67. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

18.03.2019.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava je, na sednici održanoj 18. marta, razmotrio u načelu Predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su podneli narodni poslanici Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić navela je da je Vlada Srbije razmotrila predloženi zakon i dostavila Mišljenje Narodnoj skupštini, u kome se navodi da Predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine ne prihvata u načelu.

Predlagači zakona, narodne poslanice Nada Lazić i Olena Papuga su, obrazlažući Predlog zakona članovima Odbora, istakle da su u Ustavu date polazne osnove za finansiranje AP Vojvodine, koje zakonom treba da budu precizirane. Ukazale su i da je rok za donošenje tog zakona, propisan Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava RS, istekao 31. decembra 2008. godine i da za posledicu ima neadekvatno finansiranje AP Vojvodine i produbljivanje neslaganja po tom pitanju između organa na državnom i pokrajinskom nivou.

Zakonom o budžetskom sistemu i zakonom o budžetu, koji se donose za svaku kalendarsku godinu, određuje se iznos budžeta za AP Vojvodinu, što ima za posledicu nepredvidljivost i neadekvatnost finansiranja pokrajinskog budžeta, naglasile su Lazić i Papuga i zaključile da je neophodno da se finansiranje AP Vojvodine uredi sistemski, celovito i konzistentno.

Tokom rasprave, članovi Odbora izneli su svoja mišljenja o Predlogu zakona i debatovali su sa predlagačima.

Zaključujući raspravu, predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić istakla je da je bitno da se o temi finansiranja AP Vojvodine debatuje u Parlamentu, ali da, ako bi predloženi zakon bio usvojen, ne bi bio primenljiv ili bi bili suspendovani svi drugi zakoni kojima se uređuju finansije i budžetski sistem Republike Srbije.

Nakon rasprave, članovi Odbora odlučili su da ne prihvate u načelu Predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Sonja Vlahović, Momo Čolaković, Milorad Mirčić, Zoran Despotović, Zoran Bojanić, dr Milorad Mijatović, Veroljub Arsić, Olivera Pešić, Goran Kovačević, Zoltan Pek i Vojislav Vujić.

Prisutni članovi

...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Momo Čolaković

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Milorad Mirčić

Srpska radikalna stranka
...

Zoran Despotović

Srpska radikalna stranka
...

Zoran Bojanić

Srpska napredna stranka
...

Milorad Mijatović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Veroljub Arsić

Srpska napredna stranka
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
...

Goran Kovačević

Srpska napredna stranka
...

Zoltan Pek

Savez vojvođanskih Mađara
...

Vojislav Vujić

Jedinstvena Srbija
Poslednji put ažurirano: 18.03.2019, 14:33