Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.03.2018.

4. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

...
Socijaldemokratska stranka

Marko Đurišić

Poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka
Hvala, predsedavajući.

Poštovana predsednice Vlade, ministri u Vladi, nažalost ne svi ministri, a pogotovo ne znam iz kog razloga nije tu potpredsednik Vlade i ministar Stefanović. Niste nas obavestili dopisom da neće biti, a ja sam upravo hteo prvo pitanje da postavim njemu, pa u njegovom odsustvu molim vas, predsednice, da vi odgovorite, a pitanje je vezano za to koje su informacije vezane za ubistvo Olivera Ivanovića.

Postavio sam to pitanje, kao poslaničko pitanje, pre tri nedelje i danas sam upravo dobio odgovor od ministra Stefanovića koji je u odgovoru jedino napisao da je ministarstvo obavestilo Kancelariju Euleksa i UNMIK-a da će učestvovati u istrazi, da su bila dva sastanka operativna vezano za taj slučaj i da je Ministarstvo pravde uputilo isto tako, preko Zavoda, zahtev za uzajamnu pravu pomoć, da stoji na raspolaganju organima privremenim na teritoriji Kosova i Metohije.

Ono što nema u ovom odgovoru, što je bio deo mog pitanja, je – na koga je Oliver Ivanović ukazao kao pretnju za svoju ličnu bezbednost neposredno pred njegovo ubistvo? To smo saznali, saznali smo da je on bio u BIA, da je tamo izneo sumnje i bojazan sa koje strane mu dolaze pretnje, ali nismo nikada dobili i čuli na koga je ukazao.

Druga pitanja takođe su za ministre koji nisu ovde, tako da molim opet vas, gospođo Brnabić, da odgovorite, a to je – šta će Vlada da uradi na osnovu tri pokazatelja da u Srbiji nema borbe protiv korupcije? Tri su primera.

Prvo je „Transparentnost internacional“ u svom godišnjem izveštaju za 2017. godinu gde je konstatovalo da u Srbiji nema primene i unapređenja antikorupcijskih zakona, da je povećanja percepcija stepena korupcije kod građana i da je Srbija pala na pet mesta na listi zemalja koje se bore i kako se bore protiv korupcije.

Drugo je izveštaj „Greka“, tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, koje je konstatovalo pre nekoliko nedelja da ni jedna od 13 preporuka iz jula 2015. godine nije u potpunosti komplementirana i primenjena od strane Srbije.

Poslednja, Međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca stavila je Srbiju na listu sa 11 zemalja u svetu koje imaju nedostatke u sistemu u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Te zemlje su između ostalog i Etiopija, Irak, Sirija i Jemen. Koji su razlozi zašto Vlada ne radi ništa po svim ovim pokazateljima u borbi protiv kriminala i korupcije?

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Vlade RS
Što se tiče ubistva Olivera Ivanovića, mislim da ste dobili jasan odgovor od MUP. Mogu svakako da vam ponovim taj odgovor. Dakle, mi smo učinili sve što je u našoj moći. Na žalost mi nemamo direktnu kontrolu nad tom teritorijom, na kojoj je direktna kontrola izgubljena 2008. godine. Stvarno mislim da ne možete da krivite ni ovu ni prethodnu Vladu za to. Možda bi mogli da krivimo nekoga, ali svakako ne ovu Vladu. Sve što smo mogli da uradimo, sve što je bilo u našoj moći, mi smo uradili i radimo. Nastavljamo da insistiramo i da imamo komunikaciju sa svim službama koje se bave ovim pitanjem, kao i da imamo našu istragu, kao da i Tužilaštvo za organizovani kriminal pokreće, u stvari je pokrenulo predistražni postupak. Mislim da ova tema ne treba potpuno besmisleno da se politizuje. Mislim da je dovoljno i važna i dovoljno velika tragedija da svi zajedno na tome radimo kako bi napravili dovoljan pritisak da se ubice nađu.
Što se tiče borbe protiv korupcije, opet mislim da ova Vlada svakako radi na tome. Mislim da pored toga što predlažemo stvarno veliki broj zakona Narodnoj skupštini na usvajanje kako bi se ne samo implementirale sve preporuke tih međunarodnih tela, već kako bi se i istinski, stvarno, u praksi borili protiv korupcije, jedan od velikih primera da mi stvarno pokušavamo da uvedemo transparentnost u državnu upravu je elektronska uprava. Stvarno ne postoji drugi način da državna uprava i ono što mi radimo bude transparentnija od elektronske uprave i to se videlo i na građevinskim dozvolama.
Zašto Srbija u tome kasni 10, 15 godina? Zašto to ranije nije bilo urađeno, kada je to potpuno jedna zdrava pamet, uvođenje zdravog razuma u državnu upravu? To ja možda mogu vas da pitam. Zašto smo mi bili jedina država koja je dočekala 2016. godinu koja ni matične knjige građana nije imala u elektronskom obliku da bi ih spojili sa dva registra, da bi građanima pokazali sve što mi u državnoj upravi radimo i da oni ne bi morali da uzimaju papire po šalterima i da ih neko ucenjuje sa 50 ili 100 evra da njihov predmet bude na vrhu, nego je sada to sve transparentno. To stvarno ipak moram ja vas da pitam
Do toga da ćemo mi u aprilu povezati sve baze podataka državne uprave sa pravosudnim bazama podataka pa će građani moći da imaju punu transparentnost i toga kako rade sudovi i kada je neki predmet došao i da li je rešen ili nije rešen i koliko stoji i kod koga stoji.
Mislim da na najpraktičniji mogući način mi se bavimo borbom protiv korupcije. Nešto što nije rađeno 15 godina.
Što se tiče FATFA i stavljanja Srbije pod pojačani monitoring, to je u potpunosti i mislim da je bilo potpuno očigledno da je bila jedna politička odluka, politička odluka par ekselans. Srbija je implementirala 35 od 40 preporuka FATFA. U međuvremenu smo od tog izveštaja usvojili šest, odnosno predložili, a vi usvojili šest sistemskih zakona. Podsetiću vas koji su to – Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Zakon o međunarodnim merama ograničavanja, Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i Zakon o organizaciji državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije koji će biti u primeni od 1. aprila 2018. godine.
Onda smo od samog usvajanja tog izveštaja, istina, nesrećnog po Srbiju, ali koji pokazuje neke druge drugačije pritiske, političke na Srbiju zbog nekih drugih stvari, kao Vlada završili, usvojili i poslali Skupštini još tri nacrta zakona na vaše razmatranje. To je Zakon o dopunama Zakona o računovodstvu, Zakon o dopuni Zakona o reviziji i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o faktoringu.
Kada kažete da Vlada Republike Srbije ne radi ništa na tome i da se ne bori protiv korupcije, ja ću vam stvarno čistog srca reći da ne postoji Vlada koja se na praktičniji način borila protiv korupcije od ove Vlade i od prethodne Vlade i mislim da je to u potpunosti jasno.
Na kraju krajeva i da se vratim stvarno na ovo, postoji jedna stvar koja me oko Kosova i Metohije pogađa realno zato što to jeste nacionalno pitanje i pitanje koje nije stvar politikanstva i pojedinačnih političkih stranaka. To je nacionalno pitanje oko kojeg treba da se okupimo i reći ću da nije tačno, da ne kažem da je laž, da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma. To građani Republike Srbije treba da znaju, a narodni poslanici ako ne znaju, onda bi trebali i oni da znaju.
Dakle, nije ispunjen deo koji se ticao energetike zato što taj deo zavisi od Zajednica srpskih opština direktno, ali je isto tako istina, sa kojom se potpuno ponosim, da je najveći deo Briselskog sporazuma Republika Srbija implementirala i tim se ponosim, zato što je Republika Srbija stavila potpis na taj sporazum, a Srbija je ozbiljna i odgovorna država i stabilan i predvidiv partner i mi kada nešto odlučimo, dogovorimo i potpišemo, mi onda to i implementiramo, za razliku na žalost od nekih drugih.
Konačno, molim vas, stvarno i za KiM i za to kako mi možemo sada da imamo kontrolu nad … Hajde neću to. Nema veze. Ništa. Dosta.