99. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

19.03.2019.

Sednica broj: 99

Predsedavajuci: Đorđe Komlenski

Odbor: Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo su, na sednici od 19. marta, razmotrili Predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini, koje su podneli narodni poslanici Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog zakona predstavila je predstavnik predlagača, narodna poslanica Nada Lazić, koja je istakla da se razlozi za donošenje Predloga zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine ogledaju u realizaciji člana 184. Ustava Republike Srbije, što je ujedno i ustavni osnov za donošenje Predloga zakona. Ovim članom utvrđeno je da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti, da se vrste i visina izvornih prihoda određuju zakonom, da se zakonom određuje učešće autonomnih pokrajina u delu prihoda Republike Srbije i da budžet APV iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine budžeta APV koristi za finansiranje kapitalnih prihoda. Ona je istakla posebno probleme u vezi sa finansiranjem APV, a koji su pre svega proistekli iz Zakona o budžetskom sistemu koji je donet 2013.godine i podsetila da je prošlo 10 godina od obaveze da država donese ovakav zakon.

Nakon rasprave, članovi Odbora ocenili su da je Predlog zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Predstavnik predlagača, narodna poslanica Nada Lazić predstavila je i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini istakavši osnovne razloge donošenja, nakon čega je Odbor ocenio da Predlog rezolucije nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Đorđe Komlenski, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Milena Ćorilić, Jelena Žarić Kovačević, Vesna Marković, Aleksandra Majkić, Neđo Jovanović, Bojan Torbica, Bajro Gegić, Vojislav Vujić, Aleksandar Marković, Krsto Janjušević i dr Balint Pastor.

Prisutni članovi

...

Milena Ćorilić

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Jelena Žarić Kovačević

Srpska napredna stranka
...

Vesna Marković

Srpska napredna stranka
...

Aleksandra Majkić

Srpska napredna stranka
...

Neđo Jovanović

Socijalistička partija Srbije
...

Bojan Torbica

Pokret socijalista
...

Bajro Gegić

Stranka demokratske akcije
...

Vojislav Vujić

Jedinstvena Srbija
...

Aleksandar Marković

Srpska napredna stranka
...

Krsto Janjušević

Srpska napredna stranka
...

Balint Pastor

Savez vojvođanskih Mađara
Poslednji put ažurirano: 19.03.2019, 14:13