Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 15.12.2020.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/198-20

1. dan rada

15.12.2020

Beograd

Sednicu je otvorio: Ivica Dačić

Sednica je trajala od 10:20 do 19:00

OBRAĆANJA

...
Alternativa za promene

Arđend Bajrami

Poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici i građani Republike Srbije, dobar dan.

Kao jedan od novih poslanika u parlamentu pratio sam dosadašnje debate koje se vode na zasedanjima i s jedne strane sam iznenađen, a s druge strane sam razočaran zbog stvari koje slušam i gde bi narodni poslanici trebali da budu u duhu sa demokratskim mentalitetom, a ne da i dalje propagiraju politiku 90-ih godina. Ovo je zaista očajno, ali za ovo ćemo imati vremena u mojim budućim izlaganjima.

U svakom slučaju želim da se nadovežem na nešto što je započeto na jednoj od sednica i izjavljeno od strane premijerke, gospođe Ane Brnabić, kada je rekla - hajde da razgovaramo o nečemu što ozbiljno poboljšava život Albanaca u Preševskoj dolini. Da, gospođo Brnabić, danas ćemo razgovarati o ovome.

Pored onoga što je moj kolega, gospodin Kamberi rekao o nepovećavanju budžeta i sve ostalo, želim da dodam da nema značajnog poboljšanja ni pomaka ni u jednoj vitalnoj sferi za Albance iz Preševske doline i moram zaključiti da je politička volja ove i prethodnih vlada nezainteresovanost, odnosno da nije bilo konkretnog kretanja ka poboljšanju bilo koje budžetske pozicije koja bi imala pozitivne efekte na svakodnevni život građana ovog područja.

Iako znate za probleme koje Albanci iz Preševske doline imaju veći dugi niz godina, danas ćemo posebno naglasiti problem javnog zdravlja u Preševskoj dolini, što je u ovom teškom periodu pandemije katastrofa bez presedana. Problemi nisu započeli od početka korone već su višedecenijski problemi. Dok je danas globalna pandemija dostigla vrhunac humanitarne krize, želim da vas podsetim da građani Preševske doline zbog manjih zdravstvenih problema treba da idu u najbližu bolnicu koja se nalazi skoro 50 kilometara od naših domova, imajte na umu da za svaki slučaj prve pomoći nama treba najmanje sat vremena do najbliže bolnice, a o broju pacijenata koji su preminuli u putu pre nego što su stigli u bolnice, to neću ni da komentarišem, jer to su najnehumaniji uslovi koji ne postoje ni u najsiromašnijim zemljama ove planete.

Šta mi mislite o ovome? Gde je bila vaša Vlada tokom ovih teških vremena u Preševu? Koliko je Vlada prisutna u rešavanja, podršci i poboljšanju ove situacije? Da li postoji još neki primer koji znate da jednoj ekipi hitne pomoći treba sat vremena do najbliže bolnice? Kako je to moguće da u drugim gradovima i područjima koja su mnogo, mnogo manja od Preševa i Bujanovca postoji mnogo pogodnija infrastruktura i ustanove za javno zdravlje, odnosno bolnice, dok mi istu nemamo? Kako vi možete ubediti građane Preševske doline da problemi nemaju nikakve veze sa političkom voljom Vlade i šta ste vi konkretno preduzeli za poboljšanje života građana i zašto naši građani nemaju ni jednu bolnicu u regionu?

Gospođa premijerka Ana Brnabić sama je rekla u Beogradu da što je južnije, to je tužnije. Šta to znači? Znate li šta to znači? To znači da Vlada nikada nije bila prisutna da služi građanima u Preševu i trenutno ne postoji dobra politička volja u rešavanju naših problema.

Dakle, gde postoji politička dobra volja, postoji i budžet, a tamo gde postoji budžet, postoje i bolnice i fabrike i razumevanje za dobar život. Danas ako zaista postoji demokratski politički mentalitet, ako danas zaista postoji drugačiji politički mentalitet, onda nam danas gospođa Brnabić kao šef Vlade i većina u parlamentu treba da potvrde da će voditi računa da sadašnja Vlada će izdvojiti sredstva za početak izgradnje bolnice koja služi svim građanima Preševske doline, a to se može postići samo dobrom političkom voljom, povećanjem opštinskog budžeta i poboljšanjem finansijskog položaja koordinacionog tela. Hvala.