Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.03.2018.

4. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

...
Nova stranka

Zoran Živković

Poslanička grupa Klub samostalnih poslanika
Pošto je predsednica Vlade počela sa kolokvijalnim izrazima o voleju, da uzvratim kolokvijalno – promašili ste zicer.

Na moje prvo pitanje vezano za Er Srbiju, koje je bilo da li Etihad ostaje ili odlazi, niste odgovorili na pitanje. Dali ste hrpu podataka koju svako može da već pročita.

Što se tiče Aerodroma i koncesije, pitao sam vas po kom osnovu, po kom zakonu ili drugom pravnom aktu potpisujete tajne ugovore. Potpuno je besmisleno da ugovor postane dostupan javnosti kada se izvrše finansijske obaveze. Poenta je da pre nego što se izvrše finansijske obaveze nešto bude javno.

Što se tiče „Fijata“, shvatio sam da „Fijat“ odlazi, hvala vam na tom odgovoru.

Što se tiče strategije spoljne politike, voleo bih da vi znate koja je strategija spoljne politike Srbije. Ja vidim da nje nema i oko toga smo se složili, to ste i vi dali kao odgovor i ministarka Joksimović. Zakon o spoljnoj politici ne definiše strategiju, nego odnose koji su vezani za rad tog ministarstva. Strategija o nacionalnoj bezbednosti je povezana za spoljnom politikom, ali ne zamenjuju spoljnu politiku i drago mi je što sam dobio odgovor. Jedini sadržajni odgovor sam dobio od gospođe Joksimović, koja mi je rekla da je Strategija o bezbednosti započeta, da stoji kod predsednika države već jako dugo i da se ne zna kada će biti dostupna poslanicima, i hvala na tom odgovoru, da ne postoji namera da se pravi strategija spoljne politike, jer postoji zakon, što nema veze jedno sa drugim, i to je jedino što je bio pravi odgovor.

Što se tiče naknada porodiljama, pitanje sam upravo postavio u ime savesnih poslodavaca koji to isplaćuju na vreme, mesec za mesec, a njima refundacija kasni pet, šest, sedam, osam meseci i raduje me zakonsko rešenje koje će ići ka tome da država direktno to plaća. Mislim da je to dobro rešenje i to je potpuno u redu.

Prema tome, dajte mi odgovore na pitanja kako sam vam postavio. To što ste mi pričali o Etihadu, o Aerodromu i o svemu drugom, to sam već imao prilike da čujem puno puta, ali to nije odgovor na moje pitanje.

Konačno, mislio sam da postavim neka pitanja vezana za ova dešavanja u severnoj Mitrovici, ali pošto ovde nema nikoga ko bi mogao da kaže bilo šta o tome konsekventno, ja to pitanje neću da postavim. Nema ministra unutrašnjih poslova, nema ministra pravde, nema ministra inostranih poslova, nema ministra odbrane.

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Vlade RS
Teško mi je da razumem, poštovani narodni poslaniče, zašto vi mislite da je ministar spoljnih poslova nadležan da govori o Kosovu i Metohiji? Razumem ja to dovoljno zašto vi mislite da ministar spoljnih poslova treba da govori o Kosovu i Metohiji, ali u ovoj Vladi ministar spoljnih poslova neće govoriti o Kosovu i Metohiji. Ima drugih ministara koji se bave Kosovom i Metohijom koja je autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije.
Što se tiče svih ostalih stvari, drago mi je da ide uvek prenos iz Skupštine za građane zato što verujem da su građani razumeli sve što sam htela da kažem i sve odgovore na pitanje, ali ne mogu da govorim pet puta zato što neko ne razumem, stvarno ne mogu. Uskraćujem vreme za pitanja drugim narodnim poslanicima. Dakle, ako niste razumeli niste razumeli, šta da radimo.
Moje takođe nije da vam odgovaram za Etihad, jer moj posao nije da branim i zastupam interese Etihada. Moj posao je da branim i zastupam interese građana Srbije. Za interese građana Srbije je najvažnije kako danas posluje Er Srbija. Er Srbija posluje odlično, posluje tako da mi u svakom trenutku možemo uvek da nađemo strateškog partnera. U ovom trenutku Etihad je naš strateški partner, on je odan strateški partner koji ni u jednom trenutku nama nije dao nikakvu indiciju da će izaći iz Srbije i nama je drago zbog toga, ali ja ne mogu da govorim o tome šta Etihad namerava. Mogu da govorim o tome šta mi radimo da Er Srbija postane sve jača, a možda ste vi u vaše vreme branili interese privatnih kompanija. Ja branim interese građana Srbije.
Isto vas tako molim zbog građana Srbije da ne širite paniku i neistinu o „Fiatu“. Dakle, ja vas molim. „Fiat“ je tu, „Fiat“ ostaje, mi paralelno sa tim razvijamo Kragujevac, mi imamo ozbiljne indicije za Kragujevac sa još nekim investitorima, gde se radi o više hiljada radnih mesta, umesto što smo sve pare dali za „Fiat“ netransparentnom ugovoru koji nikada nije objavljen i rekli – dosta za Kragujevac, „Fiat“ ajmo kući. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Jadranka Joksimović

| Ministarka za evropske integracije
Hvala.
Pa, najpre meni je zaista žao zato što moram sa vama da polemišem o spoljnoj politici, zato što zaista smatram da način na koji postavili pitanje nedvosmisleno pokazuje koliko znate o spoljnoj politici. Dakle, kao javnoj politici i državnoj politici.
Ja sam pokušala da vam dam odgovor vrlo konkretan na ono pitanje koje ste precizno tražili i pitali, vezano je naravno za dokumenta. Svaka država, tako je, svaka država definiše svoje javne politike, svoje sektorske politike. Nemojte da mi dobacujete jer mogu i ja vama da odgovorim. Dakle, definiše svoje javne i sektorske politike kao odgovorna država kroz dokumenta koja su naravno dostupna javnosti.
Evo ja ću vam pojasniti. Dakle, ne postoji strategija spoljne politike. Ona, tako je, i ne mora da postoji, zato što je definisana pre svega kroz dokumenta nacionalne strategije bezbednosti, a nacionalna strategija bezbednosti kao i u svim državama EU, u izmenjenim međunarodnim okolnostima, novim izazovima i rizicima koji nisu samo bezbednosni u smislu, dakle, klasičnih bezbednosnih izazova već se odnose i na deo demografije kojim se takođe bave, odnosno problema u demografiji kojim se bave takođe evropske države. Dakle, problema izmenjenih hibridnih bezbednosnih pretnji koje se tiču ekonomske orijentacije i ekonomskog razvoja zemlje. Sve su to delovi nacionalne strategije bezbednosti. Samim tim, spoljno-politička orijentacija koja direktno proizilazi iz nacionalne strategije bezbednosti definiše pravce i kretanja spoljne politike, u svim ovim segmentima koje sam vam prebrojala ekonomskom, političkom, bezbednosnom, svakom drugom.
Znate, uloga je naravno poslanika da pita, moja obaveza je da odgovorim. A ja vas molim da se spremite i da znate šta tačno pitate. Jer, vaše pitanje zaista pokazuje da to niste na pravi način razumeli.
S druge strane, što se tiče toga da strategija, kako ste rekli negde čami već ne znam koliko dugo kod predsednika, ne, predsednik Republike kao institucija u našoj zemlji ima ulogu inokosnog organa koja legitimno učestvuje u pripremi donošenja nacrta strategije nacionalne bezbednosti.
Taj dokument je kod predsednika Republike od kraja 2017. godine, mislim da je u pitanju kraj novembra, nisam sigurna, tako da mislim, s obzirom na sve ove kompleksne stvari o kojima sam pokušala da vas informišem i da usvojite znanja koja vam nisu bliska očigledno, mislim da je sasvim jasno da Srbija radi na odgovoran način, kao ozbiljna i odgovorna država i svaki put ako imate nedoumicu, molim vas pošaljite pitanje i na ministarstvo i mi ćemo da vas pripremimo bolje.

Zoran Đorđević

Pažljivo sam vas slušao kad ste postavili pitanje i nisam čuo uopšte koga zastupate, niti da je to grupa ljudi koja je uplatila redovno, a kasni. Odgovorno tvrdim dve stvari. Prvo, ili ste vi loše čuli, nisu meseci nego dani, jer država isplaćuje za pet radnih dana.
Vi imate mogućnost kroz poslanička pitanja da postavite i da tražite konkretno za firmu o kojoj se radi, a ja ono što mogu da vam kažem da odgovorno tvrdim da se svima kad se zavede u ministarstvu, isplaćuje u roku od pet dana. Sve ostalo je neistina. Hvala.