Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.03.2018.

4. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

Đorđe Vukadinović

Poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije
Kao što rekoh, dobro je razgovarati, čak i kada se ne slažemo. Ali, ne mogu da se složim, nažalost, sa ovom konstatacijom koju ste sada rekli kako je Briselski sporazum potpuna pobeda Republike Srbije. Mislim da gorke plodove te pobede, nažalost, gledamo i gledaju Srbi na Kosovu i Metohiji svih ovih godina.

Svejedno, slažem se u drugom delu onoga što ste rekli, a to je da je besmisleno razgovarati o bilo čemu dalje dok se ne primeni ono što je prethodno. Tačno, ali mislim da je to zaključak do koga je trebalo doći mnogo ranije, i ne samo vi, nego i vaši prethodnici na mestu predsednika Vlade. Drugim rečima, već gospodin Ivica Dačić kao premijer, pa onda, naravno, i gospodin Aleksandar Vučić, pa i vi, jer i vi, evo, tu ste neko vreme, morali ste doći do istog zaključka koji sada kažete, a i sada nije jasno koliko je tvrd.

Dakle, besmisleno je da se pravi bilo kakav dogovor, sporazum na pijaci, privredni, kakav god, trgovinski, a kamoli sporazum koji se tiče najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja Republike Srbije, na taj način da se vi, odnosno mi, država Srbija, obaveže da primenimo sve, doslovno sve, bolne i, po meni, neprihvatljive stvari koje u suštini znače širenje teritorijalnog integriteta Prištine na čitavu teritoriju, tj. na sever, uključujući i ukidanje sudstva lokalnih, bezbednosnih snaga, naravno, dodelu telefonskog broja, međunarodnog telefonskog broja Prištini, odnosno na Kosovu, a da oni za to vreme ne urade ništa.

Neke bi moje kolege, neki bi na mom mestu upotrebili mnogo teže kvalifikacije, gospođo Brnabić. Pominjale bi se izdaje, prodaje, predaje, veleizdaje. Ja neću to. Evo, moj kolega Slaviša mi dobacuje. Ali, ja vam kažem, u najboljem slučaju, radi se o naivnosti, nesposobnosti i nekompetentnosti. Ne može se na taj način pregovarati o bilo čemu, a kamoli o najvišem pitanju. Ja neću da kažem da nije bilo dobre volje. Prosto, mislim da je bila greška. Da li ste prevareni, da li ste obmanuti, da li je bio pritisak? Da li je, možda, neko time plaćao ili određivao dozvolu da se formira Vlada 2012. godine? Ja u to ne ulazim. Ali, evo, ja vas pitam konkretno – šta sad nameravate da učinite po tom pitanju?

Da li ste spremni da prihvatite da sramnu primenu Briselskog sporazuma, zakasnelu u formi formiranja Zajednice srpskih opština i da vam to bude kompenzacija za, recimo, davanje stolice Kosovu u UN ili za potpisivanje pravno obavezujućih sporazuma? Dakle, to je nešto što je trebalo da se uradi pre pet godina, pre četiri godine, pre tri godine, a ne da vam to sada, ili nekome, posluži… Evo, dobili ste na kraju tu Zajednicu srpskih opština i sada, hajde, idemo dalje, dajte Kosovu, priznajte nezavisnost Kosova. Dakle, hoću da kažem, Ministarstvo spoljnih poslova mi je to potvrdilo više puta pismeno odgovor na moje pitanje da ne dolazi u obzir stolica za Kosovo u UN i da ne dolazi u obzir niti direktno, niti indirektno priznanje kosovske nezavisnosti, a to znači ni potpisvanje pravno obavezujućih sporazuma, jer zna se šta znači pravno obavezujući sporazum između dve ravnopravne strane. Hvala.

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Vlade RS
Moram da se vratim na to da vi kažete da mi danas ubiramo gorke plodove toga što je tada dogovoreno, pa je to dokaz da to nije bila pobeda Srbije. Ja moram da vas podsetim ponovo, opet mi se čini da imamo potpuno nerazumevanje. Dakle, Briselski sporazum nije implementiran. Vi ne možete da kažete Briselski sporazum je loš, pa zato što je on loš mi danas imamo gorke plodove Briselskog sporazuma koji nije implementiran. Da je Briselski sporazum implementiran, mi ne bi imali gorke… Mi imamo danas gorke plodove toga što nije bilo snage u EU i partnerima drugim Prištine i volje da se Briselski sporazum implementira.
Dakle, sa druge strane, to je takođe, ali stvarno, to je potpuno jedna najprostija logika, to je dedukcija. Iz toga sledi da je Briselski sporazum bio u interesu Srbije. Da je on bio u interesu Prištine, a na uštrb Srbije, pa, zašto vi mislite da ga Priština ne bi sprovela? Zašto vi mislite da oni ne bi imali podršku svojih partnera, da se on ne sprovodi? Upravo suprotno, dakle, Briselski sporazum je bila pobeda Srbije. Mi stojimo i dan danas i šta je naš plan, da se uvek vraćamo na to da se Briselski sporazum implementira. Priština, valjda, neće da ga implementira zato što i oni vide da bi Briselski sporazum bila pobeda Srbije, potpuna pobeda, diplomatska pobeda i pobeda dijaloga i političkog umeća.
Daću vam još jedan primer da vi znate kako je… Vidite, mi smo u prošlosti imali, molim vas, stvarno je važno, pa ako mogu samo malo, sporazume koji su postignuti, dogovoreni i u potpunosti implementirani, ali ti sporazumi upravo nisu bili u interesu Srbije. Zato su implementirani i jedan najočigledniji primer, na primer, toga je u Vladi kada je to pregovarao Borko Stefanović, a sa integrisanim upravljanjem granicama. To je dogovoreno, potpisano, odmah implementirano, zato što je bio potpuno loš sporazum za Srbiju, potpuno loš. Dakle, taj sporazum je rekao, u sporazumu koji je tada pregovarala Vlada Republike Srbije koriste se dve reči border i baunderi i sada se svi vraćaju na tu granicu kao na granicu, ne kao administrativni prelaz, zato što je to Vlada Republike Srbije rekla da može.
Kad imate takve sporazume, onda svi trče da ih implementiraju. To je pokazatelj, to je pokazatelj da je Briselski sporazum dobar za Srbiju zato što nije implementiran. Kada imate sporazume koji su dobri za Prištinu, oni se odmah implementiraju sa punom podrškom međunarodne zajednice.
Da ne pričamo o još lošijim stvarima u tom integrisanom upravljanju granicama kada je bilo dogovoreno da Euleks bude prisutan na svim prelazima administrativnim, ali to nije bilo dovoljno jasno ispregovarno, pa Euleksa danas nema, nego je tamo kosovska policija, a mi komunikaciju ni nemamo sa Euleksom. Kada je tako ispregovarano fantastično, onda se to implementira za tri dana. Ne postoji problem,
Briselski sporazum se ne implementira zato što je u interesu Srbije i zato što je dobro pregovaran i zato što je čvrsto pregovaran samo imajući u vidu interes građana Srbije i Kosova i Metohije u okviru Srbije, kao što i jeste.
Na kraju samo da kažem, pominjete kakav je naš plan, plan nam je da uradimo sve što treba da se uradi da se implementira Briselski sporazum. Zajednice srpskih opština kao kompenzacija za stolicu Kosova u UN. Molim vas, kako je moguće da to pitate? Zajednica srpskih opština je deo Briselskog sporazuma. To je ispregovarano. To mora da se implementira zato što dogovori moraju da se poštuju, zato što je to danas, zahvaljujući Briselskom sporazumu, deo zajedničke bezbednosne politike EU. Nema dalje pregovora oko Zajednice srpskih opština, pa vi dajte Zajednicu srpskih opština, mi ćemo dati, a vi ćete dati nešto drugo. Nećemo dati ništa drugo. Znači, nećemo dati ništa drugo. Sporazum stoji i gotov je. To što me pitate je još jedan dokaz da je Briselski sporazum bio dobar za Republiku Srbiju i da je hrabro bilo, na kraju krajeva, od Narodne skupštine što je prošao kroz nju. Hvala.