Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.03.2018.

4. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

...
Savez vojvođanskih Mađara

Elvira Kovač

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovana predsednice Vlade, dame i gospodo ministri, narodni poslanici, u svom pitanju bih se vratila na Strategiju podsticanja rađanja.

Naime, na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 18. marta 2018. godine objavljeno je saopštenje da je Vlada usvojila Strategiju podsticanja rađanja i da sledi tehnički deo, akcioni plan koji podrazumeva konkretne mere i objavljivanje u „Službenom glasniku RS“.

Budući da je javnosti jedino dostupna Strategija podsticanja rađanja iz 2008. godine i da tekst novousvojene strategije mi nismo videli, znači, nije dostupan ni sajtu Ministarstva, ni na sajtu Vlade, mi se informišemo iz brojnih izjava. Na osnovu ovih izjava koje je većina vas davala ovih dana znamo da između ostalog deo ove strategije je roditeljski dodatak koji će iznositi za prvo dete 100 hiljada dinara, jednokratno, za drugo dete – 10 hiljada mesečno, u roku od dve godine, za treće dete – 12 hiljada mesečno, u toku deset godina ili kako su novinari izračunali 12 hiljada evra, a za četvrto dete – 18 hiljada mesečno, u toku deset godina, ili ti 18 hiljada evra.

Podsetila bih sve nas da je ovaj uvaženi dom Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom doneo krajem prošle godine, tačnije 14. decembra 2017. godine, a stupio je na snagu 22. decembra 2017. godine. Naravno da se primenjuje od 1. jula ove godine. Na osnovu ovog zakona kažemo da majka ostvaruje pravo na roditeljski dodatak za prvo, drugo i treće dete i spominje se i paušal za opremu za dete, a tada smo čuli da se spominje iznos ovog paušala za svako rođeno dete u iznosu od pet hiljade dinara.

Kako je predlogom zakona predviđeno da visinu, način usklađivanja isplate roditeljskog dodatka zapravo određuje i ovog paušala za nabavku opreme za bebe, određuje sama Vlada, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja, moja konkretna pitanja su – Kada je Vlada utvrdila ove iznose i da li je i kada će, znači, znam da je rok od šest meseci, ističe krajem prve polovine ove godine, kada će početi isplata? Kada je Vlada utvrdila iznos ovog paušala za opremu za bebe i kada će početi njegova isplata? Ono što je najznačajnije pitanje, zbog raznih izjava na koju decu se odnose sva ova davanja, jer je bilo izjava da se one odnose na svu decu koja su rođena od početka ove godine, od 1. januara.

ODGOVORI

Zoran Đorđević

Poštovani poslanici, prvo da se zahvalim na pitanju i da pojasnimo da bi građani znali još jednom.
Kada je u pitanju primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, on je na snazi od 27. decembra. Trenutno smo izradi izmena i dopuna tog zakona koji će da predvidi ovako kao što ste i vi rekli te iznose i oni se primenjuju od 1. jula. Što znači da za prvo dete i za paušal će se primenjivati od 1. jula, a za drugo, treće i četvrto retroaktivno od 1. januara 2018. godine. Znači, biće nadoknađeno svim porodiljama koje u međuvremenu dobiju drugo, treće i četvrto dete.
Kada je u pitanju strategija, moram da vam kažem da će biti objavljena vrlo brzo, mislim možda već i sutra ili koliko u ponedeljak i biće i na sajtu Vlade i na sajtu Ministarstva.
A što se tiče akcionog plana on je u fazi izrade, mislim da ćemo ga vrlo brzo doneti na Vladi, tako da ćete imati uvid i u to, ozbiljno se radi, pošto nije samo naša akciona strategija ove mere koje radimo, one će pratiti niz nekih drugih stvari koje će i drugi državni organi morati da rade i koji će ući u taj akcioni plan. Takođe potreban je i revizija, s obzirom da se tu radi i izdavanju određenih finansijskih sredstava koje trba pažljivo odraditi kako bi u narednim godinama to bilo izbudžetirano i kako ne bi došli u situaciju da nemamo izbudžetirana sredstva što bi dovelo u problem isplatu nekih nadoknada koje će biti ka porodiljama.
U svakom slučaju, ono što je najveća novost jeste da majke i porodilje očekuju neka mnogo bolja vremena, da ćemo mi u narednim mesecima, naročito kada počne primena ovog zakona, gledati kako i na koji način se on primenjuje. Niz mera od vrtića, škola i svega ostalog će pratiti sprovođenje ovog zakona.
Ja mislim da ćete biti zadovoljni sa onim kako i na koji način Vlada vidi rešenje celog ovog problema. Očekujemo u narednim godinama i promenu demografske slike Srbije u jednom pozitivnom pravcu. Hvala.
...
Socijalistička partija Srbije

Slavica Đukić-Dejanović

Strategija za podsticanje rađanja još uvek nije stupila na snagu osam dana po objavljivanju u „Službenom glasniku“ i upravo će za dan-dva isteći tih osam dana, tako da će biti, naravno, dostupna svima, ali su delovi strategije na dosta popularan način prezentirani i građanima i zapravo su svi članovi Vlade učestvovali u izuzetnom doprinosu da ta strategija dobije konkretizaciju.

Da bi mogla da bude konkretno primenjena, dakle da bi akcioni plan mogao da bude primenjen, neki zakoni će se menjati iz domena zdravstva, Zakon o finansijskoj podršci porodice, o čemu je govorio sada ministar Đorđević i mi ćemo imati na veliko zadovoljstvo i nadam se jednoglasno priliku da o ovom merama razgovaramo u ovom parlamentu, pre 1. jula kada mere stupaju na snagu.
...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

| Predsednica Vlade RS
Samo ću da dodam jednu stvar, dobro je da vidite da na ovom stvarno radimo timski, jednu stvar koja je važna a na koju su nam skrenuli pažnju neka udruženja roditelja i potpuno su u pravu. Mi ćemo ići na izmenu Zakona o PDV-u, zato što nismo dobro uradili prelazne i završne odredbe, tako da pošto će Zakon o zaštiti, finansijskoj podršci porodica sa decom, stupiti od 1. jula, onda će sva ona deca, u stvari, koja se rode do 1. jula Poreska uprava će i dalje za njih obračunavati povraćaj PDV-a, tako da ne bi imali nikakvih, dakle Poreska uprava će to nastaviti da radi skroz do 1. jula, pa će se to produžiti, onda taj rad Poreske uprave za još dve godine. Dakle, i to ćemo promeniti.
Još jedna stvar, deluje kao sitnica, ali verujem da stvarno nije, i u odnosu na roditelje novorođenih beba, to je ovo sve što radimo u smislu elektronske uprave. Dakle, vi znate da smo mi sada pustili i drugu fazu ovog projekta – Bebo, dobrodošla na svet. To u ovom trenutku radi u Leskovcu, Zrenjaninu, Beogradu i Loznici, puštamo sada u Smederevu i do kraja septembra sva porodilišta u Srbiji treba da implementiraju ovaj projekat kojim će, uz to što se roditelji samo sa ličnom kartom odmah prijavljuju bebu za dokaz o prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, odmah se prijavljuju za roditeljski dodatak, tako da nisu potrebni nikakvi dodatni dokumenti.
Sve se odmah završava u porodilištu i vi samo dobijate sms poruku na telefon da će vam pare leći na račun u roku od 45 dana, što je stvarno značajno zato što je to bila jedna od onih stvari gde ste vi morali tri dana da uzmete s posla da bi obišli sve šaltere i skupili sve papire. Tako da i na tome radimo, ali to je svakako najmanje što možemo da uradimo. Hvala.