Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

4. dan rada

25.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 23:55

OBRAĆANJA

...
Narodna stranka

Ivana Parlić

Narodna stranka
Poštovani građani Srbije.

Na ovoj sednici Narodne skupštine u jedinstvenoj raspravi, kao što ste imali priliku da čujete mi smo govorili i raspravljali o čak 30 tačaka dnevnog reda. Dakle, ova vlast je spojila nespojivo, pa bih postavila neka pitanja da malo razjasnimo.

Vlast je predložila odredbe koje finansijski pomažu decu, ali na istoj ovoj sednici predložila je i odredbe zakona koji od te dece i od svih nas oduzimaju nešto što je zajednička imovina, što je javna svojina. Na istoj sednici na kojoj se poklanja desetine milijardi evra tajkunima i multinacionalnim kompanijama, predlaže i odredbe dodatnog zaduživanja, tako da se mi sada zadužujemo, i naša deca i sve buduće generacije i svi mi za milijardu i skoro 300.000 evra.

Dakle, deca će dobiti 10.000 dinara, ali ćete ih dodatno zadužiti i sve generacije koje dolaze. Uz to ćete im oduzeti ono što pripada njima, što je pripadalo njihovim precima, što pripada nama i što treba da pripada svim budućim generacijama. Zato mi je važno da građani danas razumeju zašto se mi tačno zadužujemo, da razumeju strukturu našeg zaduživanja.

Ja sam sigurna da građani to nisu razumeli, ali se bojim da ni ministri koji su sedeli ovde, koji su slušali gospođu Brnabić i Siniću Malog dok su obrazlagali to zaduživanje, nisu to razumeli. Posmatrala sam ministarku Kisić Tepavčević, koja se ovde silno zabavljala, smejala se, čak i zevala, pa sam odlučila nju da pitam. Da li je ona razumela strukturu našeg zaduživanja?

Ja znam da će ona reći, kao i vi da pravimo puteve. Ja ću, naravno reći bravo za puteve, ali zašto kod nas putevi koštaju mnogostruko više nego u nekim zemljama u kojima tzv. ugradnja političara nije osnovno zanimanje tih političara.

Evo konkretno pitanja za gospođu Kisić Tepavčević. Da li ministarka razume da se zadužujemo i sledeće. Ja ću da citiram. „Zadužujemo se za izveštavanje o klimatskim promenama, zadužujemo se za jačanje sistema upravljanja komunalnim otpadom, zadužujemo se za podršku upravljanja javne politike za zelenu tranziciju. O tome ću tražiti posebno objašnjenje. Zadužujemo se za jačanje finansijske otpornosti i transparentnosti.

Zatim građani treba da znaju da se mi zadužujemo i za pripremu materijala i priručnika. Zamislite. Zatim, zadužujemo se, ovo je vrlo zanimljivo, za poboljšanje kapaciteta ministarstva finansija da prati izveštavanje o finansijskim rizicima. Dakle, vi ćete da zapošljavate lažne diplome, a građani i narod Srbije će da plaća vašu edukaciju. To je prosto neverovatno.

Zatim, zadužujemo se, zamislite, za konsultantske usluge, obuke i instalaciju hardvera i softvera za Beogradsku berzu i za izradu internet stranice. Zašto ovo pitanje postavljam ministarki Kisić Tepavčević? Tri su razloga. Prvo da vidim da li jedan prosečan SNS ministar razume zašto se upravo zadužujemo mi, naša deca, sve generacije koje dolaze i da li ministarka za brigu o porodici smatra da je u redu zamazati građanima oči sa po 10.000 za decu, a tu istu decu gurnuti u dužničko ropstvo i oduzeti im ono što svakako njima pripada, dakle javnu svojinu.

Posebno me zanima da li je ministarka svesna da građani već znaju i sa razlogom se bojim da će ova zaduživanja, deo tih zaduživanja kao i neka prethodna završiti upravo na računima brata Darije Kisić, brata Ane Brnabić i ostalih braća i kumova. Nije u redu dragi građani Srbije, poštovani ministri da se na nameštenim tenderima bogate vaša braća, a zadužuju naša deca.

Ne verujem da bi ministarka mogla da mi da odgovor odmah i sada. Za ministarku imam još pitanja, ali nemam vremena. Naime, o tome šta je uradila u slučaju inostranog usvojenja dece zbog kojih se vode postupci u inostranstvu? Šta je uradila da zaustavi tu panju i dece i hranitelja? Ona će tek da odgovara, a ja ću tek da joj postavljam pitanja. Hvala.