuče smirene, mudre i razumne poteze i štiti svoje interese. Zašto to ne čini?

  Zatim, EU nije Evropa, to je projekat koji je otišao u pogrešnom pravcu i postao poligon za nemačku dominaciju. Evro i evro grupa su postale instrument dužničkog ropstva u kome se drže Grčka, Španija, Italija. Nemačka EU je ušla u direktan sukob sa Amerikom. Amerika na podseća u poslednja dva meseca da smo bili saveznici u dva svetska rata. EU projekat, ovaj sukob dolara i evra neće preživeti. Srbija je prespavala pad Berlinskog zida i zatekla se na pogrešnoj strani i platili smo ogromnu cenu za to. Nemamo luksuz da prespavamo i ovu tekstonsku geopolitičku promenu.

  Zašto smo opet na pogrešnoj strani? Zašto se Srbija drži nemačke politike i dominacije, ko je knez Pavle u današnjoj Srbiji i ko gura Srbiju u kandže Nemačke? Nemačka je kolonizovala u upravljala Balkanom u poslednjih 10 godina. U interesu Nemačke je Balkan jeftine radne snage, poslušne autokrate na vlasti, Nemačkoj ne smeta ni medijski mrak, ni izborne krađe, ni korupcija, nemački interes u Srbiji je vojvođanska zemlja, EPS, Telekom, jeftina radna snaga. Građani ne znaju da nemačke kompanije drže preko pola tržišta udžbenika za osnovne i srednje škole u Srbiji. Plan nemačke je da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom i omogući Prištini stolicu u UN. Zbog čega Srbija sluša diktat Berlina i prati nemačku politiku?

  Pitanje za predsednika Srbije. Najavio je početkom septembra na KiM da će održati istorijski govor, koji je, kako je rekao, spremao mesecima, i saopštiti šta je njegova ideja za rešenje pitanja Kosova. Posle prenemaganja otišao je u Kosovsku Mitrovicu i nije rekao ništa. Šta se desilo? Zašto se tresla gora, a rodio se miš? Koja je politika koju on predlaže za KiM, drži građane u neznanju.

  Zatim, pitanje – zašto je kancelarija predsednika Srbije obavestila javnost da je predsednik Srbije podneo izveštaj sinu Soroša o stanju pregovora između Beograda i Prištine. Mi poslanici ne znamo ništa o pregovorima, Vlada ne zna ništa o pregovorima, građani ne znaju ništa o pregovorima. Zašto Soroš zna? Soroš je instrument nemačke politike. Zbog čega Srbija sluša, podnosi izveštaje, ispunjava nemačku politiku u Srbiji, a ne podnosi izveštaj sopstvenim građanima? Hvala.