Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/192-22

4. dan rada

08.12.2022

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 19:20

 • TAGOVI

 • Treća sednica Drugog redovnog zasedanja (2022)
 • Traženje obaveštenja i objašnjenja u skladu sa Poslovnikom (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 1. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Potvrđivanje mandata narodnim poslanicima (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 5. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 8. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 9. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 10. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 11. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 12. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 13. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 14. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 15. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 16. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 17. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • Pretres u pojedinostima o 18. tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu (08.12.2022.)
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Pošto se više niko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa ne javlja za reč, nastavljamo sa radom.
  Obaveštavam vas da je sprčena da sednici prisustvuje narodna poslanica Jelena Jerinić.
  Nastavljamo po pretresu u pojedinostima o prvoj tački dnevnog reda – Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu; Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu; Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2023. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2023. godinu.
  Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas sa su pozvani da sednici prisustvuju svi članovi Vlade, Saša Stevanović, Slavica Savičić i Ana Tripović – državni sekretari; Mirsad Đerlek – državni sekretar; Mile Jelić – državni sekretar; Darko Komnenić, Ana Tešić, Dragan Demirović, Ognjen Popović i Sonja Talijan – pomoćnici ministra; Katarina Pavičić – pomoćnik ministra; Mirjana Ćojbašić – pomoćnik ministra; Zoran Milošević – vršilac dužnosti pomoćnika ministra; Anita Dimoski – vršilac dužnosti pomoćnika ministra; Ana Jović – savetnik ministra; Zvezdan Popović – vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za trezor u Ministarstvu finansija; Tatjana Pavlica Milovanović i Dragana Dejanović – vršioci dužnosti pomoćnika direktora Uprave za javni dug u Ministarstvu finansija; Olivera Ružić Poparić, Dragana Nešić, Irena Injac, Branka Đorđević i Vladimir Pejčić – viši savetnici u Ministarstvu; Luka Zloporubović – načelnik Uprave za budžet u Ministarstvu odbrane; Milesa Marjanović i Anastazija Tanja Đelić – načelnici odeljenja; Snežana Simić – načelnik odeljenja; Milena Tadić, Svetlana Kuzmanović Živanović i Ljiljana Petrović – šefovi odseka; Marijan Blešić – rukovodilac grupe; Sanja Tomić Mihajlović – rukovodilac grupe; Jelena Dragojlović – samostalni savetnik i Milanka Marković – savetnik u Ministarstvu finansija.
  Nastavljamo sa amandmanima na član 8.
  Na član 8. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Natan Albahari i dr Anna Oreg i Pavle Grbović.
  Podnosilac amandmana Natan Albahari.
  Izvolite.
  ...
  Stranka slobode i pravde

  Natan Albahari

  PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA
  Hvala, predsedavajući.

  Ispred Pokreta slobodnih građana želim da predložim jedno konkretno i dugoročno rešenje za ugrožene studente koji su pod velikim pritiskom od ogromne inflacije.

  Kao što znamo povećane su svakodnevni troškovi za hranu, garderobu, prevoz, knjige i ostali materijal potreban za studiranje, a još veći udarac na studente za koje nema mesta u domovima su duplirane kirije i oni su trenutno pod ogromnim rizikom da moraju da napuste studije i da se vrate svojim kućama. To bi bilo ogromna katastrofa za njih, za njihovu budućnost, a i za budućnost naše zemlje.

  Kako bismo to izbegli mi predlažemo da se deo sredstava koji je namenjen za izgradnju nacionalnog stadiona preusmeri na izgradnju jednog novog modernog studentskog grada sa 5.000 mesta.

  Osim što bismo pomogli studentima i obezbedili sigurnost njihovog studiranja, ovo bi takođe omogućilo i ostalim građanima u Beogradu da imaju više mesta za iznajmljivanje stanova i time smanjili pritisak na cene. To bismo zvali – vin-vin situacija i za studente i za ostale građane.

  Mi znamo da su vama trenutno bitniji nacionalni stadioni, navijači, huligani, a ne studenti.

  Za Pokret slobodnih građana, za nas će uvek biti prioritet mladi, studenti i budućnost naše zemlje. Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Reč ima narodni poslanik, Milenko Jovanov.
  Izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Milenko Jovanov

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  Ne možemo prihvatiti amandman jer mislimo da je posmatran na jedan celovit način pitanje mladih i studenata. Mislimo da Vlada u tom smislu i predloženim rešenjima vodi mnogo bolju politiku od onoga što je ponuđeno.

  Ipak, ni ta politika nije onakva kakva je bila nekada, jer evo, ja sam danas imao prilike da saznam, gospodine Mali, a vi ste to dobili kao pitanje da sam ja kao student privatizovao Livnicu u Kikindi.

  Kaže Dragana Rakić - Milenko Jovanov je učestvovao u privatizaciji Livnice u Kikindi zajedno sa Predragom Bubalom, pa je onda Predrag Bubalo otišao u zatvor, a Milenko Jovanov da bi izbegao zatvor učlanio se u SNS.

  Hajdemo sada lepo da vidimo kako je to izgledalo, i zašto ova stranka se danas nalazi tu gde jeste, i zašto ta stranka danas tavori, i zašto od stranke imaju pečat, tablu i nekoliko poslanika koji su uspeli da prokrijumčare u Parlament na tuđim leđima zahvaljujući tuđoj organizaciji.

  (Zoran Lutovac: O čemu priča ovaj?)
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Ako možete da ne dobacujete. Saslušajte šta govori narodni poslanik, pa se javite za reč ako imate šta.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Milenko Jovanov

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  Gospodine Orliću, ovo je problem. Ovo je trebalo da bude rečeno kada ja nisam u sali i da ne mogu da odgovorim i onda je to trebalo danas da bude tema. Međutim, nekako se desilo da se amandman odnosi na studente, a ja student privatizovao Livnicu. Sačekajte da vam objasnim kako je to bilo.

  Dakle, u to vreme ja kao student sa 23 godine, jer to je maj 2004. godine, gospodine Mali, dakle nepune 24 godine, dođem kod Vojislava Koštunice i Predraga Bubale i kažem - ima da privatizujete ovako ili vas neće biti. I oni šta će, ljudi urade kako sam im ja rekao.

  Dakle, sa 23 godine sam privatizovao Livnicu, kaže Dragana Rakić - Pitaju građani Kikinde. Građani Kikinde vrlo dobro znaju, ne znaju doduše ko je Dragana Rakić, jer od stranke tamo imaju tablu i kancelariju, članova nema, ali vrlo dobro znaju da je moj otac radio u toj Livnici Kikinda.

  Vi da ste se išta raspitivali ne biste pravili ovakve greške i to pokazuje koliko ste površni, koliko ništa ne znate, koliko vas mrzi, čak i na Gugl da odete. Da išta znate znali biste da je taj Bubalo koga spominjete bio priveden u maju 2013. godine, a da sam se ja, što piše na mom sajtu gde ste mogli da vidite, u SNS, iz DSS izašao u maju 2015. godine, u Srpsku naprednu stranku se učlanio u avgustu 2015. godine, dve godine kasnije.

  Sada, pazite, građani Kikinde od 2004. godine, 18 godina traje moja zavera da sam ja sakrio kako sam privatizovao Livnicu. Ja to krijem 18 godina, i evo, taman sam mislio da ću da se izvučem, ali evo Dragane Rakić koja me je raskrinkala i ja sada nemam šta drugo, nego da se prijavim u policiju i da kažem - ljudi, ja treba da idem u zatvor, ja loše privatizujem, itd.

  Šta dalje ne zna Dragana Rakić? Ona nema pojma kako je izgledala Komisija koja je pregovarala sa Cimosem. Ona ne zna ni koje fabrike danas rade u okviru Livnice Kikinda. Koliko fabrika ima u okviru Livnice Kikinda, gospođo Rakić? Koliko ih ima? Jedna, dve, tri? Pošto znate. Ako su vam građani Kikinde rekli, građani Kikinde znaju koliko ih je. Evo, ja sam vam rekao jednu, nabrojte mi još ove ostale dve.

  Nabrojte mi privatnika iz Kikinde koji je kupio pogone. Recite mi kako se zove firma iz Kikinde koja je kupila pogon Livnica Kikinda, nedavno.

  (Zoran Lutovac: Odgovaraš na poslaničko pitanje.)

  Ne znam šta mi dobacujete, ali crtane filmove sa teletabisima ne gledam, ako ste to hteli da mi kažete. Ja sam to razumeo.

  (Zoran Lutovac: Niste ni ovo čuli, predsedniče?)
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Ja sam vas već jedno tri puta zamolio da ne dobacujete.
  Sačekajte da završi poslanik, pa ako imate nešto, javite se za reč i kažite onda, a ne da vičete.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Milenko Jovanov

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  Da li ste se vi prepoznali? Hajde da vidimo ko je bio u komisiji, gospođo Rakić. Da li znate koliko članova je imala Komisija za privatizaciju Livnice u Kikindi? Nemate pojma. A ko vam je bio član u Komisiji? Da li znate to? Pa, ne znate ni to, šta vas briga.

  Član Izvršnog veća AP Vojvodina Mirko Latinović, generalni direktor Poslovnog sistema, sada je direktor MSK, Milorad Bjelopetrović, savetnik u Ministarsvu za privredu, Petar Nađ, radnik, odnosno predsednik Sindikata Livnice, Zoran Popović, član Izvršnog odbora SO Kikinda. Gde je Milenko Jovanov? Gde sam se ja to sakrio? Tako što sam ja direktno kod Koštunice, da li je tako, otišao i rekao mu – ovako ćeš da radiš? Ja sa 23 godine sam to radio? Da li je tako?

  Vi mislite ovim podmetačinama, ovim tviter-zafrkancijama da ćete da pobedite na izborima, kao što ste objavili kako sam slavio da ću biti, ni manje, ni više ministar policije? U kom lokalu sam slavio da ću biti ministar policije, gospođo Rakić? U kom lokalu? Kako se zove lokal gde sam pravio slavlje zato što ću biti ministar policije? Kažite građanima, da znaju svi. Kako se zove lokal? Koliko je ljudi bilo? Što tišina? Smešno vam je? Pa, vama je smešno. Vi lažete i smejete se. Vama je svejedno, vama je super.

  Mislite da će to da vam prođe? Pa, neće. Dobićete odgovor uvek. Na vaše neistine, na vaše izmišljotine, na vaše laži, dobićete argumentovane činjenice.

  A hvala vam što me smatrate dovoljno sposobnim i što smatrate da sam kao nesvršeni student uspeo da privatizujem jedan veliki sistem kao što je Livnica Kikinda.

  Evo još jedno pitanje za vas - koliko je radnika imala Livnica Kikinda u trenutku privatizacije? Da li su vam rekli građani Kikinde? Nemate pojma ni o čemu, nego Milenko je iz Kikinde, pa ajde da vidimo da radimo.

  Prema tome, nisam privatizova Livnicu iz Kikinde, ali mi je drago što… Ovo nikada niko nije izgovorio javno. Ovo nisu pisale čak ni lokalne novine koje je držao vaš Željko Bodružić, koji nema kakve gadosti o meni nije pisao, ali njemu nije palo napamet da napiše da sam privatizovao Livnicu. Ovo je samo palo na pamet Dragani Rakić koja, eto, valjda u nedostatku razonode u gledanju crtanih filmova o teletabisima, bavi se time šta sam ja radio pre 18 godina i još onda izmisli.

  Prema tome, gospođo Rakić, građani Kikinde vas ne znaju, nemaju pojma ko ste, nikada nisu čuli za vas, ali to je manji problem, ni u Vršcu ne znaju ko ste. Nigde ne znaju ko ste.

  I tu ste izmislili. Evo, sada se setih. Tu ste izmislili kako sam došao u Vršac zato što je SNS ispod 40%, pa sam došao ja da ih ribam. Gde je SNS u Vršcu danas, gde ste vi? Gde ste, liderko? Na kom ste nivou, liderko? Da li ste prešli preko cenzusa, liderko? Nema vas. Nije više smešno.

  Prema tome, ovako će da prođe svaka neistina koju izgovorite.

  Kolega Albahari, vaš amandman ne možemo da prihvatimo jer ne omogućavate studentima da privatizuju kompanije. Kada to budete upisali, da studenti kao što sam ja mogao kada sam bio student, da privatizuju kompanije kao što je Livnica Kikinda, onda ćemo razmisliti da podržim. Prosto, ovako kao neko ko ima emotivan odnos prema privatizacijama koje vrše studenti, založiću se kod naših poslanika da tako nešto podrže.

  Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Vladimir Orlić

  ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
  Reč ima Dragana Rakić.
  ...
  Demokratska stranka

  Dragana Rakić

  Demokratska stranka - DS
  Tražim pravo na repliku. Lično sam pomenuta, a inače je ovde bilo i prekršeno nekoliko članova Poslovnika, ali o tome će moje kolege.

  Ja sam danas postavila pitanje vezano za privatizaciju Livnice u Kikindi. Ppitanje sam postavila stručnjaku za sve privatizacije od 2000. godine do danas, osobi koja je bila deo i bivše vlasti i ove sadašnje. Znači, najkompetentnija moguća osoba za privatizaciju u Srbiji je trenutno na funkciji ministra finansija Siniša Mali i ja od Siniše Malog očekujem odgovor, a ne od šefa poslaničke grupe Milenka Jovanova.

  Zaista ne razumem zašto mi se šef naprednjaka obraćao takvim tonom kao da mi se pravda, kao da odgovara neku lekciju? Doduše, jesam bila profesorka srpskog jezika, ali ovde nisam profesorka i ne očekujem da mi se učenici pravdaju, nego samo tražim informacije od Ministarstva finansija, tako da se nadam da ću dobiti te informacije.

  Gospodin Jovanov kaže da mene ljudi ne poznaju u Kikindi, čak me ne poznaju ni u Vršcu, u gradu u kome ja živim. Možda je on i u pravu, ali za neke ljude je bolje da ih građani ne poznaju.

  Hvala.