37. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

10.05.2021.

Na sednici, održane 10. maja, članovi Odbora razmotrili su više predloga zakona koji se nalaze na dnevnom redu Jedanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.
Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida, koje je podnela Vlada, u načelu, i ocenio da su podneti predlozi zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Republike Srbije i Vlade Komonvelta Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede, potom Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o izručenju, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Belorusije o izručenju, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Republike Srbije, i ocenio da su podneti predlozi zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Odbor je na sednici doneo Odluku organizovanju drugog javnog slušanja na temu „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“, u Domu Narodne skupštine, u sredu, 19. maja 2021. godine, sa početkom u 12 časova. Takođe, Odbor je doneo Odluku o trećem javnom slušanju sa temom „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ koje će biti održano u ponedeljak, 24. maja, sa početkom u 12 časova, u Domu Narodne skupštine. U skladu sa članom 84. stav 5, Poslovnika Narodne skupštine, na javnom slušanju će pored članova Odbora biće pozvani narodni poslanici i druga lica čije je prisustvo od značaja za temu javnog slušanja, i to: predsednik Vlade Ana Brnabić, ministar pravde Maju Popović i predstavnici stručne javnosti.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Nevena Veinović, Željko Tomić, Olja Petrović, Đorđe Todorović, Milenko Jovanov, Luka Kebara, Uglješa Mrdić, Vuk Mirčetić, Violeta Ocokoljić, Dubravka Kralj, Ilija Matejić,Toma Fila i Arpad Fremond.

Prisutni članovi

...

Željko Tomić

Nova Demokratska stranka Srbije Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Nevena Veinović

Srpska napredna stranka
...

Olja Petrović

Srpska napredna stranka
...

Đorđe Todorović

Srpska napredna stranka
...

Milenko Jovanov

Nova Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Luka Kebara

Srpska napredna stranka
...

Uglješa Mrdić

Srpska napredna stranka
...

Vuk Mirčetić

Srpska napredna stranka
...

Violeta Ocokoljić

Srpska napredna stranka
...

Dubravka Kralj

Socijalistička partija Srbije
...

Ilija Matejić

Srpska napredna stranka
...

Toma Fila

Socijalistička partija Srbije
...

Arpad Fremond

Savez vojvođanskih Mađara
Poslednji put ažurirano: 10.05.2021, 12:01