Dvanaesto vanredno zasedanje , 27.06.2019.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Dvanaesto vanredno zasedanje

01 Broj 02-6/156-19

3. dan rada

27.06.2019

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:10 do 00:00

POSLANIČKO PITANJE

...
Jedinstvena Srbija

Dragan D. Marković

Poslanička grupa Jedinstvena Srbija
Nisam zadovoljan odgovorom, ali nema veze.

Pitanje za ministra za rad i socijalnu politiku - kako možemo da zaustavimo da žene koje su na određeno vreme u raznoraznim fabrikama, državnim, društvenim i privatnim firmama kada rode dete istekne im ugovor i ostanu bez posla? Kako to možemo nekom uredbom da sprečimo? Znam da je Vlada imala dobar stav kada je u pitanju taj problem, ali i dalje se dešava u Srbiji da žene ostanu bez posla i kada im prođe porodiljsko bolovanje dobiju otkaz.

Postavljam pitanje, ne znam ko bi to mogao od ministara da mi odgovori, kako mi da nazovemo problem Kosovu i Metohiji i takse koje su uvedene? Da li je to humanitarna agresija, kao što je NATO napao Srbiju bombama i zvali smo je NATO-agresija i koje termine da koristimo i da građani Srbije saznaju koje su to države koje podržavaju kosovske Albance da mimo svih sporazuma, ugovora, akata nigde ne stoji da oni imaju pravo da dovedu u situaciju Srbe na Kosovu i Metohiji da nema šta da jedu, na nemaju mleko za decu, da neće biti lekova u apoteci, da ne mogu da se leče i tako dalje? Šta da kažemo građanima? Voleo bih da mi neko od vas odgovori na to pitanje.

ODGOVORI

Zoran Đorđević

Zahvaljujem se na pitanju.
Dobar dan svima. Naravno da znamo za taj problem i Vlada Republike Srbije na predlog predsednice Vlade Ane Brnabić je inicirala ovo, izmenu i dopunu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i u toj izmeni između ostalog razmišljamo o tome kojim merama i kako da sprečimo takve stvari da se dešavaju u budućnosti. Ima dosta predloga, ne samo za taj problem i za neke druge probleme koje rešavamo. Verujem da ćemo vrlo brzo izaći pred javnost i reći vama i doći ovde u Skupštinu šta smo sve to predvideli, ali ono što mogu da vas uverim svakako znamo o tom problemu i jedna od stvari koja će biti jedna od mera biće upravo u tom pravcu. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Vlade RS
Samo ću se kratko osvrnuti na situaciju na Kosovu i Metohiji i kako mi to možemo da nazovemo i kako i sama sam se trudila u više navrata i u poslednje vreme i u poseti Londonu, i u poseti Republici Francuskoj da razgovaram i da upoznam ljude o tim taksama.
Rekla bih da često o tome govorimo administrativno, kao direktno kršenje CEFTA sporazuma, Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, sporazuma koji je potpisan još 2006. godine, kao što su i predstavnici EU rekli to je takođe i direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje su privremene institucije u Prištini potpisale sa Evropskom komisijom, ali ljudski nazvati to ne možemo drugačije nego akt najbrutalnijeg i najdirektnijeg kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji. To je ništa drugo do ne civilizacijski čin, suprotan svim standardima EU, evropskih vrednosti i svetskim civilizacijskim standardima, koje danas 21 veku govore o slobodnom protoku robe, usluga i ljudi. To je ne civilizacijski čin i najbrutalniji akt protiv ljudskih prava i sloboda srpskog, ali i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Mi ćemo to nastaviti da pričamo, nastavićemo da se borimo za Srbe na Kosovu i Metohiji i nastavićemo da se borimo da svi u celom regionu makar poštuju one najosnovnije civilizacijske standarde koje na žalost u ovom trenutku Priština apsolutno ne poštuje. Hvala.