Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrto vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/151-23

4. dan rada

25.07.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:15 do 23:55

OBRAĆANJA

...
Srpski pokret Dveri

Borko Puškić

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog.

Pitanje za direktora Republičkog geodetskog zavoda. Prilikom podnošenja zahteva za dostavljanje određenih podataka od strane službe za katastar nepokretnosti, kao i zahteva za sprovođenje određenih promena, podataka, dolazi do velikog vremenskog zastoja i kašnjenja, što dalje utiče na blagovremeno postupanje i rad organa drugih subjekata na teritoriji opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Zbog sporosti u radu katastra štetu trpe građani i brojni investitori koji čekaju mesecima na izdavanje raznih dokumenata koja su podneta ovom organu.

Pitanje za Vladu Republike Srbije – ko zaista stoji iza firme „ABL Solvent“ koja je kupila nekretnine iz stečajne mase IMT-a i koja će po novom zakonu moći nesmetano i bez tržišne nadoknade da gradi na više desetina hektara najvrednijeg gradskog zemljišta u Beogradu?

Da li je tačno da će šteta koja nastaje od ukidanja uredbe Zakona o konverziji zemljišta iznositi između tri i pet milijardi evra po budžete lokalnih samouprava u Srbiji?

Pitanje za BIA, VOA, VBA, Ministarstvo spoljnih poslova, MUP i pravde, da li je tačno, odnosno da li imate saznanja i informacije da je vrlo aktivno hrvatska obaveštajna služba imala udela i učešća oko masovnih ubistava naše dece i adolescenata u osnovnoj školi „Ribnikar“ i u Mladenovcu?

Molim vas, tražim od svih ovih pomenutih institucija, ustanova, u pisanoj formi odgovor.

Pitanje za gospodina Sinišu Malog – kako je moguće da cena u Srbiji dizela iznosi 186 dinara, da je u Podgorici 160 dinara, u Zagrebu 152 dinara, u Sarajevu 146 dinara, a u Skoplju 134 dinara? Da li je to neka politika ekonomskog tigra i lidera u regionu?

Pitanje za Vesića – kada se namerava završiti i privesti nameni kružni tok na najvećoj mesnoj zajednici Kolovrat u Prijepolju, koji se nalazi na državnom putu prvog reda, putu za Pljevlja, putu za Crnu Goru? Kasni se tri i po godine.

S druge strane, kada se namerava privesti nameni put koji vodi od Prijepolja, preko Kolovrata, do Seljašnice gde je bila investicija preko 2,5 miliona evra, gde je projekat predviđen za 40 radnih dana da se privede kraju, a isti započet 2013. godine? Podsetiću građane da se nalazimo u 2023. godini.

Pitanje za gospodina Vučevića – koliko je Vojska Srbije popunjena u procentima? Koliko jedinica je u potpunosti operativno da samostalno može da izvrši zadatke iz svoje nadležnosti i namene u procentima? Koliko je ljudi, u procentima, ukupnog brojnog stanja Vojske Srbije angažovano dnevno na zadacima, od straže, do čuvara, do baze i slično? Koliko pripadnika Vojske Srbije nije iskoristilo godišnje odmore za 2021. i 2022. godinu? Kolika je starosna struktura podoficira, oficira i koliko njih u procentima ide u penziju po sili zakona do kraja ove tekuće godine? Koliko je onih na dobrovoljnom služenju vojnog roka?

Da li sva borbena vozila, tenkovi i vozila „Lazar“, imaju posade i vozače? Koliko kompletiranih posada ima u procentima u odnosu na popunjenu formaciju? Da li je izvršena obuka na borbenim vozilima „Lazar“ i da li su izvršena sva potrebna gađanja?

Pitanje za gospodina Malog – koliko je izrečeno kazni za prisustvo maloletnika u kockarnicama i kladionicama po postojećem zakonu? Da li se strogo poštuju i primenjuju kaznene odredbe postojećih zakona da između kladionica mora da bude udaljenost do 200 metara, takođe, da ne sme biti u blizini škole do 200 metara udaljenost? Da li se ovo strogo poštuje? Da li ima ikakvih konsekvenci za sve to?

Pitanje za gospođu Slavicu Đukić Dejanović koja će sutra ili danas već biti izabrana za ministarku prosvete, po svoj prilici, kada će veronauka u osnovnim i srednjima školama Srbije preći sa statusa – program u viši status – predmet, pošto se o ovom statusu trenutno ne nalazimo?

Pitanje za Vesića. Poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike i na ekstremnim temperaturama od 40 stepeni celzijusovih. Odbili su da se u kolektivi odgovor ugradi klauzula da se prekine rad iznad 36 stepeni. Naime, pre nekoliko godina odbijen je predlog sindikata da se kolektivni ugovor ugradi odredba o prekidu rada na temperaturama višim od 36 stepeni. Puna su nam usta EU, nekih standarda, pa vas pitam – zašto vi lepo ne preuzmete praksu iz Nemačke i Austrije u kojima je predviđen prekid rada kada je temperatura iznad 33 stepena?

Još jedno pitanje – da li „Glovo“, „Volt“ i „Donesi“ plaćaju porez? Postoji trag o kešu, postoji trag o platnim karticama, poreske službe, inspekcije, policija…