49. sednica Odbora za evropske integracije

26.11.2018.

Sednica broj: 49

Predsedavajuci: Nenad Čanak

Odbor: Odbor za evropske integracije

Na sednici Odbora, održanoj 26. novembra 2018. godine, članovi Odbora za evropske integracije razmatrali su, u načelu, Predlog carinskog zakona, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima i Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti.

Predlog carinskog zakona obrazložila je Snežana Karanović, v. d. pomoćnika ministra u Ministarstvu finansija, istakavši da je cilj donošenja ovog zakona usklađivanje sa Carinskim zakonom EU, imajući u vidu da je Republika Srbija nedavno otvorila Poglavlje 29 – Carinska unija, i da je na Nacrt predloga zakona Evropska komisija dala pozitivno mišljenje.

Ovim Predlogom zakona uređuju se opšta pravila i postupci koji se primenjuju na robu koja se unosi i iznosi iz carinskog područja Republike Srbije. Potpuna implementacija ovog zakona u EU, imajući u vidu da postoji potreba za razvojem novih IT sistema i nadogradnjom postojećih u cilju sprovođenja zakonskih zahteva, je planirana do 31. decembra 2018. godine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima obrazložio je Desimir Desnica predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakavši da se predloženim zakonom povećava bezbednost saobraćaja na putevima kao i bezbednost učesnika u saobraćaju. Takođe, predloženim izmenama i dopunama, predloženi zakon se usklađuju sa direktivama EU.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima obrazložio je Saša Lazović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakavši da je ključni cilj donošenja ovog zakona usklađivanje sa direktivama i propisima EU.

Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti obrazložio je pomoćnik direktora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Branko Brajić, koji je tom prilikom istakao da je cilj donošenja ovog zakona uvođenje novih standarda u sprovođenju mera zaštite od jonizujućih zračenja, nuklearne i radijacione sigurnosti i bezbednosti, uspostavljanje striktnog i celovitog nadzora nad izvorima jonizujućih zračenja i nuklearnim objektima, radijacionim delatnostima i nuklearnim aktivnostima, kao i nad upravljanjem radioaktivnim otpadom. Novi zakon donosi se u cilju dostizanja većeg nivoa zaštite zdravlja pojedinaca, stanovništva i životne sredine, sada i ubuduće, od štetnog dejstva jonizujućih zračenja i usklađivanja zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU, istakao je Brajić.

Nakon konstruktivne rasprave, članovi Odbora su, većinom glasova, predložili Narodnoj skupštini da prihvati predloge zakona, u načelu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Dušica Stojković, Milorad Hadži Stošić, Gordana Čomić, Vesna Marković, Dragan Šormaz, Krsto Janjušević, mr Dejan Radenković, Zvonimir Đokić, Vera Jovanović i Dubravka Filipovski.

Prisutni članovi

...

Nenad Čanak

Liga socijaldemokrata Vojvodine
...

Dušica Stojković

Srpska napredna stranka
...

Hadži Milorad Stošić

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Gordana Čomić

Demokratska stranka
...

Vesna Marković

Srpska napredna stranka
...

Dragan Šormaz

Srpska napredna stranka
...

Krsto Janjušević

Srpska napredna stranka
...

Dejan Radenković

Socijalistička partija Srbije
...

Zvonimir Đokić

Srpska napredna stranka
...

Vera Jovanović

Srpska napredna stranka
...

Dubravka Filipovski

Nova Srbija Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 27.11.2018, 14:53